Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


HÚSTORTA

2008.01.21

Ezt az ételt Carphanter barátomnak ajánlom szeretettel.

Hozzávalók (egy normál 24-26 cm átmérőjű tortaformához):
1-1,5 kg olyan hús, amit szerettek (lehet csirke- , pulyka- és sertéshús vegyesen vagy bármelyik), például tarja-, karaj-szeletek, csirkecomb... de minden kicsontozva és a karaj, tarja értelemszerűen szeletekre vágva. Jöhet még bele kolbász és sonkaszeletek is.  És kell még hozzá hosszú, vékony szeletekre vágott húsos szalonna.
Valamint fűszerek: só, bors, fokhagyma és ki mit szeret.
Kihagyható, de jöhet még bele szeletelt vagy reszelt sajt és/vagy egy nagy doboz tejföl két tojással elhabarva.
Egy tortaformában vagy őzgerinc formában kell elkészíteni.

 

Kép

 

Elkészítés:
A tortaforma alját, oldalát úgy kell jó sűrűn kirakni a szalonnaszeletekkel, hogy  a forma felső peremén jócskán túllógjanak (hogy majd rá lehessen hajtani őket a "torta" tetejére).

A húsdarabokat jó előző este bepácolni kicsit (például fokhagymás tejbe áztatni vagy fűszeres olajjal megkenni - ahogy szeretitek). Ha nem pácoltad be, akkor sütés előtt sózd, borsozd meg őket, és persze ízlés szerint szórhatsz rájuk más fűszert is. Ha kolbászt is raksz bele, akkor ne felejtsd el figyelembe venni, hogy a kolbász fűszeres.  Aztán jó szorosan rakd egymásra a hússzeleteket, húsdarabokat a szalonnával bélelt tortaformába úgy, hogy teljesen tele legyen. Nagyon finom, ha valamilyen olvadós típusú sajtszeleteket vagy reszelt sajtot (jó, ha füstölt sajtot is) rakunk a hússzeletek közé, de ez kihagyható).

  

Kép

 

Lehet ilyenkor sós tojásos-tejfölös öntettel leönteni az egészet (olyasmivel, amivel a rakott krumplit szokták), de jó csak a hús is magában. A tetejére rá kell hajtogatni a kilógó szalonnacsíkokat és közepesen meleg sütőben megsütni - a sütés első felében alufóliával letakarva, az utolsó negyed órát alufólia nélkül. (Ne döbbenj meg, ha a hús a formában jócskán "összemegy" és levet ereszt magából. Ez természetes dolog. A kieresztett levet leöntheted, kicsit besűrítheted, és tálalásnál mártásként a húsra öntheted.)

A kész hústortát melegen és hidegen is tálalhatod.

Ha szép tortaszeleteket szeretnél vágni belőle, és nem szeretnéd, hogy tálalásnál esetleg szétessen, akkor hagyd a sütőben kihűlni, és hidegen szeleteld!

Minden húsrajongó szeretni szokta. :)

  

Kép


 

 

A HÚSTORTA, AHOGY MILÁN ELKÉSZÍTETTE

 

Kép

 

2 kiló sertéscombot, 2 kiló csirkemellet és 40 deka sajtot vettem hozzá. Tortaformától függ, hogy mennyi husi kell a tortához. (1-1,5 kg husi bőven elég szerintem.)
Fűszerek, amiket használtam: Fokhagymás és flekken fűszersó összekeverve.
Az elkészítés menete: miután megmossuk, vékony szeletekre kell vágni a húsokat ( ha a hentes normális, akkor fel lehet vele szeleteltetni az egyszerűség kedvéért :) ). Szép nagy szeletek voltak. A húsokat ki kell kloffolni, de ne barbár módon, mert ugye nem húspépet készítünk! A sertéshúson található inakat be kell vagdosni, hogy ne ugorjon össze sütésnél. Befűszereztem mindkét oldalát a húsoknak. Nem kell sajnálni a fűszert, de azért vigyázzunk vele. A tortaforma alját kibéleltem szalonnacsíkokkal, és az oldalához is raktam körbe, kilógatva, melyeket a végén majd ugye ráhajtunk a torta tetejére. Legalulra sertéscomb sor került, arra szórtam a már lereszelt sajtból (úgy, hogy befedje a húsokat teljesen), arra került egy sor csirkemell, arra reszelt sajt.. és így tovább felválta rétegezve, amig tele nem lett a forma. Minden lerakott húsréteg után jól nyomkodjuk le a husikat. A legutolsó rétegre már nem tettem sajtot. Végül már csak rá kell hajtani a lógó szalonnaszeleteket a tortára. Miután megvagyunk mindennel, le kell fóliázni és mehet is a 175 fokos sütőbe. (Én ennyin sütőttem.) Mindenképpen kell egy tepsi a tortaforma alá, mert levet fog ereszteni, és a kapcsos tortaforma nem zár rendesen. 2 óra sütés után levettem a fóliát a formáról és szép pirosra sütőttem a tortát.
Nem kell megijedni, kicsit összébb fog menni a torta és sok leve is lesz majd, melyet a fólia levétele után le kell önteni róla. (A húslé finom, melyet ha nem öntünk ki, akkor meg lehet vele locsolni a tortaszeleteket tálaláskor.) Hústűvel ellenőrizhető, hogy milyen a torta állapota. Ha könnyedén beleszalad és ki is jön, akkor biztosan átsült.
Köretként szerintem bármi illik hozzá, mi salátát és erőspaprikát ettünk mellé.
Az elkészítése nem nehéz és nagyon finom. Húsimádóknak fenséges lakoma!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Forma

(Szamóca, 2009.10.03 23:19)

Készítheted kerek tortaformában is, őzgerincben is.

rólad írok

(akárhogy, 2009.10.03 22:02)

Most akkor 24-26 cm átmérőjű formában, vagy őzgerincben kell elkészíteni???

Hústorta.

( carphanter, 2009.10.03 18:42)

Már el is feledkeztem róla. De már egyszer megcsináltam, egy bulin. De pehemre a masinám pont a lányomnál volt. A szalonnától, fokhagymától,isteni volt az íze.Ígérem legközelebbi családi összejövetelre megcsinálom és lefotózom. Mert most -e fotókat látva megint megkivántam. Még 1 x gratula a remek ételhez és a látványhoz is.

Szia Milán!

(Szamóca, 2008.10.18 20:42)

Fölrakom a képed mellé a titkos receptedet is. Úgy lesz kerek egész a dolog. Köszönöm szépen!
Annyira örülök, hogy jól sikerült!

A "titkos" recept hozzá! :)

(Milán, 2008.10.18 17:55)

2 kiló sertéscombot, 2 kiló csirkemellet és 40 deka sajtot vettem hozzá. Tortaformától függ, hogy mennyi husi kell a tortához. (1-1,5 kg husi bőven elég szerintem) Fűszerek, amiket használtam: Fokhagymás és flekken fűszersó összekeverve. Az elkészítés menete: miután megmossuk, vékony szeletekre kell vágni a húsokat ( ha a hentes normális, akkor fel lehet vele szeleteltetni az egyszerűség kedvéért :) ). Szép nagy szeletek voltak. A húsokat ki kell kloffolni, de na barbár módon, mert ugye nem húspépet készítünk! A sertéshúson található inakat be kell vagdosni, hogy ne ugorjon össze sütésnél. Befűszereztem mindkét oldalát a húsoknak. Nem kell sajnálni a fűszert, de azért vigyázzunk vele. A tortaforma alját kibéleltem szalonnacsíkokkal, és az oldalához is raktam körbe, kilógatva, melyeket a végén majd ugye ráhajtunk a torta tetejére. Legalulra sertéscomb sor került, arra szórtam a már lereszelt sajtból ( úgy, hogy befedje a húsokat teljesen ), arra került egy sor csirkemell, arra reszelt sajt.. és így tovább felválta rétegezve, amig tele nem lesz a forma. Minden lerakott húsréteg után jól nyomkodjuk le a husikat. A legutolsó rétegre már nem tettem sajtot. Végül már csak rá kell hajtani a lógó szalonnaszeleteket a tortára. Miután megvagyunk mindennel, le kell fóliázni és mehet is a 175 fokos sütőbe. (Én ennyin sütőttem.) Mindenképpen kell egy tepsi a tortaforma alá, mert levet fog ereszteni és a kapcsos tortaforma nem zár rendesen. 2 óra sütés után levettem a fóliát a formáról és szép pirosra sütőttem a tortát. Nem kell megijedni, kicsit összébb fog menni a torta és sok leve is lesz majd, melyet a fólia levétele után le kell önteni róla. (A húslé finom, melyet ha nem öntünk ki, akkor meg lehet vele locsolni a tortaszeleteket tálaláskor.)Hústűvel ellenőrizhető, hogy milyen a torta állapota. Ha könnyedén beleszalad és ki is jön, akkor biztosan átsült. Köretként szerintem bármi illik hozzá, mi salátát és erőspaprikát ettünk mellé. Az elkészítése nem nehéz és nagyon finom. Húsimádóknak fenséges lakoma!

Köszönet!

(Milán, 2008.10.18 17:04)

Szia Szamóca! Köszönöm a gratulációt! Hozzájárulok, semmi gond. Én köszönöm, hogy kiraktad ide! :) Nagyon finom is lett! Főnök nagyon örült neki! Köszönöm a jó tanácsokat mégegyszer, melyekkel te is hozzájárultál a tortához.

Kedves Milán!

(Szamóca, 2008.10.16 11:24)

Gyönyörű lett a tortád!
Szívből gratulálok hozzá!
Feltenném ide a képidet a remekművedről.
Szólj, ha nem járulsz hozzá!

Mennyei édesség! :)

(Milán, 2008.10.15 20:35)

Sziasztok! Köszönöm a tanácsokat Szamóca. Megcsináltam, de a sütési rész még hátra van! Nem tudom, hogy képet ide hogy varázsolok de adok egy linket:

http://massacre22.multiply.com/photos/album/6

Ha nem látszik a kép akkor szóljatok! :) Lesz még több is, de a sütési fázis holnap hajnalban lesz!

Szia!

(Szamóca, 2008.09.30 11:48)

Azért kell vékony szeletekben belerakni a sertéshúst, hogy könnyebben átsüljön. Az, hogy átsül-e pont egy óra alatt, attól is függ, hogy mekkora formában mennyi húst sütsz. Az egy óra kb. egy kiló húsra vonatkozik.
A közepesen meleg sütő, az inkább 180-190 fok. A sütő minőségétől is függ.
Szétesni nem szokott, ha jó szorosan egymásra rakod a húsokat. De mindenképpen egyben marad, és sokkal tortaszerűbb lesz, ha 3-4 tojást összekeversz egy doboz tejföllel, szórsz bele 10-15 dkg reszelt sajtot, kicsit megsózod, megborsozod, és ezt a keveréket a hússzeletek közé locsolod (tudod, mint a rakott krumplinál). Vagy egyszerűen sajtszeleteket raksz a húsok közé. (A sajt megolvad sülés közben, és "összeragasztja" a húst.)
Ha magaddal akarod vinni otthonról a munkahelyedre, akkor vidd a tortaformában, és csak tálalásnál vedd le róla a formát.

Ja, és ha kapcsos tortaformád van, ami alul nem zár tökéletesen, akkor mindenképp tegyél alá egy tepsit, mert különben a hús leve sülés közben a sütő aljába folyhat.

83kovacsmilan@gmail.com

(Milán, 2008.09.30 10:58)

Sziasztok!

Nem fognak másképpen megsülni a különböző húsok? Pl. csirke hamarabb van kész mint mint a tarja. Hány fokon kell sütni? (Közepesen meleg az 175 fok?) Nem esik szét az egész mikor elkezdem felvágni? Rendesen átsül az egész egy óra alatt? Főnöknek lesz szülinapja és azért érdeklődöm ennyire, mert gondoltam csinálok egy ilyen tortát, mivel csak húst eszik hússal! :)

Szia!

(Szamóca, 2008.09.27 08:57)

Nagyon jó ötlet! Köszönöm szépen!

BP.

(Szeréna, 2008.09.27 08:13)

nagyon fincsi,az már biztos!én rétegezés előtt a hússzelteket megforgatom lisztbe,tojásba végül reszelt sajtba.füstölt sajttal még finomabb!gyorsan elkészíthető.

Köszönöm!

(Szamóca, 2008.08.28 11:20)

Jól hangzik! Ki fogom próbálni.

hogigi@freemail.hu

(GIGI, 2008.08.27 21:59)

Hasonló az én csirketortám is, csak abban aszalt gyümölcsök is vannak rétegezve.(szilva,s.barack)
Próbáld ki vele, fincsi.

Szia! :)

(Szamóca, 2008.08.07 11:40)

Egy férfias torta igazi férfiaknak! :)
De jó, hogy te is rögtön kombinálsz, amint meglátsz egy receptet!!!

2008 08 07

(carphanter, 2008.08.07 10:58)

EZ nagyon jól hangzik,rengeteg hús ízek kavalkádja
sok variációs lehetőség gombát is rakok közé
medvehagymás olajjal kenegetem meg a húst!!!!!!
Szerintem nagy sikere lesz.Hogy nekem ez miért nem
jutott eszembe.NA ezt nevezem én kajának.
Kovi ubi vagy zöldsaláta köret,Paprika,uborka,paradicsom
zöldhagyma,fokhagyma.Te jó isten már megint kombinálok!!