HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK
VARGABÉLES MUFFIN
Hozzávalók (12 nagy muffinhoz):
10 dkg cérnametélt, 50 dkg tehéntúró, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola (kihagyható), 2 csapott evőkanál vaníliás pudingpor (főzős), 1 evőkanál vaj megolvasztva, 2 evőkanál tejföl, réteslap.
Elkészítés:
A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. (Véletlenül sem szabad túlfőzni, rugalmasak maradjanak a tésztaszálak!)
A túrót összekeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, a jól megmosott mazsolával, a pudingporral és a reszelt citromhéjjal.
A megfőtt tésztát leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük, hogy kihűljön, aztán a túróba keverjük.
A muffintepsi mélyedéseit kivajazzuk.
A réteslapokból két réteget teszünk egymásra egy gyúródeszkán. A fölső lap tetejét vékonyan bekenjük az olvasztott vajjal elkevert tejföllel. Erre még egy réteslapot fektetünk. Az így rétegezett réteslapból akkora darabokat vágunk le, amekkorákkal ki lehet bélelni a muffintepsink mélyedéseit. (Én úgy "szabtam" méretre a réteslapot, hogy elővettem egy a muffintepsi mélyedésébe illő muffinsütésre használt papírkosárkát, azt szétterítettem, és szabásmintának használtam.)
A réteslapdarabokkal kibéleljük a tepsi mélyedéseit. Mindegyik réteskosárkát telemerjük a túrós töltelékkel, aztán 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 15 percig sütjük. (Ha túl hamar barnul a teteje, alufóliával letakarjuk.)
A megsült vargabélest 10-15 percig állni hagyjuk, aztán vesszük ki óvatosan a tepsiből. Porcukorral meghintve tálaljuk.
VARGABÉLES MUFFIN MÁSKÉPP
Hozzávalók (12 nagy muffinhoz):
10 dkg cérnametélt, 40 dkg tehéntúró, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola (kihagyható), 2 tojás, 1 evőkanál vaj megolvasztva, 2 evőkanál tejföl, réteslap, sűrű baracklekvár.
Elkészítés:
A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. (Véletlenül sem szabad túlfőzni, rugalmasak maradjanak a tésztaszálak!)
A tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjékből 2 evőkanál cukorral kemény habot verünk.
A túrót összekeverjük a megmaradt cukorral, vaníliás cukorral, a jól megmosott mazsolával, a 2 tojássárgájával és a reszelt citromhéjjal.
A megfőtt tésztát leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük, hogy kihűljön, aztán a túróba keverjük.
A túrókrémbe óvatosan beleforgatjuk a fölvert tojásfehérjét.
A muffintepsi mélyedéseit kivajazzuk.
A réteslapokból két réteget teszünk egymásra egy gyúródeszkán. A fölső lap tetejét vékonyan bekenjük az olvasztott vajjal elkevert tejföllel. Erre még egy réteslapot fektetünk. Az így rétegezett réteslapból akkora darabokat vágunk le, amekkorákkal ki lehet bélelni a muffintepsink mélyedéseit. (Én úgy "szabtam" méretre a réteslapot, hogy elővettem egy a muffintepsi mélyedésébe illő muffinsütésre használt papírkosárkát, azt szétterítettem, és szabásmintának használtam.)
A réteslapdarabokkal kibéleljük a tepsi mélyedéseit. Mindegyik réteskosárkát telemerjük a túrós töltelékkel, aztán 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 15 percig sütjük. (Ha túl hamar barnul a teteje, alufóliával letakarjuk.)
A 15 perc letelte után mindegyik muffinunk tetejét középen picit benyomjuk egy kiskanállal, hogy egy pici mélyedés keletkezzen, a mélyedésekbe egy mokkáskanál baracklekvárt kanalazunk, és a süteményt még kb. öt percre visszatesszük a sütőbe. (Ezt a lekvározást minél gyorsabban végezzük el, hogy a muffinok nehogy kihűljenek közben.)
A megsült vargabélest 10-15 percig állni hagyjuk, aztán vesszük ki óvatosan a tepsiből.
Tipp:
Készítheted úgy is ezt a tojásos változatot, hogy a fölvert tojáshabot nem kevered a krémbe, hanem félreteszed, és a sülő muffinok tetejére halmozod (vagy nyomod habzsákból) a sütési idő vége előtt 5 perccel.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Приветствую Вас господа
Наша организация мы занимаем первое место по качеству и цене производства изделий из кортеновской стали в Одессе. Вас может заинтерсовать:
металлическая облицовка фасада
кортен купить
кортеновая сталь
сталь кортен купить
кортен сталь купить
<a href=http://korten.biz.ua>ограждение металл</a>
Наша сайт - http://korten.biz.ua
Заходите и выбирайте - <a href=http://bss.biz.ua>кортен сталь цена</a>
<a href=http://korten.biz.ua>кортеновская сталь</a>
<a href=http://korten.biz.ua>сталь кортен</a>
Где заказать видеосъемку Пушкин ?
(Raymondflids, 2020.07.11 00:23)
<a href=https://studiomedia.ru/>Видеостудия</a>
Студия фото и видеосъемки - https://studiomedia.ru/
Levelesből is lehet?
(Anita, 2012.04.18 07:05)
Szia!
Leveles tésztából is el lehet készíteni? Van itthon 2 cs. leveles tésztám.
Köszi
Re: Levelesből is lehet?
(Szamóca, 2012.04.18 10:58)
Szia Anita!
Szerintem finom lesz levelestésztából is.
Vrgabéles túros muflin
(Jutka, 2011.12.03 20:28)EZ nagyon finom lehet jól néz ki a foton ,kifogom probálni
Isteni
(Dia, 2011.08.29 11:20)
Nagyon finom süti, nem bírtuk abbahagyni, olyan fincsi.
Egyetlen probléma volt vele, hogy gyorsan fogyott.
vargabéles muffin
(Piroska, 2011.06.24 14:06)
Szerinted vannak véletlenek?
A "sajtos kosárkák muffin formában" (www.pasz.eoldal.hu) kapcsán gondolkoztam el én is a vargabéleses változaton. Most, látva az eredményt, hamarosan el is készítem.
Gratulálok az oldalhoz! Gyönyörűek a finomságok a képeken és maguk a fotók! Nem vagy te profi? (Profi szakács, cukrász és fotós.)
Fincsi!!
(Dorka, 2011.01.31 20:57)
Szia!
Ez egy nagyon-nagyon finom süti. Megcsináltam és remek lett. Aki szereti a túrós sütiket, annak muszáj kipróbálni. :)
Már több sütit is kipróbáltam tőled és eddig mindegyiknek nagy sikere volt. Már böngészem is, hogy mi legyen a következő. :)
süti
(Merci, 2011.01.02 15:00)
Szia!
Én nagyon édesszájú vagyok, a muffint is szeretem.
Anyukám is szokott muffint sütni, d eilyet még nem csinált.
Biztos finom lehet majd kipróbálom
a gépről
(Merci, 2011.01.02 14:59)
Szia!
Én nagyon édesszájú vagyok, a muffint is szeretem.
Anyukám is szokott muffint sütni, de ilyet még nem csinált.
Biztos finom lehet majd kipróbálom
vargabéles muffin
(Gabriella, 2010.10.17 06:11)Nagyon gusztán néz ki! Kipróbálom még ma!Ügyes vagy!
Süti
(Szoboszlai Anna, 2010.09.25 15:34)
Szia!
Nagyon finom ez a süti!
Én a túrós réteshez hasonlítanám.
Már alig várom a következő recepted!:)
msnzone@szunyi.com
(MSNZONE, 2010.09.04 11:23)
Tuningold az MSN-ed, alakítsd úgy ahogy szeretnéd!
Hangulatjelek, Programok, Szriptek, és a legjobb közösség!
Regisztrálj te is!
Katt a linkre: http://msnzone.szunyi.com/index.php?app=core&module=global§ion=login
http://dfens.org/6591f5
(http://dfens.org/6591f5, 2010.08.05 12:55)Szeretnél pénzt keresni miközben netezel? Klikk http://www.bigextracash.com/aft/859ffb8a/b941c4f0.html
Vargabéles
(Szamóca, 2010.07.25 22:58)
Szia Böbi!
Nagyon örülök, hogy ízlett a muffin.
A sütők nagyon különbözőek.
Igazából sokáig nem is írtam a receptjeimben sütési hőfokot, csak annyit, hogy erős, közepes vagy kis lángon süssünk, de annyian kérték, hogy adjam meg a pontos sütési hőmérsékletet, hogy végül beadtam a derekam.
Pedig a saját sütőjét mindenki csak maga ismeri.
Ezt a süteményt közepes hőfokon kell sütni. Lehet, hogy az a te sütődben nem 180, hanem 200 vagy akár 220 fok.
Legközelebb próbáld meg 200 fokon! Hátha úgy kicsit jobban megpirul a réteslap.
Arra viszont vigyázni kell, hogy azért nehogy megégjenek a sarkai.
vargabéles muffin
(Böbi, 2010.07.25 22:43)
Szia! Megcsináltam a vargabéles muffinokat, nagyon finom és elég gyorsan elkészíthető.
De nekem egyáltalán nem lett ilyen szép piros a réteslap - inkább teljesen fehér maradt - pedig a recept szerint, 180 fokon sütöttem, picit tovább is, mint 15 perc.
Lehet, hogy magasabb hőfokon kellene sütni? vagy a 180 fok légkeveréses? Na, majd kitapasztalom, de így is finom lett.
Аква изделия и фонтаны на заказ
(Ilonlmgy, 2021.03.03 23:02)