DÖDÖLLE SZALONNÁSAN
Hozzávalók:
50 dkg burgonya, 3-4 evőkanál liszt, 1-2 fej vöröshagyma, 10 dkg húsos szalonna (esetleg szalonna és füstölt sonka fele-fele arányban) apró kockákra vágva, só (a szalonna sósságától függő mennyiségben), 1 evőkanál zsír.
Elkészítés:
A burgonyát annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, teljesen puhára főzzük úgy, hogy a főzés közben az elpárolgó vizet nem pótoljuk. Úgy jó, ha a megfőtt krumplin minél kevesebb víz marad. Amikor megfőtt, a megmaradt főzővízzel együtt összetörjük (pl. krumplinyomóval). Visszatesszük a tűzre, belekeverjük a lisztet, és folyamatosan kevergetve (hogy oda ne égjen) felforraljuk.
Egy nagy serpenyőben zsírt olvasztunk, beleszórjuk a hagymát és a szalonnakockákat, megpirítjuk, aztán a krumplis masszát evőkanállal a hagymás, szalonnás zsírba szaggatjuk. Ezután a serpenyőt rázogatva a krumpligaluskákat megpirítjuk. (Megkeverni nem szabad.)
Szaggathatjuk a dödöllét kizsírozott tepsibe is, és a szalonnás, hagymás zsírral meglocsolva megpiríthatjuk sütőben.
Tálalásnál a dödölle tetejét meglocsolhatjuk tejföllel vagy morzsolhatunk rá túrót is.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Amikor a lisztet és a tört krumplit összekevertük felrakjuk a tűzre és addig főzzük amíg pukkanó hangokat nem ad, mert egyébként liszt ízű lesz az étel, közben vigyázva nehogy odaégjen.
Dödöllére válasz
(nykoo, 2012.05.01 14:59)Sajnos ez nem az igazi DÖDÖLLE. A leírtak alapján ezt az ételt GANCA-nak hívják. Az én édesapám nagyon nagyon jól és finoman csinálta és ezt lehet még juhtúróval is tálalni. Nagyon finom.
Re: Dödöllére válasz
(Szamóca, 2012.05.01 20:52)
Kedves Nykoo!
Nem szeretnék vitákba bonyolódni arról, hogy melyik étel hogyan "igazi".
Mindenkinek úgy igazi, ahogy ő készíti.
Az én anyukám - szerencsére még ma is - így készíti a dödöllét, ahogy leírtam, szóval nálunk ez az "igazi". :)
Egyébként, ahogy utánanéztem, a ganca egy nagyon hasonló étel, csak azt a Palócföldön eszik, a dödöllét viszont Zalában, Vasban.
Egyébként a wikipédia szerint az "igazi" ganca kukoricakásából készül. :)
dödölle
(Marika, 2012.04.11 13:37)Életemben először Nagykanizsán ettem, ott halottam először a dödölléröl isteni finom volt.
dödölle
(Rita, 2012.02.19 13:22)
Eddig fogalmam sem volt, milyen étel a dödölle, csak a gyermek éneket ismertem : Éliás, Tóbiás, egy tál dödölle...
Mindenesetre, biztos, hogy szeretem, valamelyik nap, el is készítem.
dödölle
(Gabriella, 2010.10.17 06:39)Imádom a dödöllét,ezért néha variálok.Íme az egyik variáció-megpirított hagymát belekeverem a a krumpli masszába,borsozom és kisütöm olajban a dödölléket.Mint köretnek használom,a húsokhoz(szaftos).A vendégeim is imádják!
nálunk ganca a neve
(Mara, 2013.06.28 19:00)