KALÁCS
Margit néném receptje alapján
Hozzávalók:
60 dkg liszt, egy kocka (5 dkg) élesztő, 1 kanál cukor, 4 dl langyos tej, 4 evőkanál étolaj, 2 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor, 25 szem sütésálló (szacharin alapú) édesítőszer (aki nem akar édesítőszert használni, 10 dkg cukorral helyettesítheti, de édesítővel finomabb, könnyebb a tészta), csipetnyi só.
A kalács lekenéséhez pici langyos tej.
Elkészítés:
Két tálkában 1-1 dl langyos tejben 1-1 kanál cukorral felfuttatunk fél-fél kocka élesztőt. (Megvárjuk, hogy a tej tetején halványbarna hab képződjön.)
Egy kis tálban egy deci langyos tejben feloldunk 10 szem édesítő tablettát (vagy 4 dkg cukrot keverünk el). Egy másik tálkában szintén egy deci langyos tejben 15 tablettát oldunk fel (vagy 6 dkg cukrot keverünk el).
Előkészítünk két nagyobb tálat. Mindkettőbe beleszitálunk 30-30 dkg lisztet. Az egyikhez hozzászitáljuk a kakaóport. Mindkét lisztbe beleborítunk 1-1 tálka élesztős tejet. A kakaós lisztbe öntjük a 15 édesítőtablettás (6 dkg cukros) tejet, a sima lisztbe a 10 tablettásat (4 dkg cukrosat). Mindkét keverékhez hozzáadunk 2-2 evőkanál étolajat és egy kis csipetnyi sót.
A tésztákat egyenként addig gyúrjuk, amíg elválnak a tál falától.
Ezután lisztezett deszkán egy fehér és egy barna egyforma nagyságú téglalapot nyújtunk a két tésztából. A két tésztalapot egymásra fektetjük, és feltekerjük, mint a bejglit vagy rétest.
Ezután a tésztahenger két végét egymáshoz illesztve karikát formázunk, amit vagy egy kivajazott tortaformába, vagy egy kivajazott koszorúformába rakunk. (De süthetjük hosszúkás kenyérformában is.)
A tésztát ezután másfél órát kelesztjük, majd megkenjük a tetejét egy kis langyos tejjel, és a hideg sütőbe tesszük, a sütőt bekapcsoljuk 180-200 fokra, és a kalácsot 35-40 perc alatt megsütjük. (Ha nagyon barnulna a teteje, takarjuk le alufóliával.)
Tipp:
Ugyanezt a kalácsot megsütheted úgy is, hogy csak a fehér tésztát készíted el dupla mennyiségben. Gyúrhatsz bele 10 dkg mazsolát vagy kis reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot is.
De elkészítheted úgy is, hogy a barna részbe nem kakaóport, hanem egy kanál őrölt fahéjat gyúrsz.
Vigyázz, mert a tészta nagyon megkel. Jó nagy formában süsd!
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Szia!
Sajnos nem sikerűlt a kalácsom, most sütöttem elsőre és nagyon sűrű lett ehetetlen, hibáztam is mivel az élesztőt nem jól futattam fel, emiatt sem lett kalácsszerű, de nem ment el a kedvem hátha másodjára már olyan lesz mint a képen.
kalács
(Szilvi, 2010.04.02 21:56)
Szia!
Azt szeretnem megkerdezni, hogy ezt a kalacsot meglehet csinalni teljes kiorlesu lisztbol is?
Csak azert kerdezem mert tapasztalatom szerint lazabb a teszta allaga teljes kiorlesu lisztbol, es nem tudom a kalacs milyen lenne belole...
Szerinted?
Kalács
(Szamóca, 2010.03.29 18:19)
Szia Klára!
Köszönöm, hogy arra az elírásra figyelmeztettél. A hozzávalók között jól szerepelt a 4 dl.
De hozzáteszem: el tudom képzelni, hogy a 4 dl sem elég. A lisztek folyadékfelvevő képessége erősen különbözik. Néha egy decivel több tej is kell a kelttésztába emiatt.
Kalács
(Klára, 2010.03.29 18:01)Kedves Szamóca!! nem adtam fel..de így lett az igazi ahogy a fél dl tejet át javítottad 1-dl....így már egészen más..nagyon finom..
Kalács
(Szamóca, 2010.03.29 14:18)
Szia Klára!
Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült.
De ezer százalék, hogy nem a receptben van a hiba, mert ez egy nagyon régi, tradicionális recept.
És nézd meg, az itteni hozzászólók többsége is azt mondja, hogy ez a kalács isteni.
Gondolkodom rajta, mi lehet a gond. Talán a sütőtök más, máshogy süt.
Tényleg végtelenül sajnálom.
Kalács..
(Klára, 2010.03.29 14:05)Szia!! ez a kalács sajnos nekem sem sikerült..úgy jártam ahogy Jucus..a hozzávalóknál 4-dl tej van megadva az elkészítésnél pedig összesen 3-dl..nyújtani nem lehetett ..szerintem a tej mennyiségénél lehet valami..biztos finom lehet de jó lenne tudni mennyi tej kell hozzá..
kalács
(gyöngyi, 2010.01.23 11:02)nagyon örülök ennek a receptnek mivel szeretek és tudok sütni egyuttal keresek olyan kalácstésztát, amibe kakaós cukrot teszek és ugy tekerem fel gyerekkoromból emlékszem rá köszönöm szépen a receptet és várom a többit is
Kalács
(Szamóca, 2010.01.09 19:45)
Szia Ancsi!
Ez a kalács nekünk is az egyik kedvencünk. Nagyon hálás vagyok érte a nagynénémnek, akitől a receptet "örököltem". :)
Remélem, a hamburgerrel is sikered lesz!
Kalács
(Ancsi, 2010.01.09 19:26)
Már sok mindent megsütöttem az oldaladról, és eddig minden nagyon jól sikerült! De ez a kalács egyszerűen isteni! A férjemnek is megjegyezte, hogy milyen finom, pedig ő ritkán szokott dícsérgetni:)
Jövő héten a hamburgeredet próbálom ki!
Nagyon köszönöm, hogy megosztod velünk a sok jó receptet és gyönyörű fotót!
Édesítőszer
(Szamóca, 2009.12.17 12:23)
Szia Szilvi!
Én sem vagyok a "pótszerek" híve, de ehhez a kalácshoz tényleg az édesítő a tökéletes.
Edesitoszer
(Szilvi, 2009.12.17 11:56)
Haliho!
En eloszor cukorral keszitettem,mert nem vagyok az edesitoszer hive,de ez tenyleg ugy van hogy az edesitoszertol sokkal konnyebb a teszta.
kalács
(julcsi, 2009.10.23 19:00)szia örülök,hogy rá találtam erre az oldalra!Most kelesztem a kalácsot remélem sikerül mert én cukrot raktam hozzá.elöte csináltam dupla adag sajtos hajtoványt nagyon finom lett már csak 4-db. maradt belöle.Köszönöm a recepteket!!!!!!
Útóíz
(Szamóca, 2009.09.30 17:02)
Szia Judit!
Igen, tudom, hogy van az édesítőszerek többségének utóíze. Én is utálom a szacharin-ízű ételeket, italokat. De ezen a kalácson nem érződik egy cseppet sem.
Édesítőszer
(Szamóca, 2009.07.23 15:02)
Szia!
Szerintem mindegy, hogy milyen édesítőszert használsz. Ha csak nem az édesítőszer íze zavar.
Kalács
(Jucus, 2009.07.23 14:41)Hát, most sokkal jobb lett, de még mindig nem az igazi. Kezdek arra gyanakodni, hogy nem jó édesitőszert választottam. Sima szaharint vettem, direkt ehhez a sütihez.
nem sikerűlt
(Zsanett, 2010.04.05 13:19)