VADAS GOMBA
Hozzávalók:
50 dkg gomba,
2 evőkanál étolaj,
1 közepes vöröshagyma,
1 közepes sárgarépa,
1 közepes petrezselyemgyökér,
1 evőkanál liszt,
1 dl tejföl,
3 babérlevél,
egy darabka citromhéj,
cukor,
só,
őrölt bors,
mustár.
Elkészítés:
A sárgarépát és petrezselyemgyökeret megpucoljuk, karikákra vágjuk, egy evőkanál étolajon 2-3 percig kevergetve pirítjuk, aztán fölöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, beleszórunk 1 kis mokkáskanál sót, egy-két csipet őrölt borsot, beletesszük a citromhéjat és a babérlevelet, és a répaféléket puhára pároljuk. (Közben pótoljuk az elpárolgott vizet.)
Megtisztítjuk és földaraboljuk a gombát. A hagymát megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. Egy evőkanál étolajon üvegesre sütjük a hagymát. Hozzáadjuk a gombát, egy kis mokkáskanál sót és csipetnyi őrölt borsot szórunk rá, és kevergetjük, amíg levet enged.
A gombát addig főzzük, amíg a leve el nem párolog.
Közben a megfőtt répafélékből kivesszük a citromhéjat és a babérlevelet. A répákat a főzővízzel együtt összeturmixoljuk vagy szitán áttörjük.
Az áttört mártást visszatesszük a tűzre, mustárt teszünk bele a mustár erősségétől függő mennyiségben (meg kell kóstolni, hogy a megfelelő ízt beállítsuk), ha kell, megcukrozzuk egy kicsit (nem mindig kell, mert a sárgarépa sokszor elég édes).
Amikor a gomba elfőtte a levét, rászórjuk a lisztet, és jól összekeverve 1 percig pirítjuk. Ezután fölöntjük a mustáros mártással, hozzáadjuk a tejfölt és 4-5 percig összeforraljuk. Ha kell, még utánaízesítjük.
Zsemlegombóccal, galuskával, tésztával, tejföllel meglocsolva tálalhatjuk.