Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK


BABOS GOMBALEVES

2013.10.18

 

p1440923-ddd.jpg

  

Hozzávalók:

50 dkg fejtett bab (fagyasztott is lehet),
50 dkg gomba,
50 dkg krumpli,

1 sárgarépa karikákra vágva,
1 nagy vöröshagyma apró kockákra vágva,
2-3 gerezd fokhagyma,
pirospaprika,
őrölt bors,
őrölt kömény,
só,
1-2 zellerlevél,
1 zöldpaprika,
1 paradicsom,
1 evőkanál étolaj.

Elkészítés:
Az olajon állandóan kevergetve üvegesre sütjük az apróra vágott hagymát. (De nem barnítjuk meg.) Hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát. Amikor a gomba nagyjából elfőtte a levét, beleszórjuk a pirospaprikát. Rögtön felöntjük egy bögre hideg vízzel, és beletesszük a babot, a répakarikákat, a kicsumázott, de egyben hagyott zöldpaprikát, a lehúzott héjú, kimagozott paradicsomot, a zellerlevelet és a csokorba kötött petrezselymet. Felöntjük 1,5-2 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk köménnyel, és lassú tűzön, fedő alatt legalább fél órát kis lángon gyöngyöztetjük. Hozzáadjuk a kockákra vágott krumplit, és puhára főzzük. Végül kivesszük a zöldpaprikát, a zellerlevelet és a petrezselyemcsokrot. Fokhagymanyomón belenyomjuk a fokhagymát, és még tíz percig főzzük. Forrón tálaljuk.

Tipp:
Aki szereti, szaggasson bele galuskát vagy csipetkét is. Tálalásnál adhatunk hozzá tejfölt.