Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

*****


HAMBURGERZSEMLE vagy PUFFANCS

2008.01.21

Hozzávalók:
1 kg finomliszt, 5 dkg élesztő, 10 dkg puha vaj, 5 dkg tejpor, 1 tojás, 2 evőkanál cukor, 1 kiskanál só, A tetejére: egy villával enyhén felvert tojássárgája, szezámmag.

    

p1180228-dd.jpg

   

Elkészítés:
Az élesztőt egy bögre langyos vízbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, és megvárjuk, amíg a folyadék tetején vastag halványbarna hab képződik. A megkelt élesztőt az átszitált lisztbe öntjük, megsózzuk, belerakjuk a puha vajat, a tejport, egy tojást, és a tésztát - fokozatosan hozzáadva annyi langyos vizet, amitől összeáll (kb. fél liter kell bele összesen) - addig gyúrjuk, amíg az edény faláról elválik.
Ezután meleg helyen kb. egy órát kelesztjük (addig, amíg nagyjából duplájára nő).
A megkelt tésztát 12 részre osztjuk. Minden tésztadarabból gombócot formázunk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket (egymástól távol, mert megnőnek), a tetejüket bekenjük tojássárgájával, aztán meleg helyen még fél órát kelni hagyjuk őket.

A fél óra elteltével megint megkenjük tojássárgájával a puffancsok tetejét, megszórjuk szezámmaggal, és előmelegített 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük őket.

 

 

HAMBURGERZSEMLE MÁSKÉPP

 

Hozzávalók:
1 kg finomliszt, fél liter langyos tej, 5 dkg élesztő, 10 dkg puha vaj, 2 evőkanál cukor, 1 kiskanál só. A tetejére: egy villával enyhén felvert tojássárgája, szezámmag.

    

p1300800-dd.jpg

    

Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, és felfuttatjuk az élesztőt (megvárjuk, amíg a tej tetején vastag halványbarna hab képződik). A megkelt élesztőt az átszitált lisztbe öntjük, megsózzuk, belerakjuk a puha vajat, és a tésztát addig gyúrjuk, amíg az edény faláról leválik.
Ezután meleg helyen kb. egy órát kelesztjük (addig, amíg nagyjából duplájára nő).
A megkelt tésztát 12 részre osztjuk. Minden tésztadarabból gombócot formázunk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket (egymástól távol, mert megnőnek), a tetejüket bekenjük tojássárgájával, aztán meleg helyen még fél órát kelni hagyjuk őket.

A fél óra leteltével megint megkenjük tojássárgájával, megszórjuk szezámmaggal a puffancsok tetejét, és előmelegített 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük őket.

 

Ha hamburgert akarsz készíteni, a húspogácsa receptjét itt találod:

HAMBURGER

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Zsömlék

(Adri, 2014.04.08 15:07)

Köszönöm a receptet ! Megcsináltam szója tejjel és vajjal ,így is szépen megkelt , nagyon finom lett .

Andinak

(Szamóca, 2011.08.31 09:07)

Nagyon ügyes vagy! Szívből gratulálok!

Puffancs

(Andi, 2011.08.30 18:07)

Nagyon ízlett mindenkinek. És ami nagy szó most apa nem azt mondta rá, hogy ehető hanem azt, hogy FINOM. :D

Andinak

(Szamóca, 2011.08.30 13:30)

Remélem, finom lett!
Szerintem nem lesz rossz a több vajtól sem.

A fene. :(

(Andi, 2011.08.30 13:18)

Most jutott eszembe, hogy a nagy sietségben nem 10 dkg margarint raktam bele, hanem 25 dkg-mot. Az nagyon nagy baj??? :(

Hááát...

(Andi, 2011.08.30 12:43)

Megpróbáltam, és nem lett olyan szép szerintem, mint a tied, de a tesóim agyba főbe dicsérik. Nagyon finomnak tűnik. Még nem kóstoltuk meg, mert nincs itthon anya, és meg szeretném várni őt. :D Nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt az oldalt.

Andinak

(Szamóca, 2011.08.29 22:37)

Nagyon sok sikert! Kívánom, hogy jól sikerüljön!

Kösz

(Andi, 2011.08.29 22:32)

Köszi. Akkor holnap megpróbálom.

Zsemle

(Szamóca, 2011.08.29 22:26)

Szia Andi!
Biztos vagyok benne, hogy te is el tudod készíteni. Egy 14 éves már igazán nem kisgyerek. Nagyon ügyes lehetsz, ha sütiket készítesz.

Puffancs

(Andi, 2011.08.29 22:06)

Holnap én is el akarom készíteni, mivel itthon nagyon sok a hamburger pogácsa, de nincs zsemlénk, és nem akarom, hogy ránk "rohadjon". Azt szeretném kérdezni, hogy szerinted én is meg tudnám csinálni. 14 éves vagyok. Nem vagyok jártas a főzésben, de a sok sütit csináltam már amik jól sikerültek. Van valami tipped, hogy biztos ne szúrjam el?

sóskifli

(Anita, 2011.05.18 07:16)

Szia!
Tegnap ebből a receptből sóskiflit sütöttem:)! Nagyon szuper
lett,csak 1 baj volt vele mindjárt dupla adagot kellett volna
csinálnom,de sajnos kevés lisztem volt itthon,de ilyen többet nem fog előfordulni.Köszi, megint.

most lett kész

(Anita, 2011.05.05 19:25)

Szia!
Megláttam ma ezt a hamburgerzsemlét,puffancsot és nem
hagyott nyugton meg KELLETT sütnöm!!Most lett kész hááát
valami fantasztikus lett gyönyörű nagy,puha, szép a színe csodás lett.Kicsit változtattam tej helyett 6dl vizet,egész tojással
kentem és megszórtam szezámmaggal.Ja és szárított élesztővel.
Nagyon köszönöm a receptet.Nagyon szuper az oldalad sok-sok mindent találtam még!!:)Sokat jövök még ide!:):) Köszi!

Teljes kiőrlésű lisztből,

(Tünde, 2011.03.21 11:12)

Szia!

Én egy ideje amennyire csak tudom, kerülöm a lisztet és a cukrot. Teljes kiőrlésű lisztből hogyan tudnék finom puffancsot készíteni?
Tudsz Nekem ebben segíteni?

megcsináltam ezt is

(Veronika, 2011.01.04 16:58)

Megcsináltam a receptjei közül ezt is, és a húst is. Én a húst sütőben csináltam, de így is nagyon finom. Köszönöm a receptet, ismét sikert arattam. Ma már a barátnőm is elkérte a honlap címet, és holnap már ő is meg akarja csinálni.:)

Hamburgerzsemle

(Nóra, 2010.06.19 18:43)

Látom, hogy nem először kapod meg, de be kell állnom nekem is a sorba: KÖSZÖNÖM EZT A TÖKÉLETES RECEPTET!!!
Még nem éreztem ilyen sikert a konyhában, elsősorban azért, mert tökély lett a burger, pluszban nagyon kevés magam alkotta ételt eszek jó ízzel. 7 éve, mióta saját konyhám van, le is szoktam az evés élvezetéről. köszönöm, hogy újra jó érzés volt enni.

montana szelet

(hannah montana, 2010.05.29 10:28)

3dkg spenót 5 g köménymag 10g vaj 2l tej 9 tojás csak keverjük össze és tegyük be a hűtőszekrénybe 10perc után fogyaszthatjuk is. nagyon ízletes. főzés nélkül próbálják ki..........

Zsemle

(Szamóca, 2010.02.09 11:09)

Szia Timi!
Először én is nagyon meglepődtem, hogy mennyire megnőnek sülés közben. Látszik is a képen, hogy egybesültek, pedig hagytam közöttük bőven helyet.
Mi is nagyon szeretjük.

ZSEMLE

(TIMI, 2010.02.09 11:07)

SZIA
NAGYON FINOM ÉS SZÉP NAGY ZSEMLÉK LETTEK.KIPRÓBÁLTUK HAMBURGERNEK,DE A FÉRJEM ÉS A LÁNYOM SZENDVICSKÉNT IS VISZI A MUNKAHELYRE ÉS A SULIBA NEM GYŐZÖM SÜTNI.

Mártának

(Szamóca, 2010.02.01 10:55)

Kedves Márta!
Nagyon örülök, hogy sikerült kellemes meglepetést okoznod a férjednek!

Gábornak

(Szamóca, 2010.02.01 10:55)

Szia Gábor!
Kicsit több folyadékot tegyél legközelebb a tésztába, úgy puhább lesz a kész zsemle.