MAGYAROS TÖLTÖTT KÁPOSZTA HÚS NÉLKÜL
Hozzávalók (8 személyre):
1 kg savanyú káposzta, 20 nagy savanyú káposztalevél, 1 csomag szójás fasírtpor vagy fél kiló gombából főzött gombapörkölt*** + 2 evőkanál liszt, 20 dkg főtt rizs, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 egész tojás, 3-4 evőkanál étolaj vagy zsír, 2-3 evőkanál liszt, 2 evőkanálnyi pirospaprika, só, őrölt bors, 5-6 db babérlevél, 1 csapott mokkáskanál kömény, 2-3 evőkanál lecsó.
Elkészítés:
A szójás fasírtport vagy a két evőkanál liszttel besűrített gombapörköltet összekeverjük 2 dl vízzel, a tojással, főtt rizzsel, 1 fej apróra vágott és kis olajon megfuttatott vöröshagymával, egy gerezd reszelt fokhagymával, csipetnyi borssal, egy kiskanálnyi pirospaprikával és egy mokkáskanálnyi sóval. Ezt a keveréket alaposan összegyúrjuk, aztán a kiterített káposztalevelekbe töltjük úgy, hogy a káposztalevél középső, vastag erét éles késsel vékonyabbra vágjuk, aztán a levél egyik szélére egy púpos evőkanálnyi tölteléket kanalazunk, erre két oldalról ráhajtjuk a levél szélét, és fölsodorjuk a tölteléket. Ha elfogytak a levelek, de marad még töltelék, formázzunk belőle gombócokat.
Amikor a leveleket megtöltöttük, a másik vöröshagymát is vágjuk apró kockákra, és egy nagy fazékban futtassuk át 2 evőkanál olajon. Szórjuk meg a maradék pirospaprikával, keverjük meg, vegyük le a tűzről és öntsük föl egy pohárnyi vízzel. Adjuk hozzá a köményt (lehet egész vagy őrölt is ízlés szerint), egy kis őrölt borsot, a lecsót és főzzük ezt a pörköltalapot kb. 5 percig.
Az apróra vágott káposztát kóstoljuk meg, hogy mennyire sós. Ha nagyon sós, mossuk át néhányszor bő hideg vízben.
Az apró káposzta egyharmadát terítsük egyenletes vastagságban a pörköltalapra. Erre tegyük rá a töltelékek (és a gombócok) felét.
Erre a megmaradt apró káposzta fele jön, amit megszórunk néhány babérlevéllel. Rátesszük a megmaradt töltelékeket (és gombócokat). Aztán az egésze befedjük a maradék káposztával. A káposzta tetejére is szórunk néhány babérlevelet, egy pici köményt és borsot.
Aztán az egészet felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Lefedjük, és mérsékelt lángon 2 órát főzzük.
A főzés végén a lisztből és kis olajból készült rántással vagy a lisztből és 2-3 evőkanál tejfölből és egy deci vízből készült habarással besűrítjük. A sűrítés után az újraforrrástól számítva még 5-10 percig főzzük.
Tejföllel meglocsolva tálaljuk.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
miért kell a rizst előre megfőzni, majd utána még két órát . a hagyományos töltött káposztához sem szoktuk köszi
Re: magyaros töltött káposzta hús nélkül
(Pota Zsuzsanna, 2016.04.28 09:39)Szerintem azért mert a hús a rizzsel egyszerre megföl, de a szojànak sokkal kevesebb idö is elég ezért jó ha a rizst elöfözzük.
Re: magyaros töltött káposzta hús nélkül
(Pota Zsuzsanna, 2016.04.28 09:40)Szerintem azért mert a hús a rizzsel egyszerre megföl, de a szojànak sokkal kevesebb idö is elég ezért jó ha a rizst elöfözzük.
dzseni.fejei@gmail.com
(Fejeizsanett Zsanett, 2015.12.10 00:46)Én zabpehelyből csináltam, sokkal jobb,mint a brutál rákkeltő szója, ráadásul baromi finom!
magyaros töltött káposzta hús nélkül
(kira, 2012.03.02 08:34)miért kell a rizst előre megfőzni, majd utána még két órát . a hagyományos töltött káposztához sem szoktuk köszi
Magyaros toltottkaposzta hus nelkul
(Szilvi, 2014.01.02 00:36)
Egyszeruen imadom. Karacsonyra megcsinaltam, vegyesen fele szoja fele gombaporkolt es hat majdnem sirtam mikor az utolso falatokat ettem. Isteni finom, annyira bejott hogy csinaltam is meg egy dupla adagot, s mar lassan az is elfogy :(
Koszonom szepen a receptet!!!!!!!!!!!!!!
magyaros töltött káposzta hús nélkül
(atticus, 2012.06.30 22:52)
Én a vegyes - szójagranulátum, laskagomba - változatot készítettem el, majorannával és bazsalikommal is ízesítettem, nem csak sóval-borssal. A fokhagymát kihagytam. Görögjoghurtos habarásba frissen vágott kaprot tettem.
Mondhatom, nagy sikere volt!
magyaros töltött káposzta hús nélkül
(kira, 2012.03.02 08:33)