RÖSZTI KÖLESSEL ÉS PIRÍTOTT ZÖLDSÉGGEL
Hozzávalók:
1 kg nagyobb szemű krumpli, 10 dkg köles, 2 tojás, 1 kis vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, néhány szál petrezselyemzöld, olaj, őrölt bors, só.
A zöldséghez: 1 evőkanál olívaolaj, 1 kg külöböző zöldség, só, őrölt bors, néhány szál petrezselyemzöld.
Elkészítés:
A krumplit alaposan megsikáljuk, és héjában majdnem puhára főzzük, majd kihűtjük.
A evőkanál olajon üvegesre sütjük az apró kockákra vágott vöröshagymát, beleszórjuk a kölest, majd felöntjük a köles térfogatához képest kétszeres forró vízzel. Megsózzuk, és a kölest megfőzzük. (Vigyázat, ne főzzük péppé!)
A lehúzott héjú krumplit nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a tojást, néhány szál petrezselymet apróra vágva, a kihűlt kölest, a zúzott fokhagymát. Sóval, borssal ízesítjük.
A megtisztított, feldarabolt zöldséget az olívaolajon nagy lángon megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk petrezselyemmel, és a kívánt puhaságúra sütjük.
Nagyon vékonyan kiolajozunk egy tapadásmentes serpenyőt. Felforrósítjuk, majd a krumplis masszából evőkanálnyi halmokat teszünk bele, amiket a kanál hátával kicsit ellapítunk. A kis rösztiket közepes lángon, egyszer megfordítva barnára sütjük.
A pirított zöldséggel tálaljuk.