Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK


VADAS GOMBA

2008.01.03

Hozzávalók:

50 dkg gomba,

2 evőkanál étolaj,

1 közepes vöröshagyma,

1 közepes sárgarépa,

1 közepes petrezselyemgyökér,

1 evőkanál liszt,

1 dl tejföl,

3 babérlevél,

egy darabka citromhéj,

cukor,

só,

őrölt bors,

mustár.

 

Elkészítés:

A sárgarépát és petrezselyemgyökeret megpucoljuk, karikákra vágjuk, egy evőkanál étolajon 2-3 percig kevergetve pirítjuk, aztán fölöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, beleszórunk 1 kis mokkáskanál sót, egy-két csipet őrölt borsot, beletesszük a citromhéjat és a babérlevelet, és a répaféléket puhára pároljuk. (Közben pótoljuk az elpárolgott vizet.)

   

vadas-gomba-20091008-007-ee.jpg

   

Megtisztítjuk és földaraboljuk a gombát. A hagymát megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. Egy evőkanál étolajon üvegesre sütjük a hagymát. Hozzáadjuk a gombát, egy kis mokkáskanál sót és csipetnyi őrölt borsot szórunk rá, és kevergetjük, amíg levet enged.

A gombát addig főzzük, amíg a leve el nem párolog.

   

vadas-gomba-20091008-011-ee.jpg

   

Közben a megfőtt répafélékből kivesszük a citromhéjat és a babérlevelet. A répákat a főzővízzel együtt összeturmixoljuk vagy szitán áttörjük.

Az áttört mártást visszatesszük a tűzre, mustárt teszünk bele a mustár erősségétől függő mennyiségben (meg kell kóstolni, hogy a megfelelő ízt beállítsuk), ha kell, megcukrozzuk egy kicsit (nem mindig kell, mert a sárgarépa sokszor elég édes).

Amikor a  gomba elfőtte a levét, rászórjuk a lisztet, és jól összekeverve 1 percig pirítjuk. Ezután fölöntjük a mustáros mártással, hozzáadjuk a tejfölt és 4-5 percig összeforraljuk. Ha kell, még utánaízesítjük.

Zsemlegombóccal, galuskával, tésztával, tejföllel meglocsolva tálalhatjuk.

 

p1030890-dd.jpg