SAJTOS HAJTOVÁNY
Az ötletet hálásan köszönöm Limarának és Libinek.
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, 3,5 dl langyos tej, fél csomag (2,5 dkg) élesztő, 5 evőkanál étolaj, 1 kiskanál cukor, 2 kiskanál só.
A töltelékhez: 25 dkg kemény, reszelhető sajt, 5 dkg puha vaj.<
A díszítéshez: egy tojás villával kicsit felverve, szezámmag, napraforgómag, tökmag, reszelt sajt...
Elkészítés:
A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. (Megvárjuk, hogy a tej tetején halványbarna hab képződjön.)
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olajat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló, de puha tésztát gyúrunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt, két egyforma nagyságú cipóra osztjuk.
A cipókból egyenként kb. 2-3 mm vastag téglalapot nyújtunk. A kinyújtott tésztát nagyon vékonyan megkenjük vajjal és bőven megszórjuk reszelt sajttal.
Ezután a tésztát úgy, mint a rétest vagy bejglit, föltekerjük. Majd az így kapott tekercset éles késsel V alakban felvágjuk.
A darabkákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk (egymástól minimum 2-3 centi távolságra), megkenjük a tetejüket tojással, megszórjuk magvakkal vagy reszelt sajttal, és előmelegített 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Tipp:
Süthetjük ezt a süteményt 1:1 arányú fehér lisztből és teljes kiőrlésű lisztből is (25 dkg sima fehér liszt + 25 dkg teljes kiőrlésű liszt). Ilyenkor kb. egy decivel több tejet kell használni, mert a teljes kiőrlésű liszt több folyadékot vesz fel. A recept többi része ugyanaz, mint amikor csak fehér lisztet használunk.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
érdekes !!!nem kell bele tojás?
Sajtos hajtovány
(Zsóka, 2011.07.08 15:36)Egyszerűen tökéletes. Gyors, egyszerű és nagyon finom... Köszi hogy megosztottad velünk!
sajtos hajtovány
(zsebi, 2010.11.07 14:10)Szia Szamóca! Megsütöttem a sajtost, nagyon finom lett,eszi a családom. Köszi a receptet!
Sajtos hajtovány
(Szamóca, 2010.03.23 18:13)
Szia Nóri!
Nagyon örülök, hogy ekkora sikered volt.
Bármivel töltheted a hajtoványt, amit szerettek: sonkával, szalonnával, kolbásszal, pizzaszósszal...
Sőt, édes töltelékekkel is.
sajtos hajtovány
(Nóri, 2010.03.23 18:10)
Szia Szamóca!
hmmm, annyi a fogyókúrámnak....:((
Tökéletesre sikeredett, a Zuram nem hitte el,hogy én csináltam, majdnem én se..:)Ebbe is lehet virslit tenni,ugye?
köszönöm még egyszer!!
Katának
(Szamóca, 2010.01.03 08:34)
Szia Kata!
Gratulálok, hogy ilyen sikered volt vele!
Nagyon boldog új esztendőt kívánok!
süti
(Kata, 2010.01.02 22:20)
Szamóca Drága!
Mit ne mondjak, őrizni kellett a hajtoványt, mert elfogyott volna mire jönnek a vendégek. Amugy nagyon finom, és pont olyan mint a képeden.Gyors, egyszerü, és szuper. Köszi!!!!!
Hajtovány
(Szamóca, 2009.12.15 16:46)
Nagyon örülök, hogy ízlett!
Sajnos én nem tehetek bele füstölt sajtot, mert a családtagjaim nem szeretik. :(
sajtos hajtovány
(Ágica, 2009.12.08 16:59)
köszi!nagyon finomra sikeredett!mindenkinek csak ajánlani tudom!egyszerű az elkészitése,nem drága és nagyon fincsi!
tegnap vettem észre ezt a receptet és addig nem nyugodtam,"piszkálta" a csöröm,hogy minnél elöbb megcsináljam!kinnt hül az udvaron,mert 5perce sem lett kész,de egyet forrón megkostoltam nem tudtam neki ellenállni!Ja!én annyit változtattam rajta,hogy kétféle sajtot kevertem össze,az egyik füstölt volt.
a sajtos hajtoványról
(Judit, 2009.11.25 11:25)Szia!Tegnap elkészitettem a hajtoványt,hát mit mondjak kb.15 percig tartott,és elfogyott.Nagyon finom!!!Köszi!!!
Liszt
(Szamóca, 2009.11.24 13:26)
Szia Judit!
Sima lisztből. (De készítettem már teljes kiőrlésű és sima liszt keverékéből is.)
a sajtos hajtoványról
(Judit, 2009.11.24 13:13)Milyen lisztből készited sima vagy rétes lisztből?
Válasz
(Szamóca, 2009.07.26 21:54)
Kedves Etelka!
Köszönöm szépen!
Remélem, minden kipróbált sütemény ízleni fog!
üdv
(Morvai etelka, 2009.07.26 21:28)nagyon jól néznek ki a sütijeid bizonyára olyan finomak is, hamarosan kifogom próbálni.jó tudni hol vannak jó receptek és kik értenek a sütéshez
Köszönöm!
(Szamóca, 2009.05.06 13:49)
Szia Saci!
Köszönöm szépen a dicséretet. (pirulós szmájli)
gratuláció
(Saci, 2009.05.06 13:46)Nem szoktam sehova beirni, ez most kivétel! Sokszor olvaslak benneteket, nagyon jó kis csapat vagytok. Több receptet is kipróbáltam , mindegyik izlett.A csúcs a sajtos hajtovány, ez csodálatos!
köszi
(Csilla, 2009.04.02 22:22)Szia igen a kisfiam képe van kint csak azóta egy kicsit megnőtt most 16 éves és rendszeresen ő meózza a sütiket úgyhogy ha azt mondja király már megy is a honlapra.még egyszer köszönöm szia Csilla
Honlap
(Szamóca, 2009.04.02 21:14)
Szia Csilla!
Mivel megsütötted, sőt, megváltoztattad a receptet, persze, hogy felrakhatod a honlapodra. Gondolom, a saját fotódat teszed mellé.
Örülök nagyon, hogy sikerült finomat sütnöd a recept alapján!
Láttam a kakaós változatot már föl is raktad az oldaladra. Nagyon jól sikerült!
A kisbabád pedig tündéri (gondolom, ő van a képen)! :)))
hajtovány
(janikacska, 2013.01.06 15:43)