KRUMPLIPRÓSZA GOMBÁVAL ÉS SAJTTAL
Hozzávalók (4 személyre):
A gombaraguhoz: 50 dkg gomba (lehet hagyományos csipetke, de más gombák is), fél kis kávéskanál só, csipetnyi őrölt bors, fél csokor petrezselyemzöld.
A krumpliprószához: 8 közepes krumpli, 2-3 evőkanál olaj, 2 dl tejföl vagy aludttej, 8 evőkanál (kb. 15 dkg) liszt, só, 1 gerezd fokhagyma reszelve. A lepények tetejére: 20 dkg reszelt sajt .
A gombát megtisztítjuk, alaposan megmossuk és földaraboljuk. Egy evőkanálnyi olajon megpirítjuk a gombát úgy, hogy minden leve elpárologjon. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel, még két percig kevergetve sütjük, aztán félretesszük.
A krumplit meghámozzuk és kislyukú reszelőn lereszeljük. Belekeverjük a tejfölt, a sót, a lisztet és a reszelt fokhagymát. (Annyi só kell bele, hogy ha megnyalod a kanalat, amivel kevered a masszát, kicsit sósnak érezd.)
A krumplis keverékből tenyérnyi lepényeket sütünk egy olajjal kikent, előmelegített serpenyőben. (A masszából evőkanállal halmokat rakunk a serpenyőbe, szétlapítjuk őket a kanál hátuljával, aztán lassú tűzön megsütjük az egyik oldalukat, majd átfordítjuk őket, és megpirítjuk a másik oldalukat is.)
A megsült lepényeken elosztjuk a gombát, befedjük a sajttal, és a lepényeket előmelegített grillsütőbe (vagy ha nincs grill, hagyományos sütő felső rácsára) tesszük, és rájuk pirítjuk a sajtot.
Tálalásnál friss salátát kínálhatunk hozzá.