Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


ÁRVÁCSKA KALÁCS

2009.05.11

Hozzávalók:
60 dkg liszt, fél kocka (2,5 dkg) élesztő, 1 kiskanál cukor, 4 dl tej, 4 evőkanál étolaj, 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 1 csomag puncs ízű főzős pudingpor, 25 szem sütésálló édesítőszer (szacharin alapú) vagy 10 dkg + 1 púpos evőkanál cukor, csipetnyi só.

A kalács lekenéséhez pici langyos tej.

 

Elkészítés:
2 dl langyos tejben az 1 kanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. (Megvárjuk, hogy a tej tetején halványbarna hab képződjön.)
Ha édesítőt és nem cukrot  használunk, egy kis tálban egy deci langyos tejben feloldjuk az édesítő tablettákat.
Előkészítünk egy nagyobb és két kisebb tálat. A nagyba beleszitáljuk a lisztet, beleborítjuk az élesztős tejet. Hozzáadunk 4 evőkanál étolajat, az édesítőtablettás tejet vagy egy deci tejet és 10 dkg cukrot és egy csipetnyi sót. A tésztát robotgép dagasztó spiráljával kb. 5 perc alatt szép simára keverjük.
A pudingport és a kakaóport csomómentesen elkeverjük fél-fél deci tejben. A kakaós tejbe belekeverünk egy evőkanál cukrot.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Az egyik részt az eredeti tálban hagyjuk, egyet-egyet pedig egy-egy kisebb tálba rakunk át. Az egyik részbe a dagasztóspirállal jól beledolgozzuk a rózsaszín, pudingporos tejet, a másikba a kakaóporosat.
Ezután a tésztákat letakarjuk és minimum fél órát kelesztjük.
Ezután a rózsaszín tésztát jó bőven meglisztezett deszkára borítjuk. Egy hosszú hengert sodrunk belőle és 4 egyforma nagyságú részre vágjuk. Az egyes darabokat egy szintén meglisztezett tálcára
Ezután a barna tésztával ugyanígy járunk el. A barna tészta egy darabját (egy negyedet) a jól belisztezett deszkán hagyjuk. Kb. 40 cm hosszú rúddá sodorjuk, aztán kicsit kinyújtjuk úgy, hogy egy 40 x 5-6 cm nagyságú téglalapot kapjunk.
Az egyik rózsaszín tésztadarabot sodorjuk ezután 40 cm hosszú rúddá. A rózsaszín tésztarudat a barna téglalap közepébe fektetjük. Ezután a barna téglalap két oldalát ráhajtjuk a rózsaszín rúdra úgy, hogy a barna tészta beburkolja a rózsaszínt. A barna tésztavégeket ujjainkkal jól összenyomjuk. Az így kapott tésztahengert megint félretesszük a lisztezett tálcára, és a többi rózsaszín és barna tésztával is megismételjük az előbb leírt eljárást.
Mikor a színes tésztákkal végeztünk, a fehéret borítjuk a meglisztezett gyúródeszkára. (Azért írom le állandóan, hogy jól lisztezzük meg a deszkát, mert a tészta nagyon lágy és ragadós. A lisztezetlen deszkáról csak késsel lehetne felkaparni.)
Szóval a fehér tésztát a deszkán szintén 40 cm hosszú rúddá sodorjuk, majd kb. 40 x 17-18 cm méretű téglalappá nyújtjuk. a közepébe belefektetjük a négy belül rózsaszín, kívül barna tésztarudat úgy, hogy kettőt egymás mellé középre, majd erre a kettőre a másik kettőt.
A fehér tésztát oldalról ráhajtjuk a rudakra úgy, hogy teljesen befedje a fehér tészta a többit.
Az így kapott hengert óvatosan egy alaposan kivajazott kuglófformába fektetjük. A két végét összenyomjuk.
A kuglófformát letakarjuk és a tésztát ezután egy órát kelesztjük, majd megkenjük a tetejét egy kis langyos tejjel, és a hideg sütőbe tesszük, a sütőt bekapcsoljuk 220 fokra, és a kalácsot 45-50 perc alatt megsütjük. (Ha nagyon barnulna a teteje, takarjuk le alufóliával.)