STROGANOFF GOMBA POLENTÁVAL
Hozzávalók:
50 dkg megtisztított gomba, 2-3 finomra vágott gyöngyhagyma, 3 dl tejszín, 1 dl száraz fehérbor, 3-4 apró csemegeuborka, 2 evőkanál étolaj, 1 csapott teáskanál őrölt pirospaprika, 1 teáskanál fehérborecet, 1 mokkáskanál mustár, 1 csapott evőkanál liszt, só, őrölt bors.
Elkészítés:
A megtisztított gombát tegyük egy nagy tálba. A lisztet keverjük össze a pirospaprikával és fél mokkáskanál sóval, és nagyon vékonyan szórjuk be vele a gombát. Kicsit rázzuk össze.
Az étolajat hevítsük föl egy serpenyőben. Szórjuk bele a gombát, és pirítsuk 3-4 percig. Szórjuk rá a finomra vágott gyöngyhagymát, borsozzuk meg. Süssük együtt még 2-3 percig. Ezután öntsük föl a borral, adjuk hozzá az ecetet, forraljuk föl. Keverjük bele a tejszínt és a mustárt, főzzük addig, amíg a mártás besűrűsödik. Végül keverjük bele a vékony csíkokra vágott uborkát. Ha kell, ízesítsük még sóval, borssal.
A kész gombát tésztával, galuskával vagy polentával tálaljuk.
A POLENTA ELKÉSZÍTÉSE
Hozzávalók:
1 liter víz, 20 dkg kukoricadara, 3 dkg vaj, 1 mokkáskanál só, 1 evőkanál étolaj.
Elkészítés:
A vizet a sóval fölforraljuk, amikor forr, beleszórjuk a kukoricadarát, és határozott, gyors mozdulatokkal keverjük. Állandó keverés mellett tíz percig főzzük. (Nagyon gyorsan kell keverni, különben esetleg csomós lesz.)
Amikor megfőtt, hozzáadjuk a vajat.
A polenta tulajdonképpen ebben a formában is tálalható, készen van. De tálalható úgy is, hogy megfőve egy kisebb tepsibe vagy tortaformába simítjuk, hagyjuk megdermedni, aztán darabokra vágjuk, és egy evőkanál olajon grillserpenyőben átsütjük mindkét oldalát.