ARANYGALUSKA
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, 1 tojás sárgája, 2,5 dkg élesztő (egy fél kocka friss élesztő), 2 dl langyos tej, 2 evőkanál cukor, csipetnyi só, pici reszelt citromhéj,
10 dkg olvasztott vaj.
A töltelékhez: 15 dkg cukor, 30 dkg darált dió, 10 dkg mazsola.
Elkészítés:
Tördeljük bele az élesztőt a langyos tejbe, szórjunk bele egy csipetnyi cukrot, és futtassuk fel. A felhabzott élesztős tejet keverjük az átszitált lisztbe, dolgozzunk bele a tojás sárgáját, a cukrot, a citromhéjat és a sót. Gyúrjunk össze a tésztát. (Ha nem elég puha, öntsünk még bele apránként langyos tejet.) Dagasszuk simára, és kelesszük duplájára.
A megkelt tésztát borítsuk egy lisztes gyúródeszkára, és szaggassuk ki a legkisebb pogácsaszaggatóval. Az apró "pogácsákat" mártsuk egyenként olvasztott vajba, és helyezzük egy sütőpapírral bélelt magasabb falú kisebb tepsibe szorosan egymás mellé. Amikor megtelt a tepsi alja, bőven szórjunk a tésztára cukros darált diót és mazsolát. Ezután megint egy réteg tészta következik, rá megint cukros-mazsolás dió. A rétegezést addig folytassuk, míg a tészta el nem fogy.
A még nyers süteményt ezután hagyjuk még fél órát kelni, majd előmelegített sütőben süssük aranybarnára.
Vaníliaöntettel és tejszínhabbal tálaljuk.
A vaníliaöntet hozzávalói:
fél liter + 1 dl tej, 10 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 2 evőkanál étkezési keményítő, 1 rúd vanília, 1 evőkanál vaj, (1 csomag vaníliás cukor).
Elkészítés:
A vaníliarudat félbevágjuk, a belsejét a fél liter tejbe kaparjuk, beledobjuk a tejbe a vaníliarudat is, és együtt felforraljuk. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a keményítővel, felhígítjuk a maradék 1 dl hideg tejjel, újra simára keverjük, majd óvatosan a vaníliás tejhez adjuk. Az így kapott keveréket állandó keverés mellett, lassú tűzön besűrítjük. Amikor besűrűsödött, levesszük a tűzről, és hozzákeverünk egy evőkanál vajat, és esetleg egy csomag vaníliás cukrot.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Nagyon örülök, hogy ízlett.
aranygaluska
(Mártus, 2010.03.09 19:04)
Nagyon fincsi lett?és nem volt nehéz az elkészítése!
Az egész családnak ízlett!Köszönjük!Szia!
Aranygaluska
(Szamóca, 2010.03.11 08:55)