Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


SAJTOS HAJTOVÁNY

2008.01.09

Az ötletet hálásan köszönöm Limarának és Libinek.

Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, 3,5 dl langyos tej, fél csomag (2,5 dkg) élesztő, 5 evőkanál étolaj, 1 kiskanál cukor, 2 kiskanál só.
A töltelékhez: 25 dkg kemény, reszelhető sajt, 5 dkg puha vaj.<
A díszítéshez: egy tojás villával kicsit felverve, szezámmag, napraforgómag, tökmag, reszelt sajt...

  

Kép

  

Elkészítés:
A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. (Megvárjuk, hogy a tej tetején halványbarna hab képződjön.)
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olajat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló, de puha tésztát gyúrunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt, két egyforma nagyságú cipóra osztjuk.
A cipókból egyenként kb. 2-3 mm vastag téglalapot nyújtunk. A kinyújtott tésztát nagyon vékonyan megkenjük vajjal és bőven megszórjuk reszelt sajttal.

Ezután a tésztát úgy, mint a rétest vagy bejglit, föltekerjük. Majd az így kapott tekercset éles késsel V alakban felvágjuk.

  

Kép

 
A darabkákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk (egymástól minimum 2-3 centi távolságra), megkenjük a tetejüket tojással, megszórjuk magvakkal vagy reszelt sajttal, és előmelegített 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

 

Kép

 

Tipp:

Süthetjük ezt a süteményt 1:1 arányú fehér lisztből és teljes kiőrlésű lisztből is (25 dkg sima fehér liszt + 25 dkg teljes kiőrlésű liszt). Ilyenkor kb. egy decivel több tejet kell használni, mert a teljes kiőrlésű liszt több folyadékot vesz fel. A recept többi része ugyanaz, mint amikor csak fehér lisztet használunk.

 

Kép

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

hajtovány

(janikacska, 2013.01.06 15:43)

érdekes !!!nem kell bele tojás?

Sajtos hajtovány

(Zsóka, 2011.07.08 15:36)

Egyszerűen tökéletes. Gyors, egyszerű és nagyon finom... Köszi hogy megosztottad velünk!

sajtos hajtovány

(zsebi, 2010.11.07 14:10)

Szia Szamóca! Megsütöttem a sajtost, nagyon finom lett,eszi a családom. Köszi a receptet!

Sajtos hajtovány

(Szamóca, 2010.03.23 18:13)

Szia Nóri!
Nagyon örülök, hogy ekkora sikered volt.
Bármivel töltheted a hajtoványt, amit szerettek: sonkával, szalonnával, kolbásszal, pizzaszósszal...
Sőt, édes töltelékekkel is.

sajtos hajtovány

(Nóri, 2010.03.23 18:10)

Szia Szamóca!

hmmm, annyi a fogyókúrámnak....:((
Tökéletesre sikeredett, a Zuram nem hitte el,hogy én csináltam, majdnem én se..:)Ebbe is lehet virslit tenni,ugye?

köszönöm még egyszer!!

Katának

(Szamóca, 2010.01.03 08:34)

Szia Kata!
Gratulálok, hogy ilyen sikered volt vele!
Nagyon boldog új esztendőt kívánok!

süti

(Kata, 2010.01.02 22:20)

Szamóca Drága!
Mit ne mondjak, őrizni kellett a hajtoványt, mert elfogyott volna mire jönnek a vendégek. Amugy nagyon finom, és pont olyan mint a képeden.Gyors, egyszerü, és szuper. Köszi!!!!!

Hajtovány

(Szamóca, 2009.12.15 16:46)

Nagyon örülök, hogy ízlett!
Sajnos én nem tehetek bele füstölt sajtot, mert a családtagjaim nem szeretik. :(

sajtos hajtovány

(Ágica, 2009.12.08 16:59)

köszi!nagyon finomra sikeredett!mindenkinek csak ajánlani tudom!egyszerű az elkészitése,nem drága és nagyon fincsi!
tegnap vettem észre ezt a receptet és addig nem nyugodtam,"piszkálta" a csöröm,hogy minnél elöbb megcsináljam!kinnt hül az udvaron,mert 5perce sem lett kész,de egyet forrón megkostoltam nem tudtam neki ellenállni!Ja!én annyit változtattam rajta,hogy kétféle sajtot kevertem össze,az egyik füstölt volt.

Juditnak

(Szamóca, 2009.11.25 11:34)

Szia!
Nagyon örülök, hogy nektek is ízlett! :)

a sajtos hajtoványról

(Judit, 2009.11.25 11:25)

Szia!Tegnap elkészitettem a hajtoványt,hát mit mondjak kb.15 percig tartott,és elfogyott.Nagyon finom!!!Köszi!!!

Liszt

(Szamóca, 2009.11.24 13:26)

Szia Judit!
Sima lisztből. (De készítettem már teljes kiőrlésű és sima liszt keverékéből is.)

a sajtos hajtoványról

(Judit, 2009.11.24 13:13)

Milyen lisztből készited sima vagy rétes lisztből?

Válasz

(Szamóca, 2009.07.26 21:54)

Kedves Etelka!
Köszönöm szépen!
Remélem, minden kipróbált sütemény ízleni fog!

üdv

(Morvai etelka, 2009.07.26 21:28)

nagyon jól néznek ki a sütijeid bizonyára olyan finomak is, hamarosan kifogom próbálni.jó tudni hol vannak jó receptek és kik értenek a sütéshez

Köszönöm!

(Szamóca, 2009.05.06 13:49)

Szia Saci!
Köszönöm szépen a dicséretet. (pirulós szmájli)

gratuláció

(Saci, 2009.05.06 13:46)

Nem szoktam sehova beirni, ez most kivétel! Sokszor olvaslak benneteket, nagyon jó kis csapat vagytok. Több receptet is kipróbáltam , mindegyik izlett.A csúcs a sajtos hajtovány, ez csodálatos!

Szia Csilla!

(Szamóca, 2009.04.02 22:27)

Akkor valóban jól megnőtt! :DDD

köszi

(Csilla, 2009.04.02 22:22)

Szia igen a kisfiam képe van kint csak azóta egy kicsit megnőtt most 16 éves és rendszeresen ő meózza a sütiket úgyhogy ha azt mondja király már megy is a honlapra.még egyszer köszönöm szia Csilla

Honlap

(Szamóca, 2009.04.02 21:14)

Szia Csilla!
Mivel megsütötted, sőt, megváltoztattad a receptet, persze, hogy felrakhatod a honlapodra. Gondolom, a saját fotódat teszed mellé.
Örülök nagyon, hogy sikerült finomat sütnöd a recept alapján!
Láttam a kakaós változatot már föl is raktad az oldaladra. Nagyon jól sikerült!
A kisbabád pedig tündéri (gondolom, ő van a képen)! :)))