Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


EGYENSÚLY SÜTI

2012.02.04

ALAPTÉSZTA

A recept megjelent a KIFŐZTÜK receptmagazinban.

Hozzávalók:

4 tojás, 15 dkg liszt, 15 dkg cukor, 15 dkg vaj, 1 kiskanál sütőpor.

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk két kanál cukorral. A többi cukrot habosra keverjük a vajjal és a tojások sárgájával. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral. A fölvert tojásfehérjét a sütőporos liszttel felváltva a vajas krémbe keverjük ügyelve, hogy a habot minél kevésbé törjük össze.

A tésztát 20 x 30 cm-es tepsibe vagy tortaformába töltjük. 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a beleszúrt tűre már nem tapad tészta.

Tipp:

Ennek a süteménynek rengetegféle változata van. A tésztát sütés előtt megszórhatod valamilyen friss vagy befőtt gyümölccsel (nagyon finom meggyel, kockákra vágott barackkal, szilvával, áfonyával. A nyers tésztába keverhetsz reszelt citromhéjat, vaníliát, fahéjat, darabos diót, mogyorót. A sütemény tetejére szórhatsz diót, mandulát. A megsült süteményt megtöltheted lekvárral vagy valamilyen krémmel, bevonhatod csokoládéval. A liszt egy részét helyettesítheted kakaóporral, darált diófélékkel.

 

p1150557-dd.jpg

 

MÁLNÁS EGYENSÚLY SÜTI

  

Hozzávalók:

4 tojás, 15 dkg liszt, 15 dkg (barna) cukor, 15 dkg vaj, 1 kiskanál sütőpor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 citrom reszelt héja, 1 marék málna (lehet fagyasztott is).

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk két kanál cukorral. A többi cukrot habosra keverjük a vajjal és a tojások sárgájával. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat. A lisztet és fahéjat összeszitáljuk a sütőporral. A fölvert tojásfehérjét a sütőporos liszttel felváltva a vajas krémbe keverjük ügyelve, hogy a habot minél kevésbé törjük össze.

A tésztát 20 x 30 cm-es tepsibe vagy tortaformába töltjük. A tetejére szórjuk a málnát. 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a beleszúrt tűre már nem tapad tészta. Vigyázat, ne szárítsuk túl!

   

p1150532-ddd.jpg

  

 

KAKAÓS EGYENSÚLY SÜTI

  

Hozzávalók:

4 tojás, 13 dkg liszt + 2 dkg cukrozatlan kakaópor, 15 dkg (barna) cukor, 15 dkg vaj, 1 kiskanál sütőpor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 10 dkg csokoládé (kihagyható).

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk két kanál cukorral. A többi cukrot habosra keverjük a vajjal és a tojások sárgájával. A lisztet, a kakaóport és fahéjat összeszitáljuk a sütőporral. A fölvert tojásfehérjét a sütőporos liszttel felváltva a vajas krémbe keverjük ügyelve, hogy a habot minél kevésbé törjük össze. A tésztába beleforgatjuk a kisebb darabokra vágott csokoládét.

A tésztát 20 x 30 cm-es tepsibe vagy tortaformába töltjük. 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a beleszúrt tűre már nem tapad tészta. Vigyázat, ne szárítsuk túl!

  

p1150653-dd.jpg

  

 

REFORM EGYENSÚLY SÜTI - liszt és hozzáadott cukor nélkül


Hozzávalók:

4 tojás, 15 dkg finomra darált mandula, 15 dkg xilit, 15 dkg vaj, 1 kiskanál sütőpor, 1 citrom reszelt héja, negyed kávéskanál őrölt fahéj.

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk két kanál xilittel. A többi xilitet habosra keverjük a vajjal, a tojások sárgájával és a citromhéjjal. A mandulát összeszitáljuk a sütőporral és a fahéjjal. A fölvert tojásfehérjét a sütőporos mandulával felváltva a vajas krémbe keverjük ügyelve, hogy a habot minél kevésbé törjük össze.

A tésztát 20 x 30 cm-es tepsibe vagy tortaformába töltjük. 108 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a beleszúrt tűre már nem tapad tészta.

 

 

CSERESZNYÉS EGYENSÚLY SÜTI

 

Hozzávalók:

4 tojás, 10 dkg liszt, 5 dkg zabkorpa, 15 dkg (barna) cukor, 15 dkg vaj, 1 kiskanál sütőpor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 citrom reszelt héja, 30-40 dkg cseresznye (lehet fagyasztott is), 10 dkg csokoládé.

  

p1170942-dd.jpg

 

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk két kanál cukorral. A többi cukrot habosra keverjük a vajjal és a tojások sárgájával. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat. A lisztet, korpát és fahéjat összekeverjük a sütőporral. A fölvert tojásfehérjét a sütőporos liszttel felváltva a vajas krémbe keverjük ügyelve, hogy a habot minél kevésbé törjük össze. Végül a tésztába forgatjuk a kimagozott cseresznyét és a mogyorónyi darabkákra vágott csokoládét.

A tésztát 20 x 30 cm-es tepsibe vagy tortaformába töltjük. 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a beleszúrt tűre már nem tapad tészta. Vigyázat, ne szárítsuk túl!

 

Tipp:

Cseresznye helyett más gyümölcsöt (pl. meggyet) is használhatsz.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nagyon finomak az egyesuj tészták én már sütöttem kglofnak.Csókival leöntötte.

(Horváth Andrásné , 2014.02.14 14:26)

Én minden féle receptet szeretnék megpróbálni de sajnos nincs rá keret meg energiám. Mert akkor még jóban néznék ki.