MÉZES KRÉMES vagy MÉZES ZSERBÓ
MÉZES KRÉMES GRÍZES KRÉMMEL
Hozzávalók:
A tésztához:
10 dkg vaj,
10 dkg cukor,
40 dkg liszt,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
3 tojás sárgája,
2 evőkanál méz.
A krémhez:
5 dl tej,
20 dkg vaj,
20 dkg cukor,
fél citrom reszelt héja,
5 evőkanál búzadara,
baracklekvár.
A sütemény tetejére:
porcukor vagy olvasztott csokoládé.
Elkészítés:
A tésztához az összes hozzávalót sima tésztává gyúrjuk és négy cipóra osztjuk. A tésztát fél óráig pihentetjük, majd négy lappá nyújtjuk és tepsi lisztezett hátoldalán, egyenként halványra sütjük.
A krémhez a tejből a búzadarával tejbegrízt főzünk. A margarint a cukorral, a citrom lereszelt héjával krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a kihűtött tejbegrízt. Az egészet sima krémmé keverjük.
A lapokat először baracklekvárral kenjük meg, majd a krémmel. A sütemény tetejét ízlés szerint díszíthetjük: porcukrot szórhatunk rá vagy bevonhatjuk csokoládémázzal.
MÉZES KRÉMES KARAMELLÁS KRÉMMEL
Hozzávalók
A tésztához:
5 dkg vaj,
10 dkg cukor,
40 dkg liszt,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
2 tojás,
2 evőkanál méz.
A krémhez:
8 dl tej,
25 dkg vaj,
20 dkg cukor,
fél citrom leve,
3 púpos evőkanál liszt,
1 csomag vaníliás cukor,
baracklekvár.
A sütemény tetejére:
porcukor vagy olvasztott csokoládé.
Elkészítés:
A tésztához az összes hozzávalót sima tésztává gyúrjuk és négy cipóra osztjuk. A tésztát fél óráig pihentetjük, majd négy lappá nyújtjuk és tepsi lisztezett hátoldalán, egyenként halványra sütjük.
A krémhez a cukrot fél deci vízzel állandóan kevergetve aranysárgára karamellizáljuk. A lisztet csomómentesen elkeverjük a tej felével. A tej másik felével felöntjük a karamellizált cukrot, és addig kevergetjük, amíg teljesen feloldódik. (Vigyázat, nagyon hajlamos kifutni!) Amikor a cukor feloldódott, beleöntjük a lisztes tejet, és tovább kevergetve sűrű puding állagúra főzzük.
Amikor kész, levesszük a tűzről, belekeverjük a vaníliás cukrot és a citromlét, aztán néha megkeverve kihűtjük. Amikor kihűlt, robotgéppel habosra keverjük a vajjal.
A lapokat először baracklekvárral kenjük meg, majd a krémmel. A sütemény tetejét ízlés szerint díszíthetjük: porcukrot szórhatunk rá vagy bevonhatjuk csokoládémázzal.
A süteményt legalább 4-5 órát, de jobb, ha egy napot állni kell hagyni, mielőtt tálaljuk.