Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


RONGYOSKIFLI DIÓVAL, MÁKKAL VAGY GESZTENYÉVEL

2008.01.10

Hozzávalók:
1 kg liszt, fél langyos liter tej, fél kiskanál só, 10 dkg cukor, 1 kocka (5 dkg) élesztő,  4 púpos evőkanál puha vaj, 1 citrom reszelt héja, 1 kiskanál fahéj.

A diós töltelékhez:
25 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 1 dl tej, pici reszelt citromhéj, 5 dkg mazsola.
A mákos töltelékhez:
25 dkg darált mák
*, 15 dkg cukor, 1 dl tej, pici reszelt citromhéj, 5 dkg mazsola.
A gesztenyés töltelékhez:
25 dkg főtt, áttört gesztenye, 15 dkg porcukor, 1 dl tejszín, 1 evőkanál rum vagy pár csepp rumaroma. (Vagy 40 dkg boltban kapható kész gesztenyemassza 1 dl tejszínnel krémesre keverve.)
A 25 dkg dióból (mákból, gesztenyéből) készült töltelék az egész tésztamennyiségbe elegendő. Ha egyszerre akarunk diós, mákos és gesztenyés kiflit is készíteni, akkor mindegyik töltelékből csak arányosan kevesebb mennyiséget készítsünk
A kiflik tetejére:  villával kissé felvert tojássárgája vagy cukros tej.

Ha szeretnél többet tudni a mák csodálatos egészségmegőrző hatásáról, kattint ide: MÁK.

 

Kép

  

Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben egy kiskanál cukorral felfuttatjuk (az élesztőt a tejbe morzsoljuk, és megvárjuk, amíg a tej tetején halványbarna hab képződik).
A lisztet egy edénybe szitáljuk, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt,  beleszórjuk a cukrot, sót, fahéjat, reszelt citromhéjat,  és addig gyúrjuk, amíg az edény falától elválik. A tésztát letakarva duplájára kelesztjük (kb. fél óra). Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, aztán egyenletes vastagságban rákenünk egy evőkanál puha vajat.
A tésztát balról, jobbról, fölülről, alulról összehajtjuk.*** Ezután negyed órát letakarva pihentetjük. A hajtogatást még háromszor ismételjük (kinyújtjuk a tésztát, rákenünk egy evőkanál vajat, aztán hajtogatunk), minden hajtogatás után negyed óra pihentetéssel.
Közben megcsináljuk a tölteléket:
A diós vagy mákos töltelékhez egy deci tejben lassú tűzön feloldjuk a cukrot, és a diót/mákot, a mazsolát és a citromhéjat a forró cukros tejbe keverjük. A tölteléket kihűtjük.
A gesztenyés töltelékhez a hozzávalókat krémesre keverjük.
Az utolsó pihentetés után a tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, háromszögekre vágjuk, a háromszögek szélére kiskanálnyi tölteléket halmozunk, és a csúcsuk felé tekerve kifliket formálunk belőlük. A kifliket megkenjük felvert tojássárgájával vagy cukros tejjel, és előmelegített 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

 *** A tésztahajtogatásról itt találsz egy képekkel illusztrált részletes leírást: TÉSZTAHAJTOGATÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE.

 

Kép

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.