Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


MOGYORÓS KALÁCS

2008.01.18

Hozzávalók:

 A tésztához: 50 dkg liszt, fél csomag (2,5 dkg) élesztő, 2,5 dl langyos tej, 5 dkg olvasztott (de nem meleg) vaj, 2 evőkanál cukor, csipetnyi só, fél citrom reszelt héja.

A töltelékhez: 25 dkg darált mogyoró, 10 dkg cukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj.

A kalács tetejére:  villával kissé felvert tojássárgája vagy cukros tej.

 

p1320611-dd.jpg

   

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk (az élesztőt a tejbe morzsoljuk, és megvárjuk, amíg a tej tetején halványbarna hab képződik).

A lisztet egy edénybe szitáljuk, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, a vajat, beleszórjuk a sót és a reszelt citromhéjat, és addig gyúrjuk, amíg az edény falától el nem válik. A tésztát egy órát langyos helyen kelesztjük.

Közben a mogyorót összekeverjük a cukorral és a fahéjjal.

Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, majd egyenletesen megszórjuk a mogyoróval, és feltekerjük, mint a bejglit. Az így kapott rudat három egyforma hosszú darabra vágjuk. A végeiket alaposan összecsípjük, és negyed órát letakarva kelesztjük őket.

Ezután a rudakat óvatosan hosszúra sodorjuk, majd hármas fonással összefonjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőformába tesszük. A tetejét megkenjük kissé fölvert tojással vagy tejjel, és még fél órát langyos helyen kelesztjük. Ezután újra megkenjük tojással.

Előmelegített közepes hőfokú sütőben (kb.180 fokon) megsütjük. (Ha túl hamar pirulna a teteje, alufóliával letakarjuk.)

 

Tipp:

A kalácsot készíthetjük másfajta töltelékkel is.

A diós töltelékhez: 25 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 5 dkg mazsola (kihagyható).
A mákos töltelékhez: 25 dkg darált mák
*, 15 dkg cukor, fél kávéskanál őrölt fahéj, pici reszelt citromhéj, 5 dkg mazsola (kihagyható).
A kakaós töltelékhez: 15 dkg porcukor, 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 2 evőkanál étkezési keményítő, 1 csomag vaníliás cukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj.
A gesztenyés töltelékhez: 25 dkg főtt, áttört gesztenye, 15 dkg porcukor, 1 dl tejszín, 1 evőkanál rum vagy pár csepp rumaroma. (Vagy 40 dkg boltban kapható kész gesztenyemassza 1 dl tejszínnel krémesre keverve.)
A megadott mennyiségű dióból (mákból, gesztenyéből, kakaóból) készült töltelék az egész tésztamennyiségbe elegendő.

Ha szeretnél többet tudni a mák csodálatos egészségmegőrző hatásáról, kattint ide: MÁK.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Kalács

(Szamóca, 2009.11.20 09:41)

Szia Kati!
A kedvenc kalácsom itt, a receptek között "Kalács" néven szerepel.
Itt találod meg:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/edes-sutemenyek_-edessegek/kalacs_2

karácsonyi kalács

(Kati, 2009.11.16 21:49)

Kedves Szamóca!
Lentebbi válaszodban írod hogy a kedvenc kalácsod receptje itt található, napokig friss marad!
Biztos én vagyok az ügyetlen mert nem találom!
Vagy ennek a fonottnak a tésztájára gondoltál?

kalács

(Jutka néni, 2009.11.16 07:24)

Kipróbáltam de én kandírozott narancshéjat is tettem a töltelékbe, nagyon jó lett. Karácsonyra is meg fogom sütni, köszönöm a receptet!

Kalács

(Szamóca, 2009.11.06 09:37)

Kedves Katus, nagyon örülök, hogy ízlett!

kalács

(Katus, 2009.11.06 07:37)

Soha nem ettem még ilyen finom puha kalácsot, mint ez. Köszönöm szépen a receptet.

Kalács

(Szamóca, 2009.11.05 11:22)

Szia Anna!
A kedvenc kalács receptemet itt találod:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/edes-sutemenyek_-edessegek/kalacs_2
Nagyon finom puha, és napokig friss marad.

Karácsonyi kalács

(Németh Jánosné Anna , 2009.11.05 11:18)


Ezzel a modszerrel meg lehet sütni a rudban ksütött kalácsot is.Nekem sajnos legröbbször a sütés után össze esik a kalács teteje és másnap már túl száraz a külső réteg.Ha lenne más recepted a kálácshoz szivessen fogadnám.