Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


TEPERTŐS POGÁCSA

2008.01.07

Hozzávalók (3 nagy tepsihez):

1 kg liszt, 1 kocka (5 dkg) élesztő, 50 dkg darált tepertő, 1 mokkáskanál őrölt bors, 3 mokkáskanál só, 1 kiskanál cukor, langyos víz, a pogácsák tetejére egy villával kissé felvert tojás és szezámmag, napraforgómag ízlés szerint.

 

Kép

  

Elkészítés:

Az élesztőt belemorzsoljuk az egy kiskanál cukorral elkevert 2 deci langyos vízbe, és megvárjuk, amíg a víz tetején vastag halványbarna hab képződik. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadunk egy mokkáskanál sót, beleöntjük az élesztős vizet, és az egészet alaposan összegyúrjuk, majd kb. egy órára félretesszük kelni.

A darált tepertőt összekeverjük a borssal és 2 mokkáskanál sóval.

Ezután a tésztát lisztezett deszkán fél centi vasragra és téglalap alakúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát nagyon vékonyan bekenjük tepertőkrém egyharmadával. Ezután a tésztát balról jobbra, jobbról balra, fentről lefelé és lentről felfelé középre hajtjuk.*** Konyharuhával letakarjuk, és negyed óráig pihentetjük. A tepertővel kenést és a hajtogatást még kétszer megismételjük, ezután újra kinyújtjuk a tésztát, most már kb. 2 centi vastagságúra, a tetejét éles késsel berácsozzuk, megkenjük felvert tojással, megszórjuk ízlés szerint napraforgómaggal, szezámmaggal, aztán közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk vagy négyzet alakú darabokra vágjuk.


A pogácsákat előmelegített sütőben kb. 220 fokon addig sütjük, míg az aljuk és tetejük megbarnul.

 *** A tésztahajtogatásról itt találsz egy képekkel illusztrált részletes leírást: TÉSZTAHAJTOGATÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.