SÁRGARÉPA-KRÉMLEVES
Hozzávalók:
80 dkg sárgarépa, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejszín, só, reszelt szerecsendió. A leves tetejére valamilyen finom olaj, pl. dióolaj, tökmagolaj vagy olívaolaj.
A gombóchoz: 2 tojás, 1 evőkanál puha vaj, kb. 20 dkg maceszdara, só, őrölt bors, 2 evőkanál napraforgómag (kihagyható).
Elkészítés:
A gombócokhoz a vajat összekeverjük a tojásokkal, hozzáadunk két evőkanál vizet, egy kávéskanál sót, néhány csipet őrölt borsot, a napraforgómagot, majd annyi maceszdarát, hogy jól keverhető, de véletlenül sem kemény tésztát kapjunk. A keveréket legalább fél órát állni hagyjuk.
Megtisztítjuk és feldaraboljuk a sárgarépát. Egy liter vízben sóval, szerecsendióval ízesítve puhára főzzük. Amikor teljesen megpuhult, belereszeljük a fokhagymát, és a tejszínnel összeturmixoljuk. Ha kell, utánaízesítjük.
A maceszmasszából kis gombócokat formázunk, és bő, enyhén sós vízben lassú tűzön megfőzzük őket.
A levest a maceszgombócokkal tálaljuk. A tetejét meglocsoljuk néhány csepp olajjal.