BAGEL - amerikai lyukas zsömle
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, 3 dl langyos tej vagy víz, egy kocka (5 dkg) élesztő, 1 kiskanál cukor, 2 kiskanál só, 2 evőkanál olvasztott (de nem forró) vaj. A tetejére: egy tojás villával kissé felverve, különböző magvak. A főzővízbe: 1 evőkanál kristálycukor, 1 púpos kiskanál szódabikarbóna.
Elkészítés:
A tésztához az élesztőt a langyos tejbe/vízbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot és két evőkanál lisztet, majd az élesztőt langyos helyen felfuttatjuk (megvárjuk, hogy a tej tetején vastag, halványbarna hab képződjön).
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztős tejet. Robotgép gyúrókarjával az egészből sima tésztát keverünk, és a tésztát simára dolgozzuk. (Nem muszáj túlzásba esni, elég 5 percig keverni a géppel.)
Lágy tésztát kapunk. A tésztát egy órát letakarva kelesztjük.
Mikor megkelt,12 egyenlő részre osztjuk, és a 12 tésztadarabot gombócokká formázzuk. Enyhén meglisztezve fél órát kelesztjük őket konyharuhával letakarva.
Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra, előkészítünk két nagy tepsit (kivajazzuk vagy sütőpapírral kibéleljük őket), és egy nagyobb fazékban legalább 2-3 liter vizet forralunk. A víznek éppen gyöngyözve kell forrnia.
Mikor a víz felforr, beleszórjuk a cukrot és a szódabikarbónát (vigyázat, a szódabikarbónától először felhabzik a víz).
A kezünkbe fogunk egy tésztagombócot. Az ujjunkkal kifúrjuk a gombóc közepét, és óvatosan széthúzogatjuk a tésztát úgy, hogy egy karikát kapjunk. A tésztakarikát beletesszük a gyöngyözve forró vízbe, fél percre a víz alá nyomjuk őket (nagyjából addig, amíg lassan harmincig számolunk), aztán szűrőkanállal kiemeljük, és a tepsibe rakjuk. Ezt megismételjük minden tésztadarabbal.
A forrázott karikákat a tepsin megkenjük a felvert tojással, megszórjuk magvakkal, és a 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.