Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

EMBERMESÉK


MÉZES KRÉMES vagy MÉZES ZSERBÓ

2008.01.15

MÉZES KRÉMES GRÍZES KRÉMMEL

 

Hozzávalók:

A tésztához:

10 dkg vaj,

10 dkg cukor,

40 dkg liszt,

1 kávéskanál szódabikarbóna,

3 tojás sárgája,

2 evőkanál méz.

A krémhez:

5 dl tej,

20 dkg vaj,

20 dkg cukor,

fél citrom reszelt héja,

5 evőkanál búzadara,

baracklekvár.

A sütemény tetejére:

porcukor vagy olvasztott csokoládé. 

 

Elkészítés:

A tésztához az összes hozzávalót sima tésztává gyúrjuk és négy cipóra osztjuk. A tésztát fél óráig pihentetjük, majd négy lappá nyújtjuk és tepsi lisztezett hátoldalán, egyenként halványra sütjük.

A krémhez a tejből a búzadarával tejbegrízt főzünk. A margarint a cukorral, a citrom lereszelt héjával krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a kihűtött tejbegrízt. Az egészet sima krémmé keverjük.

A lapokat először baracklekvárral kenjük meg, majd a krémmel. A sütemény tetejét ízlés szerint díszíthetjük: porcukrot szórhatunk rá vagy bevonhatjuk csokoládémázzal.

 

mezes-kremes-033-aaaa.jpg

 

 

MÉZES KRÉMES KARAMELLÁS KRÉMMEL

 

Hozzávalók

A tésztához:

5 dkg vaj,

10 dkg cukor,

40 dkg liszt,

1 kávéskanál szódabikarbóna,

2 tojás,

2 evőkanál méz.

A krémhez:

8 dl tej,

25 dkg vaj,

20 dkg cukor,

fél citrom leve,

3 púpos evőkanál liszt,

1 csomag vaníliás cukor,

baracklekvár.

A sütemény tetejére:

porcukor vagy olvasztott csokoládé. 

 

Elkészítés:

A tésztához az összes hozzávalót sima tésztává gyúrjuk és négy cipóra osztjuk. A tésztát fél óráig pihentetjük, majd négy lappá nyújtjuk és tepsi lisztezett hátoldalán, egyenként halványra sütjük.

A krémhez a cukrot fél deci vízzel állandóan kevergetve aranysárgára karamellizáljuk. A lisztet csomómentesen elkeverjük a tej felével. A tej másik felével felöntjük a karamellizált cukrot, és addig kevergetjük, amíg teljesen feloldódik. (Vigyázat, nagyon hajlamos kifutni!) Amikor a cukor feloldódott, beleöntjük a lisztes tejet, és tovább kevergetve sűrű puding állagúra főzzük.

Amikor kész, levesszük a tűzről, belekeverjük a vaníliás cukrot és a citromlét, aztán néha megkeverve kihűtjük. Amikor kihűlt, robotgéppel habosra keverjük a vajjal.

A lapokat először baracklekvárral kenjük meg, majd a krémmel. A sütemény tetejét ízlés szerint díszíthetjük: porcukrot szórhatunk rá vagy bevonhatjuk csokoládémázzal.

A süteményt legalább 4-5 órát, de jobb, ha egy napot állni kell hagyni, mielőtt tálaljuk.

 

mezes-kremes-011-aa.jpg