ZABPELYHES-ÁFONYÁS CSOKITORTA
Hozzávalók (22 cm átmérőjű tortaformához):
10 dkg zabpehely, 10 dkg (tönköly)liszt, egy kiskanál sütőpor, 3 tojás, 1 tábla (10 dkg) olvasztott étcsokoládé vagy 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 10 dkg (barna)cukor + 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg vaj, 2 dl tejszín (vagy ha nincs otthon tejszín, 2 dl tej és 15 dkg vaj), 5 dkg (fél tábla) tejcsokoládé darabokra vágva, 10 dkg aszalt áfonya* (lehet fagyasztott is, de akkor hagyjuk felengedni, mielőtt a tésztába keverjük), csipetnyi só, egy mokkáskanál fahéj.
* Ha olvasni akarsz az áfonya számos jótékony hatásáról, kattint ide: ÁFONYA
Elkészítés:
A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, belekeverjük a zabpelyhet, a fahéjat és a sót. Az olvasztott (de langyosra, majdnem hidegre hűtött) csokoládét összekeverjük a vajjal, a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojásokkal, aztán a tejszínnel. (Ha nem olvasztott csokoládét használsz, hanem kakaóport, akkor a kakaóport keverd ki a puha vajjal, aztán keverd hozzá a cukrokat, a tojásokat, végül a tejszínt.)
A két keveréket vegyítsük össze. Forgassuk bele a csokoládédarabokat és az áfonyát.
Öntsük tortaformába, aztán előmelegített 220 fokos sütőben süssük tűpróbáig.
Tipp:
Főzzünk vaníliapudingot, amikor már nem forró, keverjük ki áfonyalével, és ezzel az öntettel találjuk a tortát.