KRUMPLILÁNGOS
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 30 dkg krumpli, 2 tojás, 2,5 dkg (fél kocka) élesztő, 1,5 dl langyos tej, 5 kávéskanál só, 1 kávéskanál cukor, 1-2 gerezd fokhagyma, 2-3 evőkanál olaj.
Elkészítés:
A krumplit héjában megfőzzük, és kihűtjük, majd megtisztítjuk.
A cukrot a tejbe szórjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
A lisztbe belereszeljük a krumplit, hozzáadjuk a tojásokat, a sót, az élesztős tejet és a reszelt fokhagymát. Robotgép dagasztóspiráljával sima tésztává gyúrjuk. Letakarva 30-40 percig kelesztjük.
Ezután 12 egyforma nagyságú gombócra osztjuk. Megolajozott kézzel tenyérnyi korongokká lapítjuk. Tapadásmentes serpenyőben a felhevített olajon a lángosok mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
Ezt az ételt fogyaszthatjuk forrón és hidegen is. Tálalhatjuk köretként mártásos fogások mellé vagy önállóan tejföllel, sajttal.