ZÖLDSÉGFELFÚJT
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg zöldség (brokkoli, karfiol, sárgarépa, vajbab, cukkini, padlizsán, kelbimbó...), 4 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 2 tojás, só, őrölt bors, csipetnyi reszelt szerecsendió, 5 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál vaj.
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, földaraboljuk és egy serpenyőben egy evőkanál vajon kis sóval és őrölt borssal átpirítjuk, pároljuk. (A zöldségeknek nem kell teljesen puhára sülniük.)
A tejfölt csomómentesen kikeverjük a liszttel és a tojásokkal, fűszerezzük sóval és reszelt szerecsendióval.
Egy nagyobb vagy négy kicsi tűzálló tálat kivajazunk. A zöldségeket a tűzálló tál(ak)ba terítjük, meglocsoljuk a tejfölös öntettel, megszórjuk reszelt sajttal, és 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Tipp:
A zöldségeket fűszerezhetjük a serpenyős pirítás végén zöldfűszerekkel (apróra vágott petrezselyemmel, snidlinggel, rozmaringgal...)
Az öntetet csinálhatjuk úgy is, hogy a tejfölt csak a tojások sárgájával és a liszttel keverjük ki. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és a habot a tejfölbe forgatjuk.