Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


CROISSANT

2008.01.28

Hozzávalók:

Fél kiló liszt, 1 csomag (5 dkg) élesztő, 1,5 - 2 dl langyos tej, 3 tojássárgája, 20 dkg vaj, 3 kiskanál cukor, 1 kiskanál só.
A tetejére: villával felvert tojássárgája.

     

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk (az élesztőt a tejbe morzsoljuk, és megvárjuk, amíg a tej tetején halványbarna hab képződik).

A lisztet egy edénybe szitáljuk, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, beleöntjük a tojássárgákat, beleszórjuk a sót, és addig gyúrjuk, amíg az edény falától elválik. A tésztát egy órát pihentetjük. Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, aztán egyenletes vastagságban rákenjük a vajat. A tésztát balról, jobbról, fölülről, alulról összehajtjuk.*** Ezután fél órát megint pihentetjük. A hajtogatást összesen háromszor ismételjük, minden hajtogatás után fél óra pihentetéssel.

 *** A tésztahajtogatásról itt találsz egy képekkel illusztrált részletes leírást: TÉSZTAHAJTOGATÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE.

Ezután a tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, háromszögekre vágjuk, kifli formájúra feltekerjük, megkenjük felvert tojássárgájával, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

A kifliket ízlés szerint tölthetjük sós vagy édes töltelékekkel is (sajttal, apróra vágott sonkával, lekvárral, nutellával, dióval, mákkal...) és a töltelékkel harmonizáló ízben díszíthetjük a tetejüket.

 

croissant-002-dd.jpg

 

Tipp:

A kiflikhez készíts nutellát házilag! A receptet itt találod meg: NUTELLA HÁZILAG.

 

Kép

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

segítség-kérdés

(Júlia, 2013.06.17 19:19)

Szia!

Eljutottam addig, hogy első hajtogatás, addig minden tökéletes volt. Csakhogy az első hajtogatás kinyújtásánál elszakadt a tésztám, és kifolyt a vaj. Ketté is kellett vennem, úgy volt megmenthető. Túl lágy lehetett a vaj? Szerinted mit nem csináltam jól?

Nutella a közepébe?

(Andi, 2011.09.07 18:26)

Azt szeretném kérdezni, hogy ha megkennem vajjal utána nem lehetne egy kis nutellával is megkenni???

Hajtogatás

(Szamóca, 2010.11.29 15:50)

Szia!
Nem. Csak az elsőnél kened rá a vajat. Utána már csak hajtogatsz.

Segítség kérés

(Barbi, 2010.11.29 13:56)

Kedves Szamóca!
Az után szeretnék érdeklődni, hogy minden hajtogatás után, amikor újra kinyújtjuk a tésztát, újra meg is kell vajazni?

Első próbálkozás

(Lea, 2010.05.16 10:55)

Aki másnapra hadja a sütést bátran válalhatja mert nagyon jól sikerül,és finom lett.

Első próbálkozás

(Lea, 2010.05.15 22:26)

Kedves Szamóca!
Már kipróbáltam jó néhány receptedet több/kevesebb sikerrel.De ez nagy lépés számomra mert kezdő háziasszony vagyok,és bizonyítani szeretnék.Az oldalad nagy segítség.Ami a lényeg,ma este elkészítettem a tésztát,és holnap reggelire szeretném kisütni a kiscsaládomnak.Majd beszámolok róla hogy ha éjszaka pihen a tészta a hűtőben,hogy sikerül másnap megsütve.Reményeim szerint nagyszerűen.Minden jót kívánok a továbbiakban is.

hajtogatás

(Márti, 2009.08.12 16:04)

Köszönöm!

Hajtogatás

(Szamóca, 2009.08.12 15:59)

Igen. Ha nem nyújtod ki, nem is tudod hajtogatni.
Sok sikert a sütögetéshez!

hajtogatás

(Márti, 2009.08.12 15:53)

Bocs, még egy kérdés!
Minden hajtogatás előtt nyújtom?

hőfok

(Márti, 2009.08.12 15:52)

Köszönöm szépen a gyors választ! :)

Hőfok

(Szamóca, 2009.08.12 15:47)

Nálam 200 fok alsó és felső.
Remélem, ízleni fog!

hőfok

(Márti, 2009.08.12 15:34)

Szia!
Milyen hőfokon kell sütni? (alsó-felső?)

Válasz Gabinak

(Szamóca, 2009.07.21 19:20)

Szia Gabi!
Örülök, hogy ízlik nektek is.
A só ízlés kérdése. Én azért szeretem semleges ízűre, nem túl sósra csinálni, mert úgy lekvárral, mézzel is lehet enni.

kifli

(Varga Gabi, 2009.07.20 12:43)

Megsütöttem ezt a finomságot sokadszorra. Nagyon nagyon finom és könnyen elkészithető nekem eddig ez a recept vált be a legjobban. Nagyon gyakran sütöm. A sót kicsit bátrabban lehet tenni bele, mert az én izlésem szerint az egy kiskanál sóval kicsit sótlan. Egyébként tökéletes.

Válasz Latsiának

(Szamóca, 2009.07.20 10:21)

Az enyém nagyon könnyű és foszlós szokott lenni. Szerintem látszik is a képen, hogy olyan, hogy megfogod és roppan a hajszálvékony külső réteg.
Biztosan függ az alapanyagok apró különbözőségeitől is, hogy éppen hogyan sikerül.
Én a békebeli főtt kiflivel vagyok úgy, hogy ahányszor megcsinálom, annyiféle lesz, pedig mindig azonos recept alapján készül.
Nagyon sajnálom, hogy a tiéd nem olyan lett, amilyennek szeretted volna.

croissant

(Latsia, 2009.07.19 23:01)

Szia, megsütöttem tegnap a Croissant-odat, nagyon nagyon finom lett, és nagy sikere volt, még tegnap el is fogyott:O)
Megkérdezem itt is, mert a sütisen még nem válaszoltál, hogy levelesnek kell lennie a tésztának és könnyűnek?
mert nekem, ahogy ott is írtam egyáltalán nem lett az, pedig szószerint csináltam mindent....
Mit ronthattam el, tudsz ebben segíteni?
Vagy lehet, hogy ennek ilyennek kell lennie?
Köszi, ha válaszolsz!



Válasz Tündinek

(Szamóca, 2009.05.18 09:29)

Remélem, nagyon jól fog sikerülni!

hajtogatás

(Tündi, 2009.05.18 06:50)

Most hogy megcsináltad azt az oldalt a hajtogatásról talán már én is hozzá merek fogni ehhez a kiflihez.

Hajtogatás

(Szamóva, 2009.05.17 10:03)

Készítettem egy oldalt a tésztahajtogatásról. Ide, a recept végére betettem az oda vezető linket. Remélem, segít. Ha valamit nem értesz, légy szíves, szólj!

hajtogatás

(kati, 2009.05.16 17:13)

elmondanád részletesebben hogyan kell tésztát hajtogatni?