HÚSLEVES
Hozzávalók:
2 kg hús (lehetőleg legalább a fele csontos hús legyen), 25 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg zeller, 10 dkg karalábé (vagy 10 dkg karfiol, vagy 10 dkg kelkáposzta), 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 db zöldpaprika (aki szereti az erőset, annak pici erőspaprika is mehet bele), 1 db paradicsom, 1 csomag petrezselyemzöld, só, egész bors, 20 dkg levestészta.
Tehetünk még a húslevesbe 10-20 dkg gombát és/vagy 10 dkg zöldborsót is. Nagyon jó ízt ad a húslevesnek egy pici belefőzött lestyánlevél.
Elkészítés:
A húst megmossuk, összevágjuk, majd hideg vízben feltesszük fõni. Ha már felforrt szedjük le a habját és sózzuk meg ízlés szerint. Tegyük bele a fűszereket (egész bors, fokhagymagerezd, vöröshagyma egészben).
Nagyon lassú tűzön, éppen csak gyöngyözve főzzük.
Amikor a hús már félig megpuhult, hozzáadjuk a tisztított vegyes zöldségeket, a zöldpaprikát, paradicsomot és a petrezselyemzöldet (esetleg lestyánzöldet). Gyöngyözve főzzük tovább.
Amikor a hús teljesen puhára fõtt, szűrjük le a levest.
A visszamaradt húst kicsontozva, apróbb darabokra vágva levesbetétként visszatehetjük a levesbe, vagy valamilyen mártással külön adhatjuk az asztalra.
A zöldségeket is visszatehetjük a levesbe ízlésesen feldarabolva.
További levesbetétként sós vízben kifőzött levestésztát (cérnametéltet, csigatésztát, apró csillagtésztát) adjunk a húsleveshez.
A húslevesből csinálhatsz májgombóclevest is.A receptjét itt találod: MÁJGOMBÓC LEVES.
Tipp:
Ha nagyon zsíros a húsleves, mert kövér húsból főzted, kétféle egyszerű módon zsírtalaníthatod.
Vagy várd meg, amíg teljesen kihűl, tedd hűtőgépbe, és amikor a zsír összefüggő szilárd réteggé dermed a tetején, egyszerűen vedd le róla.
Vagy még forrón hagyd kicsit állni a levest, hogy a zsír összegyűljön a tetején. Aztán óvatosan érints a tetejéhez konyhai papírtörlőt, ami magába szívja a zsírt. Ezt mindaddig ismételd, amíg el nem fogy a levesről az általad eltávolítani kívánt zsírmennyiség.