Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK


ROZMARINGOS LAZAC

2013.11.13

Hozzávalók (4 személyre):

4 lazacszelet, 2 gerezd fokhagyma, 3-4 rozmaringágacska, só, őrölt bors, 1 citrom.

 A körethez: 25 dkg szemes gesztenye, 40 dkg kelbimbó, 4 alma, 1 teáskanál vaj, 2-3 ágacska rozmaring, só, két csipetnyi őrölt bors, olaj.

  

 

lazac-kicsi-dd.jpg

 

  

Elkészítés:

A megtisztított, szálkamentes halat enyhén megsózzuk, megborsozzuk, rácsöpögtetjük a citrom levét, és állni hagyjuk.

A gesztenyét forrásban levő vízben puhára főzzük.

A kelbimbót megtisztítjuk, forrásban levő, sós vízben 8-10 percig főzzük, majd leszűrjük.

Az almát egy cm vastag szeletekre vágjuk.

Tapadásmentes serpenyőben egy evőkanál vajat és egy evőkanál olajat forrósítunk (de ne égessük meg!), beleszórjuk a rozmaring leveleit, aztán beletesszük az almaszeleteket, és mindkét oldalukon enyhén megpirítjuk, majd kivesszük, és melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékon 2-3 percig rázogatva átforrósítjuk a gesztenyét és a kelbimbót, kivesszük, félre tesszük.  

A halat bőrös oldalával lefelé a serpenyőbe helyezzük. Rászórjuk a szeletekre vágott fokhagymát. A lángot mérsékeljük, és a lazacot lassú tűzön kb. 5 percig sütjük, majd lapátkanállal alányúlva megfordítjuk, és a másik oldalát is enyhén megpirítjuk. (A halszelet oldalán látszik, hogy meddig sült át. Vigyázat, ne szárítsuk ki!) A sütés utolsó percére mellédobjuk a rozmaringágakat, és enyhén körbepirítjuk.  

A megsült halat az almaszeletekkel és a kelbimbós gesztenyével valamint a rozmaringágakkal tálaljuk. Kínálhatunk hozzá citromgerezdeket.

 

Tipp:

A megsült fűszerlevélkéket ne dobjuk ki (ha nem égtek meg). Nagyon finom ropogósak és kellemes ízűek.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.