Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


10 PERCES MÁKOS ÁLOM

2008.02.01

Hozzávalók (8 személyre, de négy személynek sem lesz sok!):

15 dkg darált mák, 2 dl tej, 10 dkg cukor, 2 evőkanál liszt, 3 tojás, csipetnyi őrölt fahéj, 2 evőkanál rum, fél citrom reszelt héja (kihagyható), 1 csomag vaníliás cukor, 1-2 evőkanálnyi vaj a formák kikenéséhez.

 

Kép

  

Elkészítés:

A darált mákot összekeverjük a liszttel, cukorral, fahéjjal. A tejet felmelegítjük. Mikor forrni kezd, belekeverjük a cukros mákot, és kb. két percig állandóan kevergetve főzzük.

Ezután levesszük a tűzről, és belekeverjük a tojások sárgáját, a citromhéjat és a rumot.

A tojások fehérjéből a vaníliás cukorral kemény habot verünk. A tojáshabot beleforgatjuk a mákos krémbe.

Nyolc teáscsészét vagy kis szufléformát (kb. másfél deci űrtartalmút) kivajazunk. Kétharmad részig töltjük őket a mákos keverékkel, és egyenként  2 percre legmagasabb fokozatra mikrohullámú sütőbe tesszük.

A kész desszertet tálalhatjuk a formában kistányérra téve vagy a formából tányérra borítva.

 

Tipp:

A mákos álom sütit tálald villámgyors meggyöntettel.

A meggyöntet készítése:

Egy nagy (kb. 7 dl-es) üveg magozott meggybefőttet levével együtt egy fazékba öntünk. Belekeverünk 2 evőkanál étkezési keményítőt és egy csipetnyi őrölt fahéjat, és állandóan kevergetve addig főzzük, amíg kicsit besűrűsödik.

 

Ha nagyon sietsz, a felvert tojásfehérje helyett készítheted a sütit sütőporral is. Ebben az esetben a tojásokat egészben keverd a masszába, és a tojások után keverj a masszába egy kiskanál sütőport is.