HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK
VEGÁN BRASSÓI
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg krumpli, 30-40 dkg natúr vagy fokhagymás szejtán, 1-2 evőkanál étolaj, fél mokkáskanál majoránna, 1 kis mokkáskanál só, egy-két csipetnyi őrölt bors, 4-5 gerezd fokhagyma (de van, aki egy egész fejnyit rak bele), étolaj a krumpli kisütéséhez, 30 dkg párolt zöldborsó (lehet konzerv is).
Elkészítés:
A krumplit megpucoljuk és kockákra vágjuk.A szejtánt kockákra vágjuk.
1-2 evőkanálnyi olajon két percig kevergetve pirítjuk a szejtánkockákat, aztán a pirított szejtánt megszórjuk a fűszerekkel, lehúzzuk a tűzről, átkeverjük és annyi vizet adunk hozzá, hogy a főzőedény aljában fél ujjnyi víz legyen. Visszatesszük a tűzre, fokhagymanyomóval belepréseljük vagy belereszeljük a fokhagymát, és gyakran megkeverve addig főzzük, amíg a víz elpárolog. Ezután még két percig kevergetjük.
Mialatt a szejtán készül, a krumplit forró olajban kisütjük. Úgy próbáljunk időzíteni, hogy a hús és a krumpli nagyjából egyszerre készüljön el.
A megsült krumplit, a szejtánt és a zöldborsót összekeverjük. Rögtön, frissen tálaljuk. Nagyon jól illik hozzá a savanyúság.