Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


KALÁCS

2008.01.18

Margit néném receptje alapján

Hozzávalók:

60 dkg liszt, egy kocka (5 dkg) élesztő, 1 kanál cukor, 4 dl langyos tej, 4 evőkanál étolaj, 2 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor, 25 szem sütésálló (szacharin alapú) édesítőszer (aki nem akar édesítőszert használni, 10 dkg cukorral helyettesítheti, de édesítővel finomabb, könnyebb a tészta), csipetnyi só.
A kalács lekenéséhez pici langyos tej.

   

kalacs-felvagva-015-ee.jpg

 
Elkészítés:

Két tálkában 1-1 dl langyos tejben 1-1 kanál cukorral felfuttatunk fél-fél kocka élesztőt. (Megvárjuk, hogy a tej tetején halványbarna hab képződjön.)
Egy kis tálban egy deci langyos tejben feloldunk 10 szem édesítő tablettát (vagy 4 dkg cukrot keverünk el). Egy másik tálkában szintén egy deci langyos tejben 15 tablettát oldunk fel (vagy 6 dkg cukrot keverünk el).
Előkészítünk két nagyobb tálat. Mindkettőbe beleszitálunk 30-30 dkg lisztet.  Az egyikhez hozzászitáljuk a kakaóport. Mindkét lisztbe beleborítunk 1-1 tálka élesztős tejet. A kakaós lisztbe öntjük a 15 édesítőtablettás (6 dkg cukros) tejet, a sima lisztbe a 10 tablettásat (4 dkg cukrosat). Mindkét keverékhez hozzáadunk 2-2 evőkanál étolajat és egy kis csipetnyi sót.
A tésztákat egyenként addig gyúrjuk, amíg elválnak a tál falától.

  

p1030537-dd.jpg

 
Ezután lisztezett deszkán egy fehér és egy barna egyforma nagyságú téglalapot nyújtunk a két tésztából. A két tésztalapot egymásra fektetjük, és feltekerjük, mint a bejglit vagy rétest.
Ezután a tésztahenger két végét egymáshoz illesztve karikát formázunk, amit vagy egy kivajazott tortaformába, vagy egy kivajazott koszorúformába rakunk. (De süthetjük hosszúkás kenyérformában is.)
A tésztát ezután másfél órát kelesztjük, majd megkenjük a tetejét egy kis langyos tejjel, és a hideg sütőbe tesszük, a sütőt bekapcsoljuk 180-200 fokra, és a kalácsot 35-40 perc alatt megsütjük. (Ha nagyon barnulna a teteje, takarjuk le alufóliával.)

  

kalacs-felvagva-017-dd.jpg


Tipp:

Ugyanezt a kalácsot megsütheted úgy is, hogy csak a fehér tésztát készíted el dupla mennyiségben. Gyúrhatsz bele 10 dkg mazsolát vagy kis reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot is.

De elkészítheted úgy is, hogy a barna részbe nem kakaóport, hanem egy kanál őrölt fahéjat gyúrsz.

Vigyázz, mert a tészta nagyon megkel. Jó nagy formában süsd!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

sütési idő

(Ági, 2013.12.20 16:49)

Nekem kevés volt a 40 perc én kb 1 órát sütöttem de amugy finom lett

Kalacsrol

(Beus, 2013.01.05 22:56)

Koszonet Margit neninek! Isteni lett a kalacs, en ugyan csak 4 dkg elesztot hasznaltam, es kiprobaltam milyen felesben a cukor es az edesito, de nagyon finom lett.
Megegyszer koszonom a receptet!

Élesztő

(truha, 2012.08.10 22:27)

Nagyon jó ötlet a két réteg feltekerése, de minek 60 dkg liszthez egy egész kocka élesztő? :-O

Kalács

(Nefelejcs, 2011.09.29 15:26)

Hozzá akarok járulni a közös próbálgatáshoz. Kész a kalács, egy élvezet volt az egész, nagyon jó ötlet a dupla csavarás és az olaj (ahogy látom, több helyen is azt használod vaj helyett), és ki fogom próbálni szacharinos valamivel is, mert - ezért írok - steviával ... én már igazán megszoktam az ízét kávéba, a port most használtam elöször, és nem ízlik. Ettől még befaltam három nagy szelet kalácsot, mert isteni, de félek, hogy a többiek nyávogni fognak. :)
Cukorral is ki fogom próbálni.
Mindenesetre, nagyon hálás vagyok a receptért.

kakaos kalács hozászolás

(kovcsné vaszily katalin, 2011.08.03 09:16)

ez nagyontetszik.véletlen ül találtam rá kép alapján.ma el is készitem.20110803.és kiados lesz.köszönet érte.nyami.

kalács

(Katica, 2011.04.04 13:04)

Kérlek szépen ird meg mielöbb légyszives, hogy ha hideg sütőbe tesszük be a kalácsot nem szárad ki? nem jobb lenne előmelegitett sütőbe sütni köszönöm, a hétvégén szeretném megssütni Köszönöm a válaszodat.

Re: kalács

(Szamóca, 2011.04.04 14:29)

Kedves Katica!
Nálam nem szokott kiszáradni attól, hogy nem előmelegített sütőbe teszem, csak addig is kel, amíg a sütő bemelegszik.
De ha te jobbnak látod előmelegített sütőben sütni, akkor próbáld ki úgy!

Olaj kérdés

(Kuviki, 2011.02.15 12:41)

Nincs mit :-) Belőlem hiányzik minden spontanaitás, én minden süteményt grammra pontosan készítek :-) Egyébként megoldottam: nekem tupperes nyújtólapom van, és azt kentem be olajjal, úgy nyújtottam ki a tésztákat. Így aztán beszívott még annyi olajat, ami esetleg még kellett neki. A kalács szuper lett, gyönyörű és nagyon finom!

Köszönöm!

(Szamóca, 2011.02.11 19:36)

Köszönöm szépen, hogy figyelmeztettél!

Olaj kérdés:-)

(Kuviki, 2011.02.11 11:17)

A hozzávalóknál 5 ek olajat írsz, de a leírásnál csak 4-et számolok. "Mindkét keverékhez hozzáadunk 2-2 evőkanál étolajat." Hova kell a plusz 1 ek olaj?
Válaszod köszönöm!

a kalacsrol

(marianna, 2011.01.25 19:08)

imadom a kalacsot, akarmivel mag toltve,esztet is meg akarom probalni mert nagyon jol nez ki.

Sikerült!

(izmirli, 2011.01.13 23:54)

En elöször sütöttem életemben kalacsot és nagyon jol sikerült.
Elesztöböl ugyan tasakosat hasznaltam (mert a kockak egyike se akart felfutni, nem tudom miért) és lisztböl is valamivel kevesebbet hasznaltam, mert csak ennyi volt itthon, söt cukorbol is kevesebbet, de hasznaltam vanilias cukrot. Tejböl viszont több kellett, gondolom a liszt miatt. De azt ugyis latja az ember, mennyit vesz fel, hogy jol gyurhato legyen. Söt tettem bele szaritott tözegafonyat, mert az volt otthon.
Mikor meglattuk mekkora lett azt hittük a parommal, hogy egy hétig esszük majd... hat egy nap alatt elfogyott a fele :)
Nagyon köszi a receptet! Maskor is igy fogom sütni.

mindenről

(eszter, 2010.11.06 17:20)


nagyon szép és jók a receptek pedig, már nem vagyok egy kezdő , de nagyon sok érdekes és jó receptet találtam gratulálok, szinte a számba érzem őket.

Gina

(Gina konyhajától, 2010.09.30 10:17)

Ez az abszolút kedvem tésztám csokis kuglófhoz!
Könnyű, puha bélzetű, igazán finom!
Köszönet a receptért!!!

Virágnak

(Szamóca, 2010.05.22 10:16)

Ugyan nem recept, de biztosan tényleg jó kis játék. :)

katt

(Virág, 2010.05.22 10:07)

[url=http://horinevelde.hu/?uid=32041] hörit?Katt ide![/url]

Nagyon jó a recept de erre léccives kattoljatok

Recept

(Szamóca, 2010.04.14 13:04)

Magduci, 5 dkg élesztő kell bele.

Élesztő

(Szamóca, 2010.04.14 13:03)

Szia Zsanett!
Nagyon klassz, hogy nem adod föl. Gratulálok a kitartásodhoz!

Teljes kiőrlésű liszt

(Szamóca, 2010.04.14 13:02)

Szilvi, én 100%-ban teljes kiőrlésűből nem sütném. Szerintem nagyon tömör lenne.
Esetleg meg lehet próbálni 20-25% teljes kiőrlésű liszttel.

Kalács recept

(Magducika, 2010.04.10 08:31)

Szia!
Szeretném megsütni ezt a kalácsot, de elakadtam. A hozzávalóknál egy kocka (5 dkg) élesztőt írsz, az elkészítésnél pedig negyed-negyed kockát használsz, ami 2,5 dkg-nak felel meg. Viszont a többi hozzávalók liszt, tej, stb. stimmelnek. Akkor most egy csomag, vagy fél csomag élesztő kell?