DÁN GYÜMÖLCSZSELÉ
VKF 39 - az idei első játék témái a töltött húsok és a kocsonyák-zselék. Szóval VIGYÁZZ! KÉSZ! FŐZZ!
Próbáld ki! Nagyon finom!
Hozzávalók (4 személyre):
80 dkg piros bogyós gyümölcs (málna, szeder, meggy, ribizli, eper...), 2 dl 100%-os szűrt piros gyümölcslé (vagy 2 dl víz), 10-15 dkg cukor, 2 csapott evőkanál étkezési keményítő, egy kiskanál citromlé.
Elkészítés:
A gyümölcs felét a gyümölcslével vagy vízzel, a citromlével és a cukorral felforraljuk, aztán puhára főzzük (néhány perc). Ezután turmixoljuk, és leszűrjük.
Az így kapott gyümölcspürébe csomómentesen belekeverjük a keményítőt, és visszatesszük főni addig, amíg besűrűsödik.
Ezután kétféleképpen folytathatjuk attól függően, hogy friss vagy fagyasztott gyümölcsöt használunk. Friss gyümölcs esetén a félretett 40 dkg gyümölcsöt a sűrűsödő pürébe öntjük, és együtt még egy percig főzzük, aztán tálkákba vagy kelyhekbe adagoljuk. A fagyasztott gyümölcs félretett felét viszont nem főzzük, hanem fölengedés nélkül, fagyosan rétegezzük a tálkákba a forró gyümölcspürével.
A gyümölcszselét ezután kihűtjük, majd hűtőgépben még legalább 1-2 órát dermesztjük.
Tálalásnál díszíthetjük gyümölcsszemekkel, külön tálkában pedig lazán felvert édes tejszínhabot adunk hozzá.
Tipp:
A zselét készítheted hagyományos cukor helyett nyírfacukorral vagy édesítőszerrel is.
Ha teljesen kocsonyaszerű gyümölcszselét szeretnél, akkor keményítő helyett egy csomag piros színű tortazseléport keverj a gyümölcspürébe.