MOGYORÓS KALÁCS
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, fél csomag (2,5 dkg) élesztő, 2,5 dl langyos tej, 5 dkg olvasztott (de nem meleg) vaj, 2 evőkanál cukor, csipetnyi só, fél citrom reszelt héja.
A töltelékhez: 25 dkg darált mogyoró, 10 dkg cukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj.
A kalács tetejére: villával kissé felvert tojássárgája vagy cukros tej.
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk (az élesztőt a tejbe morzsoljuk, és megvárjuk, amíg a tej tetején halványbarna hab képződik).
A lisztet egy edénybe szitáljuk, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, a vajat, beleszórjuk a sót és a reszelt citromhéjat, és addig gyúrjuk, amíg az edény falától el nem válik. A tésztát egy órát langyos helyen kelesztjük.
Közben a mogyorót összekeverjük a cukorral és a fahéjjal.
Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, majd egyenletesen megszórjuk a mogyoróval, és feltekerjük, mint a bejglit. Az így kapott rudat három egyforma hosszú darabra vágjuk. A végeiket alaposan összecsípjük, és negyed órát letakarva kelesztjük őket.
Ezután a rudakat óvatosan hosszúra sodorjuk, majd hármas fonással összefonjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőformába tesszük. A tetejét megkenjük kissé fölvert tojással vagy tejjel, és még fél órát langyos helyen kelesztjük. Ezután újra megkenjük tojással.
Előmelegített közepes hőfokú sütőben (kb.180 fokon) megsütjük. (Ha túl hamar pirulna a teteje, alufóliával letakarjuk.)
Tipp:
A kalácsot készíthetjük másfajta töltelékkel is.
A diós töltelékhez: 25 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 5 dkg mazsola (kihagyható).
A mákos töltelékhez: 25 dkg darált mák*, 15 dkg cukor, fél kávéskanál őrölt fahéj, pici reszelt citromhéj, 5 dkg mazsola (kihagyható).
A kakaós töltelékhez: 15 dkg porcukor, 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 2 evőkanál étkezési keményítő, 1 csomag vaníliás cukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj.
A gesztenyés töltelékhez: 25 dkg főtt, áttört gesztenye, 15 dkg porcukor, 1 dl tejszín, 1 evőkanál rum vagy pár csepp rumaroma. (Vagy 40 dkg boltban kapható kész gesztenyemassza 1 dl tejszínnel krémesre keverve.)
A megadott mennyiségű dióból (mákból, gesztenyéből, kakaóból) készült töltelék az egész tésztamennyiségbe elegendő.
Ha szeretnél többet tudni a mák csodálatos egészségmegőrző hatásáról, kattint ide: MÁK.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Szia Kati!
A kedvenc kalácsom itt, a receptek között "Kalács" néven szerepel.
Itt találod meg:
https://szamoca.eoldal.hu/cikkek/edes-sutemenyek_-edessegek/kalacs_2
karácsonyi kalács
(Kati, 2009.11.16 21:49)
Kedves Szamóca!
Lentebbi válaszodban írod hogy a kedvenc kalácsod receptje itt található, napokig friss marad!
Biztos én vagyok az ügyetlen mert nem találom!
Vagy ennek a fonottnak a tésztájára gondoltál?
kalács
(Jutka néni, 2009.11.16 07:24)Kipróbáltam de én kandírozott narancshéjat is tettem a töltelékbe, nagyon jó lett. Karácsonyra is meg fogom sütni, köszönöm a receptet!
kalács
(Katus, 2009.11.06 07:37)Soha nem ettem még ilyen finom puha kalácsot, mint ez. Köszönöm szépen a receptet.
Kalács
(Szamóca, 2009.11.05 11:22)
Szia Anna!
A kedvenc kalács receptemet itt találod:
https://szamoca.eoldal.hu/cikkek/edes-sutemenyek_-edessegek/kalacs_2
Nagyon finom puha, és napokig friss marad.
Karácsonyi kalács
(Németh Jánosné Anna , 2009.11.05 11:18)
Ezzel a modszerrel meg lehet sütni a rudban ksütött kalácsot is.Nekem sajnos legröbbször a sütés után össze esik a kalács teteje és másnap már túl száraz a külső réteg.Ha lenne más recepted a kálácshoz szivessen fogadnám.
Kalács
(Szamóca, 2009.11.20 09:41)