HÚSOS PIROG
Hozzávalók
A tésztához: 3 dl langyos tej, fél kocka (2-3 dkg) élesztő, 1 kiskanál cukor, 5 dkg puha vaj, 50 dkg liszt, 2 kiskanál só.
A töltelékhez: 30 dkg darált hús, egy kisebb fej vöröshagyma apró kockákra vágva, só, pirospaprika, őrölt bors, 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál simaliszt, 1 dl víz, 1 evőkanál olaj.
Két tojás villával kicsit felverve.
Elkészítés:
Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk a langyos tejben. Amikor a tej tetején vastag, halványbarna hab képződött, az élesztős tejet liszthez öntjük, beleszórjuk a sót, hozzáadjuk a puha vajat, és sima tésztát gyúrunk belőle (ha nem elég a tej, langyos vízzel pótoljuk).
A tésztát duplájára kelesztjük.
Mikor megkelt, a tésztát 2-3 milliméter vastagságú négyszögletes lappá nyújtjuk, majd 10 x 10 cm-es négyzetekre vágjuk. A négyzeteket bekenjük tojással, a közepükbe halmozunk egy evőkanál tölteléket, és háromszög formára összehajtjuk a tésztát. A széleiket villával lenyomkodjuk. A tetejüket megkenjük tojással, esetleg megszórjuk reszelt sajttal, aztán előmelegített sütőben megsütjük őket.
A töltelék elkészítése:
Az olajat egy edénybe öntjük. Megüvegesítjük rajta az apróra vágott hagymát, ráborítjuk a darált húst, és állandóan kevergetve fehéredésig sütjük, ízesítjük sóval, paprikával, őrölt borssal. A lisztet a vízzel összekevert tejfölbe keverjük, és a keveréket a megpirult húsra öntjük. Jól összekeverjük, aztán mikor besűrűsödik, levesszük a tűzről. Kihűtve töltjük a tésztába.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Köszönöm a recepted! Most jutottam el addig, hogy írjak is... Egyszerűen fantasztikus. Sokszor megcsináltam már, és mivel mama fasírtot csinált, így "esti" vacsinak szánim vendégeknek. A válogatós "semmit nem evő" lányom is imádja, és ez a legfontosabb
Húsos pirog
(Mariann, 2012.10.18 08:57)
Kedves Szamóca!
Hálásan köszönöm a receptet! Egyszerűen mennyei. Egy barátom régen csinált nekem zöldséges pirogot, de az régen volt, s azóta mindig ki szerettem volna próbálni. A férjem azt mondta, hogy ebből - bocsi a kifejezésért - "hülyére lehet zabálni magam". Nagyon könnyű elkészíteni és a kelesztést leszámítva gyorsan készen is volt.
Tehát még egyszer nagyon köszönjük! Azt hiszem gyakran kerül az étlapra.
További jó sütést-főzést és szép napot kívánok!
Üdv: M.
Húsos pirog
(Katus, 2011.11.03 13:43)
Üdvözöllek!:)
Először is érdekelne milyen eredetű az étel?
Másodszor pedig,hogy milyen ez az étel másnap esetleg harmadnap,és hidegen?
Köszönettel,s további minden jót!
Re: Húsos pirog
(Szamóca, 2011.11.09 16:22)
Szia!
Magyar eredetű, mert ezt, így én találtam ki.
Egyébként a pirog orosz eredetű.
Másnap még finom. Harmadnap még nem próbáltam, addigra mindig elfogyott.
Húsos pirog
(Ditta, 2021.12.25 13:32)