Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK


BABGULYÁS

2008.01.29

p1250394-dd.jpg

 

Hozzávalók:
fél kiló fejtett bab,
1 fej vöröshagyma apró kockákra vágva,
2-3 gerezd fokhagyma,
pirospaprika,
őrölt bors,
őrölt kömény, só,
1-2 zellerlevél,
1 zöldpaprika,
1 paradicsom,
1 evőkanál étolaj,
aki szereti: 1 sárgarépa karikákra vágva.

Elkészítés:
Egy evőkanál olajon állandóan kevergetve süssük üvegesre az apróra vágott hagymát, de ne barnítsuk meg. Amikor a hagyma üvegesedni kezd, szórjunk bele egy evőkanálnyi pirospaprikát, öntsük fel hideg vízzel, és adjuk hozzá a babot, a kicsumázott, de egyben hagyott zöldpaprikát, az egyben hagyott vagy lehúzott héjú, kimagozott paradicsomot, a zellerlevelet (és a répakarikákat). Öntsük föl annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg köménnyel, és lassú tűzön, fedő alatt főzzük puhára. Amikor a bab már megfőtt, vegyük ki a zöldpaprikát, a zellerlevelet és ha egyben hagytuk, a paradicsomot. Reszeljük vagy nyomjuk bele fokhagymanyomón a fokhagymát, és főzzük még tíz percig.

Tipp:
Aki szereti, szaggasson bele galuskát vagy csipetkét is. Krumplikockákat is főzhetünk a levesbe, mikor a bab már majdnem megpuhult.

 

p1020919-dd.jpg