Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


GYORS LEVELES TÉSZTA

2008.01.22

A hagyományos hajtogatott leveles vajas tészta receptjét itt találod:
HAJTOGATOTT LEVELES VAJASTÉSZTA

Hozzávalók:
30 dkg liszt, 25 dkg vaj, egy tojásfehérje, csipenyi só, 6 evőkanál víz, 2 evőkanál ecet.

    

p1040548-dd.jpg

   

Elkészítés:
A liszttel egy mély tálban összemorzsoljuk a vajjal, aztán gyors mozdulatokkal hozzágyúrjuk az többi hozzávalót.. A tésztát vékonyra nyújtjuk és feltekerjük. A tésztarudat négy egyforma magyságú darabra vágjuk,  és egyenként kinyújtjuk, az így kapott részeket egymásra fektetjük, és a hűtőben húsz percig pihentetjük.
Ezután a rétegezett tésztát vékonyra nyújtjuk, és attól függően dolgozunk tovább vele, hogy mit akarunk készíteni belőle.

Sajtos masnihoz megkenjük a tetejét villával felvert sós tojással, megszórjuk sajttal, csíkokat vágunk belőle, és csavarunk néhányat a rudakon.

Sós-szezámmagos rudacskához szintén megkenjük a tészta tetejét sós tojással, jól beszórjuk szezámmaggal, rudakat vágunk, esetleg megtekerjük őket.

Ezt a tésztát édes töltelékkel (dióval, mákkal, kakaóval...) is tölthetjük. Éppen úgy használhatjuk fel, mint a hagyományos leveles tésztát.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

gyors vajas tészta

(Ildi, 2010.03.06 13:59)

Köszönöm a válaszod,most már ki fogom próbálni a tésztát.

Leves tészta

(Szamóca, 2010.03.06 08:40)

Szia Ildi!
Igen, kinyújtva rakod a hűtőbe.
Ha kevés a hűtőben a hely, akkor én azt szoktam csinálni, hogy a kinyújtott tésztalapokra egy darab sütőpapírt fektetek, és föltekerem az egészet, mint a bejglit úgy, hogy benne van a sütőpapír. Így kisebb helyet foglal, de szét lehet tekerni a hűtés után.

gyors leveles tészta

(Ildi, 2010.03.05 22:57)

Szia!
Nagyon tettszik az oldalad, már több sütidet is megcsináltam, de most elakadtam.
Nem értem, hogy ha a tésztalapokat egyenként kinyújtod és egymásra teszed akkor kinyújtva rakod hűtőbe?

Szilvinek

(Szamóca, 2010.01.03 10:00)

Szia Szilvi!
Én is nagyon szeretem. Az embernek nincs mindig ideje órákig tésztát hajtogatni.
A bolti meg egyébből sem áll, mint vegyszerekből. :(((

gyors leveles tészta

(Szilvi, 2010.01.03 09:44)

Nagyon jó a recept.Egyszerű ,gyors és tényleg mindenre használható.Én elsőre dupla adagból sajtos masnit csináltam belőle.Ahogy sütöttem ,úgy fogyott.

Erának

(Szamóca, 2009.12.28 18:18)

Szia Era!
Nagyon kedves vagy!
Ma mi is malackákat sütöttünk a gyerekekkel. Nagyon szeretem ezeket a közös sütögetéseket, mert a gyerekek nagyon élvezik.
Nem, nem vagyok cukrász. Egyszerű háziasszony vagyok. Soha nem tanultam sem sütni, sem főzni. Éppen ezért szólnak a hozzám hasonló háziasszonyoknak a receptjeim. :)

gyors leveles tészta

(Era, 2009.12.28 17:36)

Szia!
Én csak nemrég akadtam az oldaladra a Recept Klubon keresztül, és mondhatom, remek recepteket, ötleteket, tippeket találok itt. Ma éppen ezt a leveles tészta receptet, ami nagyon megdobogtatta a szívemet, ugyanis kedves drága anyósom kedvelt receptje volt, sokat csinálta kedvenc egyszem fiacskájának. Annó el is árulta a receptet, igaz, ő 1 kanál ecettel csinálta. Így mondta: 6 kanál víz, a 7. a gonosz. Sajnos anyósom már rég meghalt, a receptet egy ideig még sütögettem, aztán nem.(természetesen le nem írtam) Aztán már hiába próbáltam felidézni a receptet, pedig igazán egyszerű.
A liszt mennyiségében voltam bizonytalan, meg hogy kell-e bele tojás vagy sem. És lám: most itt olvasom, és ahogy olvasom, fel is ismerem, hogy "ő" az.
Nagyon köszönöm Neked.
Egyébként a szerencs malacka ötletet is köszönöm. Maradt még a karácsonyi sütésből a hűtőbe eltéve sajtos süti nyers tésztája, azt a 11 éves unokámmal ma ezekre a formákra megsütöttük. Nagyon élvezte a készítését.
Remek receptjeidhez gratulálok. Ugye cukrász vagy? (Netán a Szamóca Cukrászda?) Az oldaladban az az élvezetes, hogy az egyszerű háziasszonyokra gondolsz. A bugyuta megjegyzésekre meg nem kell odafigyelni.
Mégegyszer: köszönöm.
Era

Válasz Zolinak

(Szamóca, 2009.08.06 17:10)

Kedves Zoli!
Tudom, hogyan kell hagyományos hajtogatott leveles vajas tésztát csinálni. Ennek a receptnek a tetején ott a link,ami a hagyományos leveles tészta receptjére mutat.
Ez a recept viszont nem a hagyományos, hanem egy gyors változat. Ebbe bele kell morzsolni a vajat.

leveles tészta

(zolika, 2009.08.06 16:48)

az omlós tsztánál szokták elmorsolni a margarint a lisztel a levelesnél hajtgatni zokták bele a margarint a tésztába

Pogácsa

(Szamóca, 2009.06.21 11:33)

Lehet, de úgy, hogy ennél a gyors tésztánál a négy tésztadarabot úgy rakjuk egymásra, hogy nagyon vékonyan megkenjük őket vajjal és pl. egy réteg reszelt (füstölt)sajtot + egy kis sót szórunk közéjük, mert enélkül a leveles tésztának teljesen semleges íze van (azért lehet sós és édes süteményekhez is használni).
A leveles tésztából készülő pogácsa azonban szerintem csak frissen nagyon finom.

pogácsáról

(Évi, 2009.06.21 10:58)

Hajtogatott tésztából hogy lehet finom sajtos pogácsát sütni?

Szia Éva!

(Szamóca, 2008.07.20 17:00)

Persze azért az igazi hajtogatott leveles tészta az igazi. De ha siet az ember, ebből is remek sütiket lehet csinálni. :)

Budapest

(K-Éva, 2008.07.20 16:48)

Nagyon klassz ! Hihetetlenül egyszerű, és nagyszerű!
Köszi!