Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


HÁZI KENYÉR

2008.01.21

Hozzávalók:
1 kg tönkölybúza fehérliszt (vagy sima fehérliszt), 1 kocka (5 dkg) élesztő, 2 kiskanál só, langyos víz (kb. fél liter), a kiskanál cukor.

   

p1310999-dd.jpg

   

Elkészítés:

Egy kis tálkába 1 dl langyos vizet öntünk, beleszórunk egy kanálnyi lisztet és egy kiskanál cukrot. Belemorzsoljuk az élesztőt, aztán várunk, hogy az élesztő felfusson (a víz tetején vastag, halványbarna hab képződjön).
A lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba, beleszórjuk a sót, és beleöntjük a felfutott élesztőt. Összegyúrjuk a hozzávalókat. Ha nem áll össze, mert túl száraz, még egy kis langyos vizet adunk hozzá. De csak apránként, nehogy túlságosan folyós legyen a tészta.
Amikor összeállt, simára gyúrjuk. Aztán letakarjuk, és kelni hagyjuk, amíg a tészta duplájára nem nő (kb. egy óra).
A megkelt tésztából kicsit beolajozott kézzel (hogy ne ragadjon a kezünkhöz a tészta) cipót vagy cipókat formázunk, a tetejüket hosszában vagy keresztben 1-2 centi mélyen bevághatjuk. A cipót (cipókat) sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és 220 fokos sütőben barnára sütjük.

(Onnan tudjuk meg, hogy a kenyerünk átsült-e, hogy megkocogtatjuk az alját. Ha kongó hangot ad, megsült.)

   

p1500609-dd.jpg

    

Ugyanígy készíthetünk teljes kiőrlésű lisztből vagy fehér liszt és teljes kiőrlésű liszt keverékéből is kenyeret.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

kisbetüvel

(szamoca vagyok, 2009.09.18 21:38)

Köszi,a kenyér receptet kiprobálom.

Kovász

(Szamóca, 2009.07.28 14:30)

Kedves Margó!
Kísérletezem én mindenféle kenyérrel. Ígérem, fölrakok majd több receptet és képet róluk.
De ezzel a recepttel az volt a célom, hogy a lehető legegyszerűbb módját írjam le a kenyérsütésnek, amit mindenki bátran megpróbálhat otthon kenyérsütőgép és kemence nélkül is egy egyszerű sütővel.

kenyérsütési tipp

(Margó, 2009.07.28 12:04)

Köszi a kenyérreceptet,isteni.Jó lenne ha igazi kovásszal is próbálkoznál, hogy tudjuk mi is az a kovász.Régi emlékeimből az azzal készített kenyér hetekig elállt.Én amikor már a mamám nem tudott sütni, vidéki gimis társaimtól pénzért vettem, annyira szerettem Puszi margó

Kenyér

(Szamóca, 2009.03.30 09:53)

Szia Kata!
Langyos vízzel a sütés előtt.

Szia!

(Kata, 2009.03.30 09:29)

Mivel kened meg a tetejét, hogy ilyen szép ropogósnak néz ki? Mert én hiába locsolom vízzel közvetlenül sütés után, csak magába szívja és annyi. Ugyanígy vagyok a zsömlével is...

Szia! :)

(Szamóca, 2008.09.02 08:57)

Én vajjal és kis sóval szoktam még melegen megenni belőle egy szeletet. Vagy pecsenyezsírral (van vegetáriánus is).

jólnéz ki

(carphanter, 2008.09.01 17:54)

Melegen leszelném a csücskét,és egy jó nagy szelet
(selyted mivel)jól beburkolnám.A friss meleg pékáru
verhetetlen,mindegy mit eszem hozzá.Azért is megtanu-lok
pékárut sütni,A kenyérgépet már nemhasználom.

Válasz

(Szamóca, 2008.03.16 14:38)

Szia Cila!

Azért nem használok kenyérsütő gépet, mert miután kipróbáltam azt is, meggyőződtem róla, hogy finomabb a sütőben sült kenyér. És semmivel sem kerül több erőfeszítésbe vagy időbe gép nélkül elkészíteni.

Szamóca

kenyérsütő gép

(cila, 2008.03.03 10:05)

miért nem használsz kenyérsütő gépet?