MÁJGOMBÓC LEVES
Hozzávalók:
2 liter húsleves, az elkészítését itt találod meg: HÚSLEVES.
30 dkg máj, 2 db tojás, 2 zsemle, egy kiskanál só, csipetnyi őrölt bors, egy mokkáskanál majoránna, egy kiskanálnyi apróra vágott petrezselyemzöld, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa.
A májat elkaparjuk vagy ledaráljuk. A zsemléket langyos vízbe áztatjuk. Aztán alaposan kinyomkodjuk belőlük a vizet. Összekeverjük a májjal, a tojásokkal, zsemlemorzsával és a fűszerekkel. Egy formázható, gombócokká gyúrható, de puha masszát kell kapnunk.
Forraljunk vizet egy fazékban egy kiskanál sóval.
A masszából formázzunk először 3-4 kis gombócot, és dobjuk őket a lassan gyöngyözve forró sós vízbe. Ha ezek a próbagombócok szépen egyben maradnak, és jól átfőnek, akkor jó a gombócmasszánk. Ha esetleg szétfőnek, keverjünk a masszához még egy pici zsemlemorzsát.
Ha megfelelő állagú a gombócmassza, formázzunk az egészből kis golyókat vagy szaggassunk kiskanállal galuskákat, és főzzük ki őket gyöngyözve forró sós vízben.
Tálaláskor tegyünk minden tányérba néhány májgombócot, és erre merjük a húslevest.
vélemény
(moni1125, 2010.06.05 13:16)