TÁRKONYOS ZÖLDSÉGLEVES
Hozzávalók:
30 dkg leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, esetleg zeller), 70 dkg zöldség (lehet zöldborsó, karfiol, karalábé, zöldbab, kelbimbó, brokkoli, gomba...), 1 nagyobb vöröshagyma, só, örölt bors, 1 csomag petrezselyemzöld, 1 evőkanál apróra vágott tárkony, 1 kis pohár (kb. 1,5 dl) tejföl, egy csapott evőkanál liszt, 1 evőkanál étolaj.
Elkészítés:
A zöldségféléket megtisztítjuk, földaraboljuk.
Az olajon átpirítjuk a fölaprított sárgarépát és petrezselyemgyökeret, aztán felöntjük két liter forró vízzel. Beletesszük a megpucolt, de egészben hagyott vöröshagymát, a csokorba kötött petrezselyemzöldet, és a zöldségeket puhulásuk sorrendjében.
A levest addig főzzük lassú tűzön, amíg az összes zöldség kívánt mértékben meg nem puhul. (Én nem szeretem túl puhán.)
Amikor a zöldségek megpuhultak, kivesszük a levesből a petrezselyemcsokrot és a hagymát. Beleszórjuk a tárkonyt.
A tejfölt simára keverjük a liszttel. Kanalanként forró levest merünk hozzá, aztán a leveshez adjuk. Még 6-8 percig főzzük együtt. Forrón tálaljuk.
Tipp:
Készítheted a levest úgy is, hogy a vízzel felöntés előtt megszórod az átpirított zöldséget egy teáskanál őrölt pirospaprikával. Nagyon finom ízt ad neki.