MEGGYLEVES
Hozzávalók:
1 kg kimagozott meggy (fagyasztott vagy befőtt is jó), 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, cukor ízlés szerint és a meggy savanyúságától függően, fahéj, szegfűszeg, citromhéj (kb. fél citrom héja, nem reszelve, hanem darabokban).
Elkészítés:
A meggyet másfél liter hideg vízben a cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, ciromhéjjal a tűzre tesszük. Vigyázat, ne főzzük túl, éppen csak forraljunk rajta egyet.
A tejfölt csomómentesen összekeverjük a liszttel, belekeverünk 1-2 dl vizet.
A meggyet levesszük a tűzről, hozzáöntjük a tejfölös habarást. (Ha mégis csomósnak tűnik a habarás, akkor egy szűrőn keresztül öntsük a levesbe.)
A behabarás után a levest visszatesszük a tűzre, és az újraforrástól számítva még öt percig főzzük. Ha kell, ilyenkor még cukrozhatjuk is.
A meggylevest tálalhatjuk melegen, vagy nyáron lehűtve, tejszínhabrózsákkal díszítve is.
Tipp:
Liszt helyett használhatsz a habaráshoz főzős vaníliás pudingport.
Ha nyáron, hidegen tálalod a meggylevest, szórj bele összevágott citromfűleveleket. Nagyon üdítő ízt ad a levesnek.
Ezt a levest természetesen más gyümölcsből is elkészítheted.
meggyleves
(mária, 2013.06.21 21:45)