Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


HÚSTORTA

2008.01.21

Ezt az ételt Carphanter barátomnak ajánlom szeretettel.

Hozzávalók (egy normál 24-26 cm átmérőjű tortaformához):
1-1,5 kg olyan hús, amit szerettek (lehet csirke- , pulyka- és sertéshús vegyesen vagy bármelyik), például tarja-, karaj-szeletek, csirkecomb... de minden kicsontozva és a karaj, tarja értelemszerűen szeletekre vágva. Jöhet még bele kolbász és sonkaszeletek is.  És kell még hozzá hosszú, vékony szeletekre vágott húsos szalonna.
Valamint fűszerek: só, bors, fokhagyma és ki mit szeret.
Kihagyható, de jöhet még bele szeletelt vagy reszelt sajt és/vagy egy nagy doboz tejföl két tojással elhabarva.
Egy tortaformában vagy őzgerinc formában kell elkészíteni.

 

Kép

 

Elkészítés:
A tortaforma alját, oldalát úgy kell jó sűrűn kirakni a szalonnaszeletekkel, hogy  a forma felső peremén jócskán túllógjanak (hogy majd rá lehessen hajtani őket a "torta" tetejére).

A húsdarabokat jó előző este bepácolni kicsit (például fokhagymás tejbe áztatni vagy fűszeres olajjal megkenni - ahogy szeretitek). Ha nem pácoltad be, akkor sütés előtt sózd, borsozd meg őket, és persze ízlés szerint szórhatsz rájuk más fűszert is. Ha kolbászt is raksz bele, akkor ne felejtsd el figyelembe venni, hogy a kolbász fűszeres.  Aztán jó szorosan rakd egymásra a hússzeleteket, húsdarabokat a szalonnával bélelt tortaformába úgy, hogy teljesen tele legyen. Nagyon finom, ha valamilyen olvadós típusú sajtszeleteket vagy reszelt sajtot (jó, ha füstölt sajtot is) rakunk a hússzeletek közé, de ez kihagyható).

  

Kép

 

Lehet ilyenkor sós tojásos-tejfölös öntettel leönteni az egészet (olyasmivel, amivel a rakott krumplit szokták), de jó csak a hús is magában. A tetejére rá kell hajtogatni a kilógó szalonnacsíkokat és közepesen meleg sütőben megsütni - a sütés első felében alufóliával letakarva, az utolsó negyed órát alufólia nélkül. (Ne döbbenj meg, ha a hús a formában jócskán "összemegy" és levet ereszt magából. Ez természetes dolog. A kieresztett levet leöntheted, kicsit besűrítheted, és tálalásnál mártásként a húsra öntheted.)

A kész hústortát melegen és hidegen is tálalhatod.

Ha szép tortaszeleteket szeretnél vágni belőle, és nem szeretnéd, hogy tálalásnál esetleg szétessen, akkor hagyd a sütőben kihűlni, és hidegen szeleteld!

Minden húsrajongó szeretni szokta. :)

  

Kép


 

 

A HÚSTORTA, AHOGY MILÁN ELKÉSZÍTETTE

 

Kép

 

2 kiló sertéscombot, 2 kiló csirkemellet és 40 deka sajtot vettem hozzá. Tortaformától függ, hogy mennyi husi kell a tortához. (1-1,5 kg husi bőven elég szerintem.)
Fűszerek, amiket használtam: Fokhagymás és flekken fűszersó összekeverve.
Az elkészítés menete: miután megmossuk, vékony szeletekre kell vágni a húsokat ( ha a hentes normális, akkor fel lehet vele szeleteltetni az egyszerűség kedvéért :) ). Szép nagy szeletek voltak. A húsokat ki kell kloffolni, de ne barbár módon, mert ugye nem húspépet készítünk! A sertéshúson található inakat be kell vagdosni, hogy ne ugorjon össze sütésnél. Befűszereztem mindkét oldalát a húsoknak. Nem kell sajnálni a fűszert, de azért vigyázzunk vele. A tortaforma alját kibéleltem szalonnacsíkokkal, és az oldalához is raktam körbe, kilógatva, melyeket a végén majd ugye ráhajtunk a torta tetejére. Legalulra sertéscomb sor került, arra szórtam a már lereszelt sajtból (úgy, hogy befedje a húsokat teljesen), arra került egy sor csirkemell, arra reszelt sajt.. és így tovább felválta rétegezve, amig tele nem lett a forma. Minden lerakott húsréteg után jól nyomkodjuk le a husikat. A legutolsó rétegre már nem tettem sajtot. Végül már csak rá kell hajtani a lógó szalonnaszeleteket a tortára. Miután megvagyunk mindennel, le kell fóliázni és mehet is a 175 fokos sütőbe. (Én ennyin sütőttem.) Mindenképpen kell egy tepsi a tortaforma alá, mert levet fog ereszteni, és a kapcsos tortaforma nem zár rendesen. 2 óra sütés után levettem a fóliát a formáról és szép pirosra sütőttem a tortát.
Nem kell megijedni, kicsit összébb fog menni a torta és sok leve is lesz majd, melyet a fólia levétele után le kell önteni róla. (A húslé finom, melyet ha nem öntünk ki, akkor meg lehet vele locsolni a tortaszeleteket tálaláskor.) Hústűvel ellenőrizhető, hogy milyen a torta állapota. Ha könnyedén beleszalad és ki is jön, akkor biztosan átsült.
Köretként szerintem bármi illik hozzá, mi salátát és erőspaprikát ettünk mellé.
Az elkészítése nem nehéz és nagyon finom. Húsimádóknak fenséges lakoma!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Köszönöm

(Irén, 2014.12.25 06:29)

Köszönöm, ez a recept nálunk megmentette a Karácsonyt! Karácsony előtt nagyon sokat dolgoztunk, mindenki nagyon fáradt volt, valami könnyen, gyorsan elkészíthető, finom, különleges ételt kerestem. A hústortád mellett döntöttem. Előző délután munka után összedobáltam, betettem a sütőbe 140 fokra és kb. 4 órán keresztül sütöttem fólia alatt. Utána levettem róla a fóliát, 200 fokon még vagy fél órát pirítottam a bacont és reggelig a lezárt, de csukva hagyott sütőben pihent. Nem száradt ki, isteni finom íze lett. Én kb. 1 kg tarját és kicsit kevesebb marhahúst tettem bele (combot és puha hátszínt). 30 dkg erdei gombát és nem tudom, mennyi gouda sajtot. Hidegen és melegen is isteni volt, csak ajánlani tudom bárkinek!

hústorta

(márta, 2012.04.10 18:22)

Sziasztok, én csirkemellből csináltam most húsvétkor , nagyon fincsi volt . Kétféle sajtot ( füstölt és füstöletlen)használtam és duplán panírozva raktam rétegezve, amíg minden elfogyott. 1 óra alatt kész volt, és nagyon finom, mutatós.

hustorta

(Andreea , 2012.01.17 06:15)

Azt szeretnem kerdezni hogy mennyi ido kell a sutesehez alufoliaban hogy atsuljon az egesz hus,mert az alufoliatol nem lehet megvizsgalni.Nem akarnek szegyenbe maradni ha nyers maradna a hus a kozepen.

Hústorta

(Szamóca, 2010.12.18 15:33)

Szia!
Isten éltesse az ünnepeltet, aki a hústortát kapta!

Hústorta

(SpTomy, 2010.12.16 18:57)

Szia! Én most tettem be a sütőbe, és már nagyon várom, hogy kész legyen! Én 1 kg sertéshúsból csináltam és 70dkg csirkemellből csináltam! Dobtam bele 45dkg sajtot vegyessen! Ajánlom másnak is, hogy próbálja ki! Én szülinapi tortának csináltam!

Hústorta

(Szamóca, 2010.08.25 13:39)

Szia Zsófia!
Nagyon örülök, hogy sikered volt vele!

hustorta

(zsofia, 2010.08.25 13:13)

megcsinaltam ezt a finomsagot de mivel a csirke hamarabb sul kozepre tettem es hogy ne essen szet amikor darabolom tettem vekony sajt szeleteket de ez el is maradhatott volna mert en hidegen szeleteltem fel.nagyon finom lett,koszi a receptet.

hús torta

(Peti, 2010.08.25 08:36)

ezt kipróbálom

Nézelődök

(carphanter, 2010.03.08 11:17)

Nagyokat nyelek. :))

Hústorta

(Szamóca, 2009.12.30 22:07)

Bármilyen húsból elkészítheted.
Boldog új évet kívánok!

lapocka

(dagmar, 2009.12.30 12:21)

Ha kicsontozott sertéslapockát használok (és csirkemellet) úgy is jó lesz?

hústorta

(Éva, 2009.12.27 18:30)

Köszi a receptet, sikere volt.Egyszerű és finom, mutatós.

Szilviának

(Szamóca, 2009.12.27 10:07)

Nagyon örülök, hogy nektek is ízlett. :)

Hustorta

(Somogyi Szilvia, 2009.12.26 19:46)

Egyszerüen fantasztikus. A paromnak es a vendegeimnek is nagyon izlet. Nagyon ajanlom mindenkinek. Ez egy zsenialis etel.Nagyon sszepen köszönöm a receptet. Üdvözlettel. Somogyi Szilvia

finom

(erika, 2009.12.09 18:17)

olvasd el

köszönet

(V-né Tímea, 2009.10.15 07:45)

Nagyon szépen köszönöm ezt a receptet és kívánok önnek sok sikert a munkájához.

Sarolta

(Hústorta, 2009.10.07 09:57)

Ez nagyon finom én már ettem, de még nem csináltam. Igazi lakoma:-)

hústorta

(gabi, 2009.10.05 15:51)

Bíztos nagyon finom,ki fogom próbálni a legközelebbi szülinapra,mert olyankor gyűl össze a család.Előre is köszönöm jó meglepetés lesz

Katának

(Szamóca, 2009.10.05 13:19)

Én leggyakrabban csirkecombból csinálom. Úgy is nagyon finom. :)

hústorta

(kata, 2009.10.05 13:16)

Ezt a hústortát ismerem, én csirkemellből szoktam elkészíteni,bacon szalonnával és füstölt sajttal. Nagyon fincsi.77582