KÓKUSZOS MUFFIN
Hozzávalók (12 db nagyobb muffinhoz 1,5 dl-es csészével vagy a joghurtospohárral mérve):
1 csésze natúr joghurt vagy tejföl, 1 csésze cukor, 1 csésze olaj, 2 tojás, 2 csésze liszt, 1-2 evőkanál cukrozatlan kakaópor (a kakaó intenzitásától függő mennyiségben), fél csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor. A töltelékhez: 20 dkg kókuszreszelék, 10 dkg porcukor, 10 dkg szobahőmérsékletű vaj.
Elkészítés:
A töltelék hozzávalóit összekeverjük-összegyúrjuk. Egy összeálló, nem folyós masszát kell kapnunk, amit 12 egyenlő kis gombócra osztunk.
A joghurtot/tejfölt összekeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, a tojásokkal és az olajjal. A lisztet összeszitáljuk a kakaóporral, fahéjjal és a sütőporral. A száraz alapanyagokat belekeverjük a nedvesekbe. (Nem szabad túl sokáig keverni, mert akkor a muffin nem lesz omlós, puha.)
A muffinformákba egy-egy kanál tésztát kanalazunk, ezután minden forma közepébe egy-egy kókuszgolyót teszünk, majd a kókuszgolyókat befedjük az egyenlően elosztott maradék tésztával.
A muffinokat előmelegített 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg jól megemelkednek, a tetejük kicsit fölrepedezik, és ha az ujjunkkal kicsit megnyomjuk őket, nem lötyögnek, hanem kissé rugalmasak. Ha nagyon barnul a teteje, takarjuk le alufóliával.
Tipp:
Aki szereti, a kókuszba gyúrhat 5 dkg rumba áztatott mazsolát.
A muffinok tetejét bevonhatjuk olvasztott csokoládéval és megszórhatjuk kókuszreszelékkel.