Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK


ALMALEVES

2008.01.30

alma-leves-29-005-ee.jpg

   

Hozzávalók: 

1 kg alma, 
2 dl tejföl, 
1 zacskó vaníliás (főzős) pudingpor, 
az alma savanyúságától függő mennyiségű cukor vagy édesítőszer,
néhány darabka fahéj és szegfűszeg.

Elkészítés:

Az almát megpucoljuk és szeletekre vagy kockákra vágjuk, aztán annyi vízben, ami ellepi, a cukorral, fahéjjal és a szegfűszeggel kb. 10 percig főzzük. Amíg az alma fő, a pudingport csomómentesen elkeverjük a tejfölben. A tejfölös keveréket egy pohárnyi vízzel felhígítjuk, majd az almához öntjük. Jól összekeverjük, és addig főzzük, amíg újra fel nem forr. Amint forrni kezd, levesszük a tűzről. 

Tipp:
Nyáron hidegen, télen forrón a legjobb. Ugyanezt a levest más gyümölcsökből is elkészítheted.

 

KARÁCSONYI ALMALEVES

Hozzávalók: 

2 kg alma, 
2 dl fehérbor, 
2 dl tejszín, 
1 zacskó vaníliás (főzős) pudingpor, 
fél citrom reszelt héja, 
az alma savanyúságától függő mennyiségű cukor vagy édesítőszer, sok fahéj és szegfűszeg (vagy forraltbor fűszerkeverék), 
1 vaníliarúd.
  
Elkészítés:

Az almát megpucoljuk és szeletekre vagy kockákra vágjuk, aztán a borban plusz annyi vízben, ami a gyümölcsöt ellepi 10 percet főzzük a cukorral valamint sok fahéjjal-szegfűszeggel és a hosszában fölvágott vaníliarúddal. Amíg az alma fő, a pudingport csomómentesen elkeverjük a tejszínben. A pudingporos keveréket az almához öntjük. Jól összekeverjük, és addig főzzük, amíg újra fel nem forr. Amint forrni kezd, levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, és forrón, illatosan tálaljuk.


Tipp:

Ehhez a leveshez olyan vaníliarúd is jó, amiből a pici vaníliaszemcséket valamilyen süteményhez már kikapartad.

Ha el akarod kerülni, hogy a kész levesben fűszerdarabok úszkáljanak, a fűszereket előre főzd bele egy liter vízbe (egy lefedett edényben főzd a fűszeres vizet legalább fél órát), a vizet ezután szűrd le, és ebben az ízesített, illatos vízben tedd föl főni az almát. 

A levesbe szórhatsz 5 dkg borba beáztatott mazsolát vagy áfonyát is.

 

RIBIZLIS ALMALEVES

Hozzávalók: 

1 kg alma, 
25 dkg ribizli, 
2 dl tejföl, 
1 zacskó vaníliás (főzős) pudingpor, 
az alma savanyúságától függő mennyiségű cukor vagy édesítőszer, néhány darabka fahéj és szegfűszeg, 
fél citrom reszelt héja.

Elkészítés:

Az almát megpucoljuk és szeletekre vagy kockákra vágjuk, aztán annyi vízben, ami ellepi, a cukorral, fahéjjal és a szegfűszeggel kb. 10 percig főzzük. Amíg az alma fő, a pudingport csomómentesen elkeverjük a tejfölben. A tejfölös keveréket egy pohárnyi vízzel felhígítjuk, majd az almához öntjük. Jól összekeverjük, és addig főzzük, amíg újra fel nem forr. Amint forrni kezd, beleszórjuk a reszelt citromhéjat és a ribizlit, és rögtön levesszük a tűzről. 

Nyáron hidegen a legjobb.