LENCSEFŐZELÉK
Hozzávalók:
Fél kiló száraz lencse, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4-5 evőkanál liszt, só, 3-4 babérlevél, 1 vastag karika citrom, cukor, pirospaprika, mustár, ecet, citromlé, 2 evőkanál olaj.
Elkészítés:
A lencsét alaposan megmossuk, aztán állni hagyjuk minimum 3-4 órára (vagy egy éjszakára) annyi hideg vízben, ami bőven ellepi.
Az áztatás végén leöntjük a lencséről a vizet. Friss hideg vizet engedünk rá, és felrakjuk főzni. Beletesszük a babérlevelet, a citromkarikát és az egész vöröshagymát, megsózzuk és puhára főzzük.
Amikor a lencse megpuhult, pirospaprikás rántást készítünk (az olajon zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, aztán beleszórunk kb. 2 kiskanál pirospaprikát, levesszük a tűzről és felöntjük bő hideg vízzel).
A lencséből kivesszük a vöröshagymát, citromot és a babérleveleket. Beleszűrjük a rántást, aztán jól elkeverjük. Belereszeljük a fokhagymát, és jól kiforraljuk.
Végül ízlésünknek megfelelő mennyiségű cukorral, mustárral, ecettel vagy citromlével ízesítjük. Ha kell, utánasózzuk.
A kész lencsefőzeléket sült szejtán- vagy szójavirslivel illetve szójapörkölttel tálaljuk.
Tipp:
A lencsét nem muszáj főzés előtt beáztatni, de áztatás nélkül a főzési idő hosszabb.