Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

EMBERMESÉK


HÁZI TÉSZTA

2013.04.13

Hozzávalók:

30 dkg liszt, 2 tojás, 1 kávéskanál só, plusz liszt a gyúródeszka lisztezéséhez.

 

p1330736-dd.jpg

   

Elkészítés:

A lisztből, tojásból és sóból kemény, de rugalmas, a kezünkhöz nem tapadó tésztát gyúrunk. (Lehet, hogy a megadott lisztmennyiség sok vagy kevés, mivel a tojások különböző nagyságúak. Ha sok, cseppenként egy kis hideg vizet, ha kevés, még egy kis lisztet gyúrunk a tésztába.)

A kész tésztát alaposan lisztezett deszkán minél vékonyabbra nyújtjuk, majd tetszés szerint felvágjuk.

A házitésztából készülhet levestészta, szélesmetélt, lebbencs, különböző töltelékekkel ravioli.

  

p1330758-dd.jpg

 

p1340569-dd.jpg

 

A képen szereplő tésztát vadas gombával tálaltam.

 

 

HÁZI TÉSZTA ZABPEHELYLISZTTEL

 

 

Hozzávalók:

2 tojás, 10 dkg zabpehelyliszt, 10 dkg búza finomliszt, 1 kávéskanál só, plusz zabpehelyliszt a gyúródeszka lisztezéséhez.

   

p1340309-dd.jpg

     

Elkészítés:

A lisztekből, tojásból és sóból kemény, de rugalmas, a kezünkhöz nem tapadó tésztát gyúrunk. (Lehet, hogy a megadott lisztmennyiség sok vagy kevés, mivel a tojások különböző nagyságúak. Ha sok, cseppenként egy kis hideg vizet, ha kevés, még egy kis lisztet gyúrunk a tésztába.)

A kész tésztát alaposan lisztezett deszkán minél vékonyra nyújtjuk, majd tetszés szerint felvágjuk.

A házitésztából készülhet levestészta, szélesmetélt, lebbencs, különböző töltelékekkel ravioli.

 

p1340153-dd.jpg

  

 

ZABPEHELYLISZTBŐL KÉSZÜLT TÉSZTA

 

Hozzávalók:

2 tojás, 15 dkg zabpehelyliszt, 1 kávéskanál só, plusz zabpehelyliszt a gyúródeszka lisztezéséhez.

   

p1340245-dd.jpg

     

Elkészítés:

Kizárólag zabpehelylisztből is készíthetünk tésztát. Ez a tészta sokkal egészségesebb, mint a fehér búzalisztből készülő, mert sokkal több benne a rost, az ásványi anyag és csak lassan emeli meg a vércukorszintet, sokáig jóllakottságot biztosít.

A zabpehelyből készült tésztával azonban főzés előtt nehezebb bánni, mint a hagyományossal, mert sokkal morzsálódóbb, törékenyebb a nyers tészta. Ezért ne próbáljuk meg papírvékonyra nyújtani és nagyon apróra vágni. Nyújtásnál megfelelő az 1-1,5 mm vastagság, vágásnál a szélesmetélt vagy négyzet forma.

A lisztekből, tojásból és sóból kemény, de rugalmas, a kezünkhöz nem tapadó tésztát gyúrunk. Ez a tészta kicsit puhább legyen, mint a hagyományos lisztből készülő! (Lehet, hogy a megadott lisztmennyiség sok vagy kevés, mivel a tojások különböző nagyságúak. Ha sok, cseppenként egy kis hideg vizet, ha kevés, még egy kis lisztet gyúrunk a tésztába.)

A kész tésztát alaposan lisztezett deszkán kb. 1,5 mm vastagra nyújtjuk, majd tetszés szerint felvágjuk.

 

 

TÉSZTA ZABKORPÁVAL

 

Hozzávalók:

3 tojás, 25 dkg liszt, 5 dkg zabkorpa, 1 kávéskanál só, plusz liszt a gyúródeszka lisztezéséhez.

   

p1340421-dd.jpg

     

Elkészítés:

Ez a tészta egészségesebb, mint a csak fehér búzalisztből készülő, mert sokkal több benne a rost és lassabban emeli meg a vércukorszintet, tovább jóllakottságot biztosít.

A lisztből, korpából, tojásból és sóból kemény, de rugalmas, a kezünkhöz nem tapadó tésztát gyúrunk. Ez a tészta kicsit puhább legyen, mint a hagyományos lisztből készülő! (Lehet, hogy a megadott lisztmennyiség sok vagy kevés, mivel a tojások különböző nagyságúak. Ha sok, cseppenként egy kis hideg vizet, ha kevés, még egy kis lisztet gyúrunk a tésztába.)

A kész tésztát alaposan lisztezett deszkán kb. 1 mm vastagra nyújtjuk, majd tetszés szerint felvágjuk.

  

p1340456-dd.jpg

 

 

TÉSZTA KRUMPLIVAL

 

Hozzávalók:

30 dkg liszt, 3 tojás, 30 dkg áttört főtt krumpli, 1 kávéskanál só, plusz liszt a gyúródeszka lisztezéséhez.

 

p1370468-dd.jpg

   

Elkészítés:

A lisztből, az áttört, de már kihűlt krumpliból, a tojásból és a sóból a gyúrt tésztánál puhább, rugalmas, a kezünkhöz nem tapadó tésztát gyúrunk. (Lehet, hogy a megadott lisztmennyiség sok vagy kevés, mivel a tojások különböző nagyságúak. Ha sok, cseppenként egy kis hideg vizet, ha kevés, még egy kis lisztet gyúrunk a tésztába.)

A kész tésztát alaposan lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, majd 3-5 mm vastag csíkokra vágjuk. Forrásban levő, enyhén sós vízben kifőzzük. A hozzá készült mártással rögtön összeforgatva azonnal tálaljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.