Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


CSUPA CSOKI TORTA

2008.01.27

Hozzávalók (egy 25 cm átmérőjű tortaformához):

25 dkg jó minőségű csokoládé, 25 dkg vaj, 25 dkg liszt, 25 dkg barnacukor, 4 dl tejszín, 3 tojás, 1 evőkanál rum, 1 kiskanál sütőpor, 10 dkg darabolt mandula.

  

Kép

 

Elkészítés:

A csokoládét 5 dkg vajjal megolvasztjuk. A megolvadt, meleg csokoládéba gépi habverővel apránként belekeverjük a többi vajat, a cukrot, a tojásokat, végül a tejszínt. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral. A sütőporos lisztet is a csokoládékrémbe keverjük.

Egy tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. A forma oldalát ne kenjük ki vajjal és ne tegyünk oldalra sütőpapírt sem. A mandulát a forma aljába szórjuk.  A tésztát a tortaformába, a mandulára öntjük.

Előmelegített 180-200 fokos sütőben legalább egy órát sütjük. Akkor van készen, ha a beleszúrt villára vagy hústűre már nem tapad ragacsos nyers tészta, és a torta oldala elválik a tortaformától.

A megsült tortát felfordítva borítjuk tortatálra, így a mandula kerül fölülre. Melegen vagy hidegen is tálalhatjuk. Nagyon finom vaníliaöntettel, vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal, de valamilyen fanyar gyümölcsből készített öntettel is.