CSIBEKALÁCS
Hozzávalók (12 csibéhez):
60 dkg liszt, 1 kocka (5 dkg) élesztő, 2,5 dl tej, 1,5 dl tejszín, 1 tojás, 3 dkg tejpor, 4 evőkanál cukor, 3 kávéskanál só. A kalácsok tetejére: 1 tojás villával elhabarva, 12 mandulaszem, 24 süthető csokipasztilla (vagy mazsola).
Elkészítés:
A tejet langyosra melegítjük. A megadott cukormennyiségből egy kanálnyit beleszórunk, aztán belemorzsoljuk az élesztőt. Az élesztős tejet meleg helyre tesszük és megvárjuk, hogy a tej tetején vastag, halványbarna hab képződjön.
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, beleöntjük a tejben fölfuttatott élesztőt, aztán az egészből sima, hólyagos, az edény falától elváló tésztát dagasztunk. (A dagasztást természetesen végezhetjük konyhai robotgéppel vagy kenyérsütőgép dagasztóprogramjával is.)
A hólyagosra dagasztott tésztát letakarjuk, és legalább egy órát kelesztjük.
Ezután a megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk. 12 egyenlő részre osztjuk. A részeket tovább osztjuk egy kisebb és egy nagyobb gombócra. (Így 12 nagyobb és 12 kisebb tésztagombócot kapunk.) A tésztadarabokat enyhén meglisztezzük, letakarjuk, és még legalább negyed órát kelesztjük.
A csibék elkészítéséhez egy sütőpapírral bélelt tepsin egy nagyobb és egy kisebb tésztagombócot a felvert tojással összeragasztunk, a nagyobb gombócból kétoldalt ollóval szárnyat vágunk. A csibét megkenjük tojással, mandulából csőrt, csokipasztillából szemeket ragasztunk neki. Így formázzuk meg mind a 12 kiscsibét.
A süteményt előmelegített 180 fokos sütőbe tesszük. Aranybarnára sütjük. (Akkor jó, ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad.) Ha a kalács teteje túl hamar barnul, takarjuk be alufóliával. A megsült kalácsot rácsra téve hagyjuk kihűlni.