ZÖLDSÉGLEVES SAJTGALUSKÁVAL
Hozzávalók:
1-2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, fél zellergumó (ha nagy, csak egy negyed), 25 dkg gomba, 25 dkg zöldborsó (fagyasztott is lehet), 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 vöröshagyma, 1 zöldpaprika, néhány szál zellerzöld, néhány szál tárkony, só, csipetnyi őrölt bors, 1 evőkanál étolaj.
A galuskához: 1 főtt krumpli, 10 dkg reszelt sajt, 10 dkg liszt, 1 tojás, 2-3 szál petrezselyemzöld, csipetnyi reszelt szerecsendió, só.
Elkészítés:
A megtisztított, fölkarikázott répát és petrezselyemgyökeret valamint a kockákra vágott zellergumót az olajon állandóan kevergetve 3-4 percig pirítjuk, majd fölöntjük egy liter vízzel, beledobjuk a megtisztított, de egészben hagyott vöröshagymát és zöldpaprikát, beleöntjük a zöldborsót, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a petrezselyem-, tárkony- és zellerzöldet. (A fűszereket apróra vágva vagy csokorba kötve is a levesbe tehetjük. Ha csokorba kötjük őket, a főzés végén vegyük ki!) A levest fölöntjük annyi vízzel, amennyi kb. kétszeresen ellepi, és az összes zöldséget ízlés szerint puhára főzzük.
Amíg a leves fő, elkészítjük a galuskát. A krumplit áttörjük, vagy ha nem frissen főtt, finom reszelőn lereszeljük. Hozzákeverjük a tojást, a lisztet, a reszelt sajtot, az apróra vágott petrezselymet és a szerecsendiót. Kanállal szaggatható, de nem túl kemény masszát kell kapnunk.
Mikor a zöldségek már majdnem puhák, kivesszük a paprikát és a hagymát. Kanállal a levesbe szaggatjuk a galuskát. Ha kell, az ételt ízesítsük még sóval és borssal, és addig főzzük, míg a galuskák fel nem jönnek a tetejére. Forrón tálaljuk.