Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


LASAGNE, AHOGY BÁLINT SZERETI

2008.01.17

Hozzávalók (egy 30x25 cm-es nagy sütőtálhoz):

50 dkg lasagne tésztalap

A hústöltelékhez: 50 dkg darált hús, fél liter sűrű paradicsomlé, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1 evőkanál kristálycukor, 2-3 evőkanál étolaj, 1 kiskanál apróra vágott vagy fél kiskanál morzsolt oregano, 1 kiskanál apróra vágott vagy fél kiskanál morzsolt kakukkfű, 1 kiskanál apróra vágott vagy fél kiskanál morzsolt bazsalikom (vagy a 3-féle fűszer helyett olasz fűszerkeverék), 2-3 csipetnyi őrölt fehérbors, só ízlés szerint.

  

Kép

  

A besamel mártáshoz: 5 evőkanál étolaj, 10 dkg liszt, fél liter tej, 1 kiskanál só, 2-3 csipet reszelt szerecsendió, 10 dkg reszelt sajt.

Az étel tetejére: reszelt sajt.

 
Elkészítés:

A hagymát apró kockákra vágjuk, megfuttatjuk az olajon (csak addig sütjük, amíg üvegessé, átlátszóvá válik, nem szabad megpirítani). Hozzáadjuk a darált húst, fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a fűszereket (az oreganot, kakukkfüvet és bazsalikomot) és a kicsumázott zöldpaprikát két félbe vágva. Aztán felöntjük a paradicsomlével. Ízesítjük egy kis cukorral (a paradicsom savanyúságától függően). A mártást jól összefőzzük. De a levét véletlenül se pároljuk le róla. Úgy jó a mártás, ha jó folyós, sok leve van.

A besamelhez a lisztet megfuttatjuk az olajon, mint mikor nagyon világos rántást készítünk. Aztán levéve a tűzről víz helyett hideg tejjel öntjük fel. Sóval, szerecsendióval ízesítjük. Belekeverjük a reszelt sajtot.

Egy mély tűzálló tálat vagy tepsit jól kivajazunk vagy kibélelünk sütőpapírral.

Az alját kirakjuk nyers tésztalapokkal. (Nem kell szorosan, mert a tésztalapok megnőnek.)

A tésztalapokra vékony réteg besamel mártást merünk. Erre egy vékony réteg húsos mártás kerül. A mártásból vegyük ki a belefőzött két fél zöldpaprikát. (Azért fontos, hogy a húsos mártásnak sok leve legyen, mert ebben a lében fő meg a tészta sülés közben, és a lé legnagyobb részét beszívja.) Ezután megint egy réteg tészta következik. Rá megint besamel. Aztán megint hús.

Ugyanebben a sorrendben folytatjuk a rétegezés, amíg az alapanyagok el nem fogynak.

(Sokan úgy csinálják a lasagne-t, hogy tészta-besamel-tészta-hús-tészta-besamel-tészta-hús sorrendben rakják le a hozzávalókat, de szerintem finomabb, ha a besamel és a hús közé nem rakunk tésztát.)

A tepsi tetejére egy alufólia lapot terítünk, és 200 fokos sütőben addig sütjük az ételt, amíg a beleszúrt villa könnyedén átmegy a tésztalapokon (vagyis amíg a tészta megfő). Ekkor az alufóliát levesszük. A lasagne tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és visszatesszük a sütőbe, amíg a sajt színt kap.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Lasagne

(Süni, 2010.12.04 03:59)

Szió!

Hasonlóan készítem a lasagne-t,de van pár eltérés,amitől szerintem még finomabb,ezért most megosztom veled,az én verziómat.A húst én zöldségekkel darálom le,kerül bele sárga,fehér répa,és zeller.A többi része ugyanúgy készül.A besamel mártást vajjal,és nem olajjal csinálom,és a reszelt sajton kívül még tejfölt is teszek bele,továbbá elkeverek benne egy karikára gyalult,előzőleg kicsi besózott cukkinit,így használom fel a rétegezésnél.Héjával együtt gyalulom le,úgy nagyon mutatós. A tésztát pedig saját magam gyúrom,Isteni finom házitésztából a lasagne. Az én fiam is imádja!:-) Üdv.! Süni


Jutka néninek

(Szamóca, 2009.09.08 09:47)

Remélem, ízleni fog! :)

mai ebéd

(Jutka néni, 2009.09.08 07:10)

Mai ebédre ezt néztem ki nálad, bízok benne, hogy finom lesz.