Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


FENYŐ CSOKOLÁDÉKRÉMMEL

2008.01.24

Hozzávalók:

A tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 tojássárgája, csipetnyi só, csipetnyi fahéj vagy reszelt citromhéj.

A töltelékhez: 10 dkg vaj, 10 dkg csokoládé, 1-2 evőkanál porcukor.

A bevonathoz: porcukor, pár csepp zöld ételfesték, cukorkonfetti vagy cukorgyöngy.

  

Kép

  

Elkészítés:

A vajat gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a liszttel. Szintén gyorsan belegyúrjuk a többi alapanyagot. Aztán fél órát hűvös helyen pihentetjük a tésztát.

Aztán lisztezett deszkán 2-3 milliméter vastagra nyújtjuk és fenyőformákra szaggatjuk. (Ügyeljünk rá, hogy mindegyiknek párja legyen, mert a végén kettesével összeragasztjuk õket). A maradék tésztát megint összegyúrjuk, kinyújtjuk, szaggatjuk.

A süteményeket kivajazott tepsibe rakjuk, elõmelegített sütõben (170-180°C)  kb. 10-12 percig sütjük (a tésztának nem szabad megbarnulnia). Amikor megsült, a csokoládés krémmel kettőt-kettőt összeragasztunk. A süteményeket bevonjuk cukormázzal és cukorkonfettivel szórjuk meg.

A csokoládékrém készítése:

A csokoládét megolvasztjuk, aztán kihűtjük. Amikor már majdnem hideg, belekeverjük a vajat és a porcukrot. A csokikrémet alaposan kikeverjük.

A cukormáz készítése:

10 dkg porcukrot nagyon alaposan elkeverünk egy-két kiskanálnyi forró vízzel és az ételfestékkel. A cukrot egy tálkába szórjuk. Aztán először csak egy teáskanál forró vizet adunk hozzá. Összekeverjük. Ha még nem áll össze, cseppenként adjunk hozzá még egy kis vizet. Vigyázat, nagyon kevés víz kell! Egy éppen csak kenhető, de nem nagyon folyós krémet kell kapnunk.
Ezzel a mázzal vonjuk be a sütiket.  

Ez a sütemény másnap a legfinomabb, amikor a tölteléktől a tészta egy kicsit megpuhul, de valószínűleg addigra már elfogy.