Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


RONGYOSKIFLI

2008.01.10

Hozzávalók:

1 kg liszt, fél liter tej, 2 mokkáskanál só, 1 kiskanál cukor, 1 kocka (5 dkg) élesztő, 10 dkg olvasztott (de nem forró) vaj.

A kiflik tetejére:  villával kissé felvert tojássárgája, reszelt sajt, szezámmag.

 

p1560120-dd.jpg

    

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos tejben egy kiskanál cukorral felfuttatjuk (az élesztőt a tejbe morzsoljuk, és megvárjuk, amíg a tej tetején vastag halványbarna hab képződik).

A lisztet egy edénybe szitáljuk, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, sózzuk és addig gyúrjuk, amíg az edény falától elválik. (A lisztek folyadékfelvevő képessége nem egyforma. Lehet, hogy a fél liter tej kevésnek bizonyul a tészta összeállításához. A tésztának jó puhának, inkább lágynak, mint keménynek kell lennie. Ha túl keménynek tűnik a gyúrás során, akkor apránként önts hozzá még egy kis langyos tejet vagy langyos vizet.)

  

Kép

  

A tésztát letakarva duplájára kelesztjük (kb. fél óra). Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, aztán vékonyan megkenjük vajjal. A tésztát balról, jobbról, fölülről, alulról összehajtjuk.*** Ezután negyed órát letakarva pihentetjük. A hajtogatást még háromszor ismételjük, minden hajtogatás után negyed óra pihentetéssel.

Végül a tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, háromszögekre vágjuk, kifli formájúra feltekerjük, megkenjük felvert tojássárgájával, megszórjuk reszelt sajttal vagy szezámmaggal, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

 *** A tésztahajtogatásról itt találsz képekkel illusztrált részletes leírást: TÉSZTAHAJTOGATÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE.

 

p1350238-ddd.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nórának

(Szamóca, 2009.10.05 11:46)

Szia Nóra!
Annyira örülök, hogy ez is ízlik! És ha szabad ilyet mondanom, annak még jobban örülök, hogy a kisfiad szereti. Rém szentimentálisan hangzik, de akkor is úgy érzem, hogy ha egy gyereknek örömöt tudtam szerezni, már megérte megnyitni ezt az oldalt.

rongyoskifli receptje

(Nóra, 2009.10.05 11:36)

Szia!
Valami fantasztikus ez a rongyoskifli! A kisfiam mindig ezt vinné tízóraira :-) Én most szépen megyek sorban, nagyon sok péksüteményed receptjét kipróbáltam már :-) Ha követem az utasításaidat, nem lehet elrontani őket! Köszönöm, és további jó munkát kívánok Neked!

Válasz Juditnak

(Szamóca, 2009.08.17 15:38)

Nagyon örülök, hogy ízlett. :)
Nekünk is az egyik kedvencünk.

Fagyasztás

(Judit1963, 2009.08.17 14:53)

Kedves Szamóca!:)

Köszönöm a gyors választ. Megsütöttem a rongyoskiflit, de fagyasztásra nem került sor, mert rögtön elfogyott.:)

Ma dupla adagot sütök, mert nagyon finom.:)

További szép napot.

Fagyasztás

(Szamóca, 2009.08.17 10:04)

Szia Judit!

Köszönöm szépen a dicséretet! Nagyon kedves vagy.

Én sütés után fagyasztom a kenyereket, péksüteményeket. Amikor a megsült kelttésztások kihűltek, kisebb adagokban mélyhűtőzacskóba pakolom őket. A zacskókat lezárom, és beteszem a mélyhűtőbe.
Amikor szeretnénk enni belőlük, kiveszek egy adagot a fagyasztóból, a lezárt zacskóban kiteszem szobahőmérsékletre, és megvárom, amíg magától fölolvad. Csak akkor nyitom ki a zacskót, amikor már fölolvadtak a péksütik.
Leggyakrabban úgy szokott lenni, hogy este veszek ki egy fagyasztott adagot, és reggelre, mire fölkelünk, ott a "friss", kiolvadt kifli vagy zsemle.

Fagyasztás

(Judit1963, 2009.08.16 09:47)

Szia!:)

Szeretném megkérdezni tőled, hogy fagyasztani lehet a rongyoskiflit? Sütés előtt, vagy inkább utána? Ez a kérdésem vonatkozna a többi kelt tésztából készültekre is.

Nagyon jó ez az oldal, én is nagyon sokat tanulok belőle, gratulálok:)

Köszönöm a válaszodat.

Hajtogatás

(Szamóca, 2009.05.17 09:59)

Megcsináltam az oldalt a tésztahajtogatásról.
Itt található:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/alapreceptek/tesztahajtogatas

De mindjárt teszek egy odavezető linket a recepthez is.

Hajtogatás

(Szamóca, 2009.04.21 10:55)

Szia Edit!
Nagyon örülök, hogy megkérdezted ezt a hajtogatás-dolgot, mert én automatikusan csinálom, mint a gép, nem gondolkodom rajta, és eszembe sem jutott, hogy bővebben leírjam. Nagyon-nagyon jó, hogy felhívtad erre a figyelmemet.
Tényleg csinálok róla képeket, és a receptben is bővebben leírom a hajtogatást.
Nagyon szépen köszönöm neked a segítséget!

:-)

(Edit, 2009.04.21 10:25)

Nekem így már világos. Bocs, hogy erről faggattalak, de megrémisztettek, hogy sok múlik ezen.

Hajtogatás

(Szamóca, 2009.04.21 09:56)

Na, most elkezdtem összeszámolni, hogy hány réteg lesz és teljesen belekavarodtam. Hiszen a fölülről és alulról hajtogatásnál a már oldalról hajtogatott tésztát hajtogatjuk tovább. Jaj!
Legegyszerűbb, ha legközelebb lefényképezem fázisonként.

De ahogy végiggondolom, a középvonalhoz hajtásnál egy hajtogatással tényleg négy réteg keletkezik, ahogy te mondtad.
Viszont végiggondolva én legtöbbször igaziból nem a középvonalig hajtogatok, hanem gondolatban három részre osztom a tésztát. Aztán balról behajtom úgy, hogy jobb oldalon egyharmad rész kimaradjon. Aztán ezt a kimaradó egyharmadot ráhajtom a tetejére (ami elvileg pont a tészta bal széléig ér). Ekkor a tésztából három réteg keletkezik. Utána ezt ismételem meg föntről és lentről: föntről a tésztát az alsó egyharmadig hajtom, az alsó egyharmadot pedig rá a tetejére. És ilyenkor már kilenc réteg van, azt hiszem.

Tényleg lefényképezem, hogy érthető legyen.

Hajtogatás

(Edit, 2009.04.21 07:38)

Kedves Szamóca! Bent vagyok a málnásban. Ha balról és jobbról egy függőleges középvonalig hajtom, illetve alulról-felülről egy vízszintes középvonalig hajtom, akkor az négy réteg. Valamikor átalig kell hajtani? Bocs, az értetlenségért!

Hajtogatás

(Szamóca, 2009.04.20 18:18)

Nagyon jól értetted! Igen, a felezővonalhoz kell hajtani.
Öt réteg lesz, mert a legalsó + az arra ráhajtott négy réteg.

Hajtogatás.

(Edit, 2009.04.20 16:03)

"A tésztát balról, jobbról, fölülről, alulról összehajtjuk". Jól értem, hogy ez azt jelenti, hogy egy képzeletbeli felezővonalhoz? (Tehát nem minden egyes hajtásnál félbe.) Így egy hajtogatás sorozatnál összesen négy réteg lesz?

Szia!

(Szamóca, 2009.03.13 14:49)

Örülök, hogy ízlett! :)

hát erről a reciől írok

(alanie, 2009.03.13 14:20)

Ez a recept egyenesen fantörpikus! Csak fél kiló lisztből csináltam, és rögtön látszott,hogy ez egy 4 tagú családnak kevés. A férjem azóta is ( 2 napja) nyaggat, hogy mikor lesz megint ilyen fini kifli. Hát ma meglepem vele.