EGYENSÚLY SÜTI
ALAPTÉSZTA
A recept megjelent a KIFŐZTÜK receptmagazinban.
Hozzávalók:
4 tojás, 15 dkg liszt, 15 dkg cukor, 15 dkg vaj, 1 kiskanál sütőpor.
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk két kanál cukorral. A többi cukrot habosra keverjük a vajjal és a tojások sárgájával. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral. A fölvert tojásfehérjét a sütőporos liszttel felváltva a vajas krémbe keverjük ügyelve, hogy a habot minél kevésbé törjük össze.
A tésztát 20 x 30 cm-es tepsibe vagy tortaformába töltjük. 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a beleszúrt tűre már nem tapad tészta.
Tipp:
Ennek a süteménynek rengetegféle változata van. A tésztát sütés előtt megszórhatod valamilyen friss vagy befőtt gyümölccsel (nagyon finom meggyel, kockákra vágott barackkal, szilvával, áfonyával. A nyers tésztába keverhetsz reszelt citromhéjat, vaníliát, fahéjat, darabos diót, mogyorót. A sütemény tetejére szórhatsz diót, mandulát. A megsült süteményt megtöltheted lekvárral vagy valamilyen krémmel, bevonhatod csokoládéval. A liszt egy részét helyettesítheted kakaóporral, darált diófélékkel.
MÁLNÁS EGYENSÚLY SÜTI
Hozzávalók:
4 tojás, 15 dkg liszt, 15 dkg (barna) cukor, 15 dkg vaj, 1 kiskanál sütőpor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 citrom reszelt héja, 1 marék málna (lehet fagyasztott is).
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk két kanál cukorral. A többi cukrot habosra keverjük a vajjal és a tojások sárgájával. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat. A lisztet és fahéjat összeszitáljuk a sütőporral. A fölvert tojásfehérjét a sütőporos liszttel felváltva a vajas krémbe keverjük ügyelve, hogy a habot minél kevésbé törjük össze.
A tésztát 20 x 30 cm-es tepsibe vagy tortaformába töltjük. A tetejére szórjuk a málnát. 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a beleszúrt tűre már nem tapad tészta. Vigyázat, ne szárítsuk túl!
KAKAÓS EGYENSÚLY SÜTI
Hozzávalók:
4 tojás, 13 dkg liszt + 2 dkg cukrozatlan kakaópor, 15 dkg (barna) cukor, 15 dkg vaj, 1 kiskanál sütőpor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 10 dkg csokoládé (kihagyható).
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk két kanál cukorral. A többi cukrot habosra keverjük a vajjal és a tojások sárgájával. A lisztet, a kakaóport és fahéjat összeszitáljuk a sütőporral. A fölvert tojásfehérjét a sütőporos liszttel felváltva a vajas krémbe keverjük ügyelve, hogy a habot minél kevésbé törjük össze. A tésztába beleforgatjuk a kisebb darabokra vágott csokoládét.
A tésztát 20 x 30 cm-es tepsibe vagy tortaformába töltjük. 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a beleszúrt tűre már nem tapad tészta. Vigyázat, ne szárítsuk túl!
REFORM EGYENSÚLY SÜTI - liszt és hozzáadott cukor nélkül
Hozzávalók:
4 tojás, 15 dkg finomra darált mandula, 15 dkg xilit, 15 dkg vaj, 1 kiskanál sütőpor, 1 citrom reszelt héja, negyed kávéskanál őrölt fahéj.
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk két kanál xilittel. A többi xilitet habosra keverjük a vajjal, a tojások sárgájával és a citromhéjjal. A mandulát összeszitáljuk a sütőporral és a fahéjjal. A fölvert tojásfehérjét a sütőporos mandulával felváltva a vajas krémbe keverjük ügyelve, hogy a habot minél kevésbé törjük össze.
A tésztát 20 x 30 cm-es tepsibe vagy tortaformába töltjük. 108 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a beleszúrt tűre már nem tapad tészta.
CSERESZNYÉS EGYENSÚLY SÜTI
Hozzávalók:
4 tojás, 10 dkg liszt, 5 dkg zabkorpa, 15 dkg (barna) cukor, 15 dkg vaj, 1 kiskanál sütőpor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 citrom reszelt héja, 30-40 dkg cseresznye (lehet fagyasztott is), 10 dkg csokoládé.
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk két kanál cukorral. A többi cukrot habosra keverjük a vajjal és a tojások sárgájával. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat. A lisztet, korpát és fahéjat összekeverjük a sütőporral. A fölvert tojásfehérjét a sütőporos liszttel felváltva a vajas krémbe keverjük ügyelve, hogy a habot minél kevésbé törjük össze. Végül a tésztába forgatjuk a kimagozott cseresznyét és a mogyorónyi darabkákra vágott csokoládét.
A tésztát 20 x 30 cm-es tepsibe vagy tortaformába töltjük. 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a beleszúrt tűre már nem tapad tészta. Vigyázat, ne szárítsuk túl!
Tipp:
Cseresznye helyett más gyümölcsöt (pl. meggyet) is használhatsz.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Én minden féle receptet szeretnék megpróbálni de sajnos nincs rá keret meg energiám. Mert akkor még jóban néznék ki.
Nagyon finomak az egyesuj tészták én már sütöttem kglofnak.Csókival leöntötte.
(Horváth Andrásné , 2014.02.14 14:26)