SZÓJAFASÍRT
Hozzávalók:
2-3 fej apró kockákra vágott vöröshagyma, 20 dkg szárított szójakocka, pirospaprika, só, bors, őrölt kömény, olaj, 4-5 gerezd fokhagyma, 2-3 evőkanál lecsó, 2 tojás, kb. 10 dkg zsemlemorzsa.
Elkészítés:
A szójakockát egy nagyobb, lezárható, mikrohullámú sütőben használható edénybe szórjuk. Hozzáadunk 3 kávéskanál sót, ráöntünk a szója térfogatához képest háromszoros mennyiségű forró vizet, lezárjuk az edényt, és mikrohullámú sütőben magas fokozaton 6 percig főzzük.
Két evőkanál olajon üvegesre sütjük az apróra vágott hagymát. A szójakockát leszűrjük. (A mikrohullámú sütőben használt edényt óvatosan nyissuk föl, mert nagyon forró gőz száll ki belőle!) A leszűrt szóját a hagymához adjuk. 2-3 percig kevergetjük, aztán megszórjuk egy evőkanál pirospaprikával, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Hozzáadjuk a lecsót valamint fél kávéskanál őrölt borsot és fél kávéskanál őrölt köményt. Lassú tűzön főzve a szóját puhára pároljuk, a levét nagyjából elpárologtatjuk. A főzés végén belekeverjük a zúzott fokhagymát.
Az elkészült szóját nagyjából kihűtjük, késes aprítóba öntjük, és durvára aprítjuk. (Vigyázat, ne daráljuk péppé!) Hozzáadjuk a tojást, a zsemlemorzsát, és negyed órát állni hagyjuk.
Ezután a masszából fasírtokat formázunk, és bő, forró olajban aranybarnára sütjük őket.